Ревю: Вещицата - Камила Лекберг

 

Издателство : Колибри 
Поредица : Патрик Хедстрьом 
Година на издаване: 2018г. 
Брой страници : 648
Цена: 22,00 лв. 
Резюме: 

Четиригодишната Неа е намерена убита в същата гора, в която преди трийсет години е открита мъртва малката Стела. За убийството на Стела някога са били обвинени две тринайсетгодишни приятелки, Хелен и Мари, признали и впоследствие отрекли вината си. Тогава Хелен остава при родителите си, а Мари заминава и става известна актриса.

Завръща се точно когато местното население е потресено от новото убийство. Подозренията падат върху двете им, но и върху хора от обкръжението им, а някои ксенофобски настроени местни жители обвиняват колонията от сирийски бежанци. Пожари, убийства, стрелби, отчаяни, комплексирани и покварени тийнейджъри – и, естествено, разследването на Ерика, която пише книга за двете загинали момиченца.

А в далечния 17 век една млада жена, обявена от господстващия клир за вещица, проклина своите мъчители до десето коляно.

А ето и мнението ми за останалите книги от поредицата: 

Дойде ред и за последната издадена книга от поредицата за Патрик Хедстрьом . Ще ми е доста странно ,че няма какво повече да чета от авторката , но пък се надявам скоро да ни зарадва с още някоя история.

"Вещицата " се оказа доста обемна като страници и всеобхватна история ,засягаща едновременно няколко проблема и много гледни точки . В началото си мислех , че авторката  ще е прекалила с разтягането на локуми и ,че ще има доста излишни и  скучни моменти, но се оказа ,че греша . Поне според мен всичко си беше на мястото , а основната история се оказа добре структурирана и обоснована. 

В тази книга основното разследване се върти около изчезването  на четри годишно момиченце на име Линеа ,което в последствие е открито мъртво в близката гора . По - интересното обаче е ,че преди 30 години от същото стопанство ,където живее Линиа и в същата гора е открито друго четири годишно дете - Стела , а за убийството ѝ са обвинени две 13 - годишни момичета. Двата случая изглеждат прекалено еднакви , но въпреки това липсва какъвто и да било мотив , а извършителите остават неизвестни. Естествено по някакво странно стечение на обстоятелствата Ерика подготвя новата си книга , която ще се базира именно върху случая на Стела и така за пореден път тя е въвлечена в разследването на Патрик и компания. Наред с всичко това К. Лекберг е прокарала и една интересна нишка , а именно проблема с расовата дискриминация. В малкото градче пристигат бежанци от Сирия , които са останали без дом и без семейства и някои от жителите ги приемат изключително радушно , готови са да им помогнат и да ги подкепят , но за съжаление има и такива ,които искат да се отърват от бежанците и за тях те не са хора. Това наистина е сериозен проблем на съвременното общество - липсата на съпричастност и разбиране към различните , към по -слабите и неоправданите и дори омраза към тях . Именно тази омраза в даден момент ескалира в насилие и може да доведе до наистина сериозни проблеми. 

Историята проследява и какво се е случило с двете млади момичета обвивени преди години за смъртта на Стела , как това ги е белязало и как се е отразило върху техния живот и този на собствените им деца. Убеждаваме се как всяко едно действие , колкото и незначително да изглежда то , води до съответните последствия. Патрик и Ерика отново успяват да задълбаят дълбоко и в двата случая, да открият различни парчета от пъзела и в крайна сметка да подредят събитията и да разкрият жестоката истина. Излишно е да споменавам ,че финалът беше изненадващ за мен (всеки път го казвам). Хареса ми ,че не беше претупан или скалъпен на бързо , а всичко се разгърна постепенно и така читателя получава отговори на всичките си въпроси. 

С нетърпение ще очаквам всяка следваща книга от авторката :) А Вие харесвате ли творчеството на К. Лекберг ? 

1 коментар:

 1. Здравейте дами и господа, имате нужда от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм кредитор, а също и финансов консултант.

  Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите проекта си? Ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове кредитни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми изпратете съобщение директно в WhatsApp чрез: +447903159998 и получете отговор в един миг.

  Ние сме цялостна компания за финансови услуги и се ангажираме да ви помогнем да изпълните всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най -ефективния и бърз начин.

  Ето някои причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем;
  * Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде.
  * Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да вземете назаем.
  * Бързо директно финансиране - Вземете заема си в рамките на 24 часа след одобрението.
  * Гъвкав лихвен процент - Достъпен лихвен процент от 3%.
  * Високи проценти на одобрение - Имате 99,9% шанс да получите заема
  * Гъвкаво погасяване - Вие трябва да изберете Датата на погасяване, седмично, месечно или годишно за продължителност 1-30 години.
  * Просто онлайн приложение.
  * Персонализирано ръководство и опит.
  * Без скрити такси

  Не губете възможност поради липса на финанси. Свържете се с моята компания сега, ние можем да ви помогнем с кредит, защото сме помогнали на много хора и организации, които са изправени пред финансови затруднения по целия свят

  За повече информация относно нашата оферта за заем, моля, изпратете ни вашето искане за заем чрез
  Имейл: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
  WhatsApp/Telegram: +447903159998

  Посредниците/консултантите/брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. В пълно доверие ще работим заедно в полза на всички участващи страни.

  ОтговорИзтриване