Ревю: Русалката - Камила Лекберг

Издателство: Колибри
Поредица: Патрик Хедстрьом
Година на издаване: 2015 г. 
Брой страници :472 
Цена: 18,00 лв. 
Резюме:
Eдин мъж тайнствено изчезва във Фелбака. Инспектор Патрик Хедстрьом и колегите му напразно се опитват да го открият. Три месеца по-късно тялото му е намерено замръзнало под леда. В същото време писателят Кристиан Тюдел издава своята първа книга, „Русалката“, но сякаш не се радва на огромния й успех. От известно време той и приятелите му получават загадъчни заплашителни писма. Ерика Фалк, която му помага в първите крачки на писателското поприще, приема писмата на сериозно и без знанието на Патрик започва собствено разследване. Постепенно става ясно, че всички нишки водят към миналото и че Русалката от живота, прототип на Русалката от романа, е в основата на отвратително престъпление. Иначе Патрик и Ерика очакват близнаци, сестрата на Ерика, Ана, е все така щастлива, а началникът Мелберг, при всичките си недостатъци, става все по-симпатичен.

Може да прочетете мнението ми и за останалите книги на авторката :  Ледената принцеса , Проповедникът  ,Каменоделецът  , Прокоба  и Немското дете 


Вече надали ще Ви изненадам с това ,че съм прочела поредната книга на Камила
Лекберг и за пореден път тя ми е харесала. Явно има нещо в стила на тази жена  ,което ме омагьосва и ме кара да искам още и още от книгите ѝ. Всички те до момента се развиват по горе долу един и същи шаблон като се набляга на преплитане на минало и настояще и обикновено това би ми прозвучало твърде банално и изтъркано , но странното е ,че във всяка книга това все повече ми харесва. Вече с нетърпение очаквам освен основната сюжетна линия , да се появи и тази от миналото , а към края на историята всичко да придобие смисъл и пъзелът да се нареди. 
В настоящата книга едно от основните действащи лица  ни е бегло познат от книгата "Немското дете" - това е библиотекарят Кристиан Тюдел  , чиято първа книга е публикувана наскоро и жъне невероятен успях. Но щастието му е помрачено от множество странни писма и заплахи , които са от неизвестен автор . Когато към това добавим  и ,че един от приятелите на Кристиян е намерен мъртъв под леда , а останалите също получават странни писма ... историята става още по загадъчна. През цялото време усещах ,че всичко е свързано именно с "Русалката" (заглавието на книгата на Кристиан) и ,че със сигурност е намесена жена ,но определено не съм очаквала нещо подобно. 
На фона на течащото разследване наблюдаваме и ежедневието на две бременни жени , а именно Ерика и Ана , а още по - интересното е ,че Ерика този път очаква близнаци. Напълно нормално това още повече напряга Патрик и той се чувства буквално съсипан от работа и твърде пренатоварен . За негово щастие или не Ерика активно се намесва в разследването , тъй като Кристиан все пак ѝ е познат и приятел и тя е силно заинтересована от случващото се с него.
В крайна сметка разкритията ,до които достига разследването са брутални и грозни и за пръв път наистина ми се искаше да има по жестоко наказание за извършителите . 
Освен това книгата завършва изключително драматично и просто няма как всеки читател да не посегне директно съм следващата история , а именна "Пазачът на фара". Аз вече я започнах и усещам ,че драматичните събития ще ми дойдат в повече , но съм съвсем  в началото и е рано да кажа. 

0 коментара:

Публикуване на коментар