Ревю : Ангел с часовников механизъм - Касандра Клеър

Издателство : Ибис 
Година на издаване : 2011г.
Поредица: Адски устройства 
Брой страници: 408
Цена :14.90лв.
Резюме: 
Нова завладяваща история за ловците на сенки, но не в съвременен Ню Йорк, а в потайния свят на викторианска Англия.
Магията е опасна.... но любовта може да бъде още по-опасна.
Шестнайсетгодишната Тереза Грей пристига от слънчев Ню Йорк в дъждовния, мрачен Лондон, за да види своя брат Нат, но вместо това попада в плен на Сестрите на мрака и се озовава в свят на тъмна магия и смъртоносни интриги. Над нея се надига зловещата сянка на загадъчен мъж, наричан Магистъра, а тя е неговият ключ към световно господство. Единствената й надежда за спасение е в Ловците на сенки - смъртоносните воини, закрилящи човечеството от силите на мрака. Те обаче също крият свои тайни, а срещу тях се надига армия, която не идва нито от Рая, нито от Ада...
Действието в АДСКИ УСТРОЙСТВА предшества събитията от РЕЛИКВИТЕ НА СМЪРТНИТЕ

Това е една поредица ,за която съм слушала безкрайно много  и почти всички вече са прочели , но сега  дойде  и моят ред.Първото ,което много ми хареса в книгата е ,че действието са развива в Лондон през 19- ти век. Много харесвам тази епоха както и атмосферата на мрачните лондонски улици.Красивите рокли ,който носят жените и каретите, цялата тази официалност и помпозност  са много завладяващи.Освен това авторката се е постарала да пресъздаде нещата много автентично водейки ни по тесните лондонски улички и тайни врати.
Първоначално си мислех ,че Теса Грей е твърде наивна и слаба личност.Все пак тя с готовност се съгласява да последва Сестрите на мрака незнайно къде без дори да ги познава и попада в капана им , но в крайна сметка тя идва чак от Ню Йорк ,тъй като там не ѝ е останало нищо и се надява ,че ще се радва на компанията на брат си Натаниел,но нещата се оказват съвсем различни.Теса съвсем не е  обикновено 16 - годишно момиче , напротив тя притежава доста интересна  и ценна дарба и доста хора се стремят да се домогнат до нея.Така момичето се превръща в  пионка в ръцете на властни и жестоки хора искащи да постигнат целта си на всяка цена.Може би преживяното при сестрите на мрака превръща Теса в доста по силна и изявена личност и с развитието на действието започвам да харесвам образа ѝ все повече.

Уил Херондейл - смело можа да кажа ,че в тази книга не харесвам особено много образа му , даже на моменти доста ме дразнеше.Макар да е много красив с тъмната си коса и сини очи той се държи като пълен идиот. Напълно наясно съм ,че това е само една маска и всъщност изобщо не е толкова груб и вулгарен ,но не можех да си изясня причината за поведението му.Това се случва във втората книга , където всичко си идва на мястото, но в тази първа книга от поредицата той не е след любимците ми.Все пак се изявява като герой и спасява Теса от лапите на Сестрите на мрака и по този начин я отвежда в един много различен свят ,където тя разбира за ловците на сенки , за демоните , вампирите , феите и още куп други същества. Определено това преобръща света ѝ из основи.

Джем - той сякаш е пълна противоположност на Уил и ,въпреки това двамата имат невероятно силна връзка - та се парабатай - свързани са по между си и могат да
черпят от силите на другия , но също така всеки от тях е готов да се жертва за другия.Приятелството им е едно от нещата ,които най-много ми харесаха. Джем е единствения човек , на когото Уил се доверява до някаква степен и  сякаш е неговата упора. Той  веднага ме спечели с добротата си и с милото отношение към всички. Той също крие своя тайна и има известна загадъчност около образа му , която в последствие се разкрива.

Всеки вече е на ясно ,че между тези трима герои се поражда любовен триъгълник с много неясен край.Отношенията на Теса с всеки един от тях са доста различни. С Уил тя никога не знае какво да очаква - в един момент той е мил и нежен , а в следващия я нагрубява жестоко - отношенията им са на приливи и отливи , докато с Джем всичко е много по-лесно.Той винаги знае какво да каже или направи , а Теса се чувства напълно сигурна в неговата компания и не се притеснява от близостта му. Нямам търпение да видя на къде ще се развият отношенията между тях.


Няма как да не спомена и второстепенните герои. Шарлот -която оглавява интститута в Лондон и съпругът ѝ Хенри ,който се занимава със своите изобретения.В тяхното семейство сякаш ролите са разменени и Шарлот е силната и борбена личност ,която се справя с всичка , а Хенри  се занимава с неговите си неща и сякаш изобщо не взема участие в управлението на института.
Джесамин - тя  е много красива , но и страшно дразнеща. Отчаяно иска да се измъкне от света на ловците на сенки , но за съжаление това е нейната съдба или може би присъда .И да не  забравяме очарователният Магнус Бейн с неговите котешки очи и невероятен чар.

От всичко казано до тук определено можа да заявя ,че книгата ми хареса ,въпреки че имаше какво още да  се иска.Тъй като сега чета втората книга от поредицата мога да кажа ,че тя ми харесва доста повече и нямам търпение да я завърша. Ангел с часовников механизъм е едно своеобразно въведение в цялата история  , запознава ни с героите и техните мисли и чувства и дава основата върху която да се разгърне по нататъшното действие.





2 коментара:

  1. Прекрасно ревю! Наскоро се сдобих с книжката и вече нямам търпение да я прочета:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пожелавам ти приятно четене и силно се надявам цялата поредица да ти хареса . Аз самата я харесвам повече от другите две поредици от авторката , но всичко е строго ивдивидуално :)

      Изтриване