Ревю: Прокоба - Камила Лекберг


Издателство: Колибри
Поредица : Патрик Хедстрьом
Година на издаване: 2014 г. 
Брой страници : 432
Цена: 17,00 лв. 
Резюме: 
В „Прокоба“ скандинавската кримикралица заплита поредната си майсторска интрига от поредицата за Патрик Хедстрьом и Ерика Фалк. След сравнително спокойна зима полицаите от управлението в Танумсхеде са затрупани с работа. Пътна злополука във Фелбака събужда съмненията на Патрик, защото в кръвта на загиналата зад волана е открито голямо количество алкохол, а близките ѝ твърдят, че не близва спиртни напитки. Патрик се нагърбва с разследването и открива и други подобни случаи, зловещо напомнящи стила на сериен убиец. Същевременно в Танумсхеде започват снимки на риалити предаване, една от участничките в което е намерена зверски убита. Кой и защо е посегнал на младата жена? Патрик се изправя пред най-голямото предизвикателство в живота си. Принуден е да балансира между две паралелни разследвания, а сватбата му с Ерика чука на вратата. И сякаш всичко това не стига, сестрата на Ерика, Ана, е изпаднала в тежка апатия и Ерика е принудена да се грижи сама за три деца...

Може да прочетете мнението ми за първите три книги от поредицата : Ледената принцеса , Проповедникът  и Каменоделецът 

Сигурно вече няма да Ви изненадам с това ,че пак ще говоря/пиша за книга на К. Лекберг. "Прокоба " е четвъртата част от поредицата за разследванията на Патрик
Хедстрьом  и за четвърти пореден път останах много доволна от това , което е сътворила авторката. Интересното тук е ,че имаме не едно , а цели две разследвания , а всяко от тях се оказва много по -сложно от предвиденото. От една страна имаме разследване на привидна злополука след злоупотреба с алкохол. Всъщност се оказва ,че жертвата е била насилствено убита , а освен нея има и други подобни случаи из Швеция. Това налага едно по - мащабно разследване  и много време и енергия от страна на полицейското управление. Другият случаи също е доста странен. По време на снимки на риалити предаване една от участничките е убита. Самата идея за риалити предаването и разкриване на историята на всеки от участниците ми хареса много.Беше ми интересно да чета за това как всеки от тях се чувства под непрестанното наблюдение на камерите и какъв живот живее извън предаването. Първоначално имах притеснение ,че при наличието на две убийства и много участващи герои действието ще е хаотично и  объркващо за читателя , но поне при мен не беше така .Всичко си вървеше по обичайния плавен и спокоен начин и се вместваше идеално в установената от Камила Лекберг рамка за протичане на действието . 
Няма как да не спомена ,че в полицейското управление пристига нов служител на мястото на уволнения Ернст. Появата на Хана е като глътка свеж въздух - тя е позитивна , уверена и целеустремена , а освен това стриктно изпълнява работата си . Признавам си ,че харесах образа ѝ , макар да нямах очаквания за по нататъшното развитие на ситуацията. 
Наред с цели две разследвания , много медиен натиск , неуморна работа и оскъдна информация , Патрик трябва да помага и в организацията на сватбата им с Ерика. Датата все повече наближава , а цялото време на Ерика е погълнато от грижата за три малки деца и за по- малката ѝ сестра Ана , която след злополучните събития от предишната книга отново намира утеха при по- голямата си сестра , но за съжаление изпада в дълбока депресия и апатия. Справянето с този проблем се оказва не лека задача , но пък помощта на Дан се отразява  чудесно на Ана. 
Отново на кратко ще спомена , че в живота на всеки от героите  има някакво развитие и завесата на личният им живот малко се повдига , за да ни направи свидетели на ежедневните си  проблеми . Мелберг , Мартин , Аника и дори Йоста са прекрасни персонажи лавиращи отлично между професионалните задължения и личните терзания , е може би Мелберг е изключение , но в тази книга дори той ми стана почти симпатичен. 
Трябва да призная ,че този път финалът ми се стори леко претупан , искаше ми се малко по детайлно разглеждане на мотивите на извършителя и всички обстоятелства около случилото се. Все пак края на книгата загатна интересно развитие за следващата и вече нямам търпение за нея. 

0 коментара:

Публикуване на коментар