Ревю: Верижна реакция -Симон Елкелес

Издателство : Ибис 
Година на издаване : 2016
Брой страници :288
Цена : 12.90лв
Резюме:
Луис Фуентес е добро момче, умно и забавно, а голямата му мечта е да стане астронавт. Той винаги е бил предпазван от безмилостния гангстерски свят, който едва не е разрушил живота на двамата му по-големи братя. Ала това не го е спирало да поема рискове – Луис неспирно търси следващото предизвикателство.
Ники Крус знае, че всички момчета лъжат, за да получат това, което искат. В живота си тя следва две прости правила: 1) Не вярвай на момче, което казва „обичам те“; 2) Никога не се забърквай с момче, което живее в южната част на Феърфийлд.Родителите й са мексикански преселници, но като дъщеря на лекар, тя се чувства много по-близка със съседите си от северната, привилегированата част на града, отколкото със съучениците си мексиканци, членове на бандата „Кървавите латиноси“. Да накара Ники да даде шанс на момче от гетото, е най-голямото предизвикателство за Луис, докато не се оказва мишена на новия главатар на „Кървавите латиноси“, който му разкрива съдбовна тайна за семейството му. Оптимистичната визия на Луис за блестящото му бъдеще е разрушена и той започва да се пита доколко всичко, в което е вярвал, е истина и дали кръвта на „лошо момче“, която тече във вените му, не е предопределила съдбата му..Достатъчно силни ли ще са чувствата на Луис, които изпитва към Ники, за да му попречат да стане част от един тъмен и жесток свят, където да живееш „на ръба“ е ежедневие?

Тук ще намерите ревюта на първите две книги от поредицата Перфектна химия и Правилата на привличането


Ще започна ревюто си с това ,че изключително много харесах стилът на писане и историите на Симон Елкелес и скоро се надявам  още някоя нейна книга да се появи на Българския пазар.Също като предишните две книги "Верижна реакция" е  смесица от много любов и страст , разочарования и предателства и доста опасности.Животът на братята Фуентес  е белязан да протече под знака на Кървавите латиноси , които искат да вербуват всеки от тях и да го превърнат в наркодилър и престъпник.Погледнато реално , с книгите си Елкелес определено поставя да дневен ред проблемите свързани с интегрирането на мексиканците в Америка и съществуването на улични банди и престрелки , за които ние сме чували само по телевизията.Но за щастие нашите герои успяват да се справят с всичко  и в крайна сметка любовта побеждава.

Луис Фуентес - най-малкият брат от тримата - изтърсакът в семейството , който за разлика от Алекс и Карлос има план за бъдещето и е решен нищо да не го отклонява от мечтата му да стане астронавт.Но за съжаление се появяват  обстоятелства , които поставят мечтата му на заден план.Луис обича силните усещания и често вдига адреналина си с рисковани постъпки като изкачването на скала без предпазно въже например.Това го кара да се чувства жив , но осъзнава напълно ясно ,че никога не би искал да е  част от Кървавите латиноси , тъй като знае какво са причинили те на братята му. Именно това най- ми хареса в образа на Луис - колко разумен и търпелив е той.И точно по тази причина ми беше много трудно да разбера действията му след това ,свързани с изпълнението на бащиния завет .Определено в даден момент Луис постъпва доста глупаво - това явно е семейна черта да братята Фуентес - да рискуват живота си заради семейството, но в крайна сметка  се радваме на щастлив финал.

"Мислех ,че Марко  е моят герой, но не се оказа така. Героите са само измислени персонажи от приказките.Те не съществуват. Или поне в моята вселена отсъстват.Макар че днес Луис едва не стана един от тях. "

Ники Крус - тя е едно наранено и изстрадало момиче , което има проблеми с доверието.Макар да е мексиканка тя дори не говори испански , тъй като родителите ѝ са се опитали максимално да се интегрират , за да не се чувстват децата им различни. В резултат на това Ники общува само с "бели " деца  на богати родители.Единствения  път , когато се е сближила с мексиканско момче , то разбива  сърцето ѝ и се държи като истински боклук какъвто всъщност е.Това ,което преживява Ники може да накара всяко момиче да изгуби всякакво  доверие в момчетата и с пълно право.Още щом вижда Луис тя знае ,че той е играч и често се забавлява с момичетата и е твърдо убедена ,че никога няма да му повярва.Е , нещата не се развиват както тя си мисли и накрая се оказва лудо влюбена в него.
"Той се взира право в мен и сякаш ме разтърсва електрически ток. И какво от това ,че по между ни има химия? За съжаление , химията не  превръща чудодейно лошите момчета в добри."
Отново имаме възможността  да надникнем в живота на другите двама Фуентес и техните половинки.Алекс и Бритни определено са много щастливи след сватбата и стремително увеличават броя на членовете на семейството си , а Кара и Карлос са запазили тръпката по между си , макар че се виждат рядко заради военната служба на Карлос. И тук авторката не е пропуснала да даде поглед върху героите след .... 26 години и да ни напомни ,че те продължават да са все така щастливи и ,че са отгледали прекрасни деца.
"Веднъж ми каза , че аз те карам да вярваш в невъзможното.Ти ме накара да повярвам в любовта , от която се бях отказала.Благодаря ти , задето ми доказа, че това не е само вълшебна приказка."

Книгата без съмнение ми хареса много , държа ме в напрежение и остави в мен приятно и топло чувство.Хубаво е от време на време да прочитаме по някоя лека и приятна книжка ,която да ни напомни ,че истинската любов съществува и то не само в приказките.

Искрено благодаря на издателство Ибис ,че ми предоставиха възможността да прочета тази страхотна книга.







0 коментара:

Публикуване на коментар