Ревю: Проповедникът - Камила Лекберг

Издателство: Колибри 
Поредица : Патрик Хедстрьом 
Година на издаване: 2012г. 
Брой страници : 336
Цена : 15,00 лв. 
Резюме: 
Едно ранно лятно утро малко момченце отива да играе край скалите близо до познатата вече на читателите Фелбака, където се развива действието и в „Ледената принцеса“. Ала игрите му без време приключват, когато детето открива трупа на гола млада жена, втренчила в него мъртвия си поглед. Мистерията се задълбочава още повече, след като под тялото на жената повиканите полицаи откриват два скелета, отново на млади жени... Вече известният на българския читател инспектор Патрик Хедстрьом поема разследването, подпомаган от бременната си жена Ерика Фалк. Постепенно се разбира, че скелетите са на изчезнали преди 24 години девойки, разплита се и историята на рода Хулт, чийто патриарх е бил проповедник с лечителски дарби... „Проповедникът“ ловко заплита в едно минало и настояще, а читателите ги очаква не една изненада в този смразяващ кръвта трилър с шведски привкус.

Ето и мнението ми за първата книга на авторката - Ледената принцеса 


След като с огромен интерес прочетох "Ледената принцеса" нямаше как веднага да не започна и следващата книга от поредицата , а именно "Проповедникът". И отново авторката не ме разочарова, а Фелбака постепенно се превръща в едно от любимите
ми местенца. Отново се срещаме с Патрик и Ерика , които вече очакват първото си дете и живеят във Фелбака , а младият разследващ е въвлечен в ново ужасно убийство ,което прекъсва отпуската му.. Харесва ми ,че и в тази книга освен, че действието се развива във Фелбака , отново са на лице стари фамилни тайни , които след дълги години изплуват на повърхността и чак тогава се разбира какви злини са причинили. Има го моментът с леката семейна драма , което лично за мен е хубаво , тъй като  показва дълбочината на мотивите на убиеца , дава ни ясна представа къде се  е зародило всичко и ни показна как един обикновен човек се превръща в чудовище.
Основното действие се развива  около рода Хулт и изважда на показ демоните от миналото  носещи единствено трагедия в настоящето.  Патрик е основният  разследващ , но този път по дейна роля взима и Мартин , че дори и Йоста се включва. Мелберг естествено остава безучастен и само чака   случаят да бъде разрешен  , за да обере славата , а Ернст е все така дразнещ  и противен .Лъч светлина внася  присъствието на Аника , която винаги е на разположение , винаги е адекватна спрямо ситуацията и готова да свърши необходимата работа , за да помогне .  
Разследването отново бе изпълнено  с много обрати и неясноти , завръщане назад в миналото и събуждане на стари болезнени спомени както и много динамика и напрежение. Този път Ерика не успя да се включи особено активно и да помага на мъжа си , но пък забавни моменти с нея определено не липсваха. Отново се появява ѝ сестра ѝ Ана , която най- сетне е напуснала мъжа си и дори си е намерила  нов приятел , но дали той ще се окаже подходящ за нея...
За сега мога да кажа , че К. Лекберг ми действа леко пристрастяващо , тъй като вече
започнах и третата книга от поредицата , а от тази останах също много доволна . Нямаше скучни или досадни моменти , нито пък претупани неща , действието се развива спокойно и последователно , а героите са просто прекрасни .С две ръце препоръчвам да се запознаете с творчеството на авторката и да се потопите в атмосферата на Фелбака. 

0 коментара:

Публикуване на коментар