Ревю: Ледената принцеса - Камила Лекберг

Издателство: Колибри
Поредица : Патрик Хендстрьом
Година на издаване : 2011 г. 
Брой страници : 352
Цена: 15,00 лв. 
Резюме:
Писателката Ерика Фалк се завръща у дома заради смъртта на своите родители, за да завари родното си градче обзето от силни страсти. Алекс, нейна близка приятелка от детските години, е намерена мъртва с прерязани вени, замразена във вана. Ерика решава да напише прочувствен спомен за харизматичната, но затворена в себе си Алекс не толкова за да почете паметта й, колкото за да преодолее собствената си писателска безизходица. Постепенно обаче смъртта на приятелката започва да я преследва натрапчиво и тя се съюзява с местния полицейски инспектор, за да разкрие истината.

След като толкова дълго време съм слушала за Камила Лекберг , чела съм както позитивни ,така и негативни коментари за книгите ѝ и съм натрупала цели девет нейни заглавия , които чакаха реда си ,беше крайно време да се запозная с творчеството ѝ.
Започнах книгите по хронологичен ред и първата е именно "Ледената принцеса"и поставя началото на поредицата за разследващия полицай Патрик Хендстрьом. Мога да кажа ,че корицата е доста красива  , а резюмето обещава  интересен сюжет.
Авторката ни запознава с Ерика Фалк , която се е усамотила   във Фелбака след смъртта на родителите си , но убийството  на приятелката ѝ от детските години - Алекс  рязко променя ежедневието на младата писателка и я въвлича в търсенето на много тайни и забравени истории от миналото . По този начин се сблъсква отново с Патрик Хендстрьом , който още в юношеските си години е бил влюбен в нея , я сега след толкова години чувствата му още не са отшумели. 
Извършването на убийство в селце  като Фелбака е изключително неочаквано и странно , самите жители не могат да повярват ,че някой би искал да убие красивата Алекс , която живее в големия град , има успешна кариера , богат съпруг и се прибира във Феблака само за уикенда. В историята се появяват много действащи лице , а и гледните точки , от които е представено действието  също са доста. Авторката ни дава възможност да видим събитията през очите на повече от двама герой (както обикновено се случва) и така може по лесно да оценим мотивите и вътрешните им копнежи. До известна степен бих
определила историята и като семейна драма , тъй като съдбата на няколко семейства е белязана от нещо случило се в миналото и оставило белег върху всички. Наред с криминалната нишка проследяваме  и романтичните отношения между Патрик и Ерика , които ми станаха много симпатични още в началото , също така сериозно  е засегнат и един много наболял въпрос , с който на скоро се сблъсках и в книгата И никога не я откриха - а именно домашното насилие . Статистиките наистина са потресаващи , а всъщност данните сигурно са много по ужасни. 
Ако трябва да съм напълно искрена мога спокойно да кажа ,че  с първата си книга Камила Лекберг ме очарова и спечели като читател . В "Ледената принцеса" имаше от всичко необходимо , което търся в подобен тип книги - имаме трудно разрешим случаи  с много обрати и разкрития , динамика в действието без всичко да е претупано и сякаш скалъпено в последната минута. Имаме и приятен разследващ в лицето на Патрик , а романтичните му закачки с Ерика са още един бонус към добре изградения сюжет . Да не пропусна и самите герои ,които са достатъчно пълнокръвни , за да повярвам ,че са
истински и да се привържа към тях . Надявам се и в следващите книги авторката да поддържа това ниво и да се развива , а не да изчерпва потенциала си. Вече дори започнах и втората книга "Проповедникът " , за да видя какво още ще се случи във Феблака. А Вие имате ли наблюдения върху творчеството на авторката и какви са те ?

0 коментара:

Публикуване на коментар