Ревю: Вещицата - Камила Лекберг

 

Издателство : Колибри 
Поредица : Патрик Хедстрьом 
Година на издаване: 2018г. 
Брой страници : 648
Цена: 22,00 лв. 
Резюме: 

Четиригодишната Неа е намерена убита в същата гора, в която преди трийсет години е открита мъртва малката Стела. За убийството на Стела някога са били обвинени две тринайсетгодишни приятелки, Хелен и Мари, признали и впоследствие отрекли вината си. Тогава Хелен остава при родителите си, а Мари заминава и става известна актриса.

Завръща се точно когато местното население е потресено от новото убийство. Подозренията падат върху двете им, но и върху хора от обкръжението им, а някои ксенофобски настроени местни жители обвиняват колонията от сирийски бежанци. Пожари, убийства, стрелби, отчаяни, комплексирани и покварени тийнейджъри – и, естествено, разследването на Ерика, която пише книга за двете загинали момиченца.

А в далечния 17 век една млада жена, обявена от господстващия клир за вещица, проклина своите мъчители до десето коляно.

А ето и мнението ми за останалите книги от поредицата: 

Дойде ред и за последната издадена книга от поредицата за Патрик Хедстрьом . Ще ми е доста странно ,че няма какво повече да чета от авторката , но пък се надявам скоро да ни зарадва с още някоя история.

"Вещицата " се оказа доста обемна като страници и всеобхватна история ,засягаща едновременно няколко проблема и много гледни точки . В началото си мислех , че авторката  ще е прекалила с разтягането на локуми и ,че ще има доста излишни и  скучни моменти, но се оказа ,че греша . Поне според мен всичко си беше на мястото , а основната история се оказа добре структурирана и обоснована. 

В тази книга основното разследване се върти около изчезването  на четри годишно момиченце на име Линеа ,което в последствие е открито мъртво в близката гора . По - интересното обаче е ,че преди 30 години от същото стопанство ,където живее Линиа и в същата гора е открито друго четири годишно дете - Стела , а за убийството ѝ са обвинени две 13 - годишни момичета. Двата случая изглеждат прекалено еднакви , но въпреки това липсва какъвто и да било мотив , а извършителите остават неизвестни. Естествено по някакво странно стечение на обстоятелствата Ерика подготвя новата си книга , която ще се базира именно върху случая на Стела и така за пореден път тя е въвлечена в разследването на Патрик и компания. Наред с всичко това К. Лекберг е прокарала и една интересна нишка , а именно проблема с расовата дискриминация. В малкото градче пристигат бежанци от Сирия , които са останали без дом и без семейства и някои от жителите ги приемат изключително радушно , готови са да им помогнат и да ги подкепят , но за съжаление има и такива ,които искат да се отърват от бежанците и за тях те не са хора. Това наистина е сериозен проблем на съвременното общество - липсата на съпричастност и разбиране към различните , към по -слабите и неоправданите и дори омраза към тях . Именно тази омраза в даден момент ескалира в насилие и може да доведе до наистина сериозни проблеми. 

Историята проследява и какво се е случило с двете млади момичета обвивени преди години за смъртта на Стела , как това ги е белязало и как се е отразило върху техния живот и този на собствените им деца. Убеждаваме се как всяко едно действие , колкото и незначително да изглежда то , води до съответните последствия. Патрик и Ерика отново успяват да задълбаят дълбоко и в двата случая, да открият различни парчета от пъзела и в крайна сметка да подредят събитията и да разкрият жестоката истина. Излишно е да споменавам ,че финалът беше изненадващ за мен (всеки път го казвам). Хареса ми ,че не беше претупан или скалъпен на бързо , а всичко се разгърна постепенно и така читателя получава отговори на всичките си въпроси. 

С нетърпение ще очаквам всяка следваща книга от авторката :) А Вие харесвате ли творчеството на К. Лекберг ? 

1 коментар:

  1. Я Тара Омар, в настоящее время живу в Беларуси. В данный момент я вдова с четырьмя детьми, и я застряла в финансовом положении из-за мировой пандемии, и мне нужно было рефинансировать и оплачивать свои счета. Я пытался искать ссуды у различных кредитных фирм, как частных, так и корпоративных, но безуспешно, и большинство банков отказали мне в кредите. Но, как угодно Богу, меня представили человеку Божьему, кредитному специалисту, работающему с группой инвесторов, которые готовы профинансировать любой проект по ставке 2% взамен. Мистер Бенджамин Ли дал мне ссуду в размере 150 000,00 долларов США и сегодня я владелец бизнеса, и мои дети в данный момент преуспевают, если вам необходимо связаться с какой-либо фирмой по поводу обеспечения кредита без стресса, без проверки кредитоспособности, без совместной подписи с процентной ставкой всего 2% и лучшими планами и графиком погашения, пожалуйста, свяжитесь с г-жой Бенджамин Ли (247officedept@gmail.com). Он не знает, что я делаю это, но я так счастлив сейчас, и я решил, что люди больше узнают о нем, а также я хочу, чтобы Бог благословил его больше. Вы можете связаться с ним через его приложение Whats-App: + 1-989-394-3740. .

    ОтговорИзтриване