Ревю: Принц с часовников механизъм -Касандра Клеър

Издателство: Ибис
Поредица : Адски устройства 
Година на издаване : 2012г.
Брой страници: 456
Цена : 15.90лв.
Резюме:
Преплитането на любовта и лъжите може да поквари и най-чистото сърце...
Сега, когато вече е сред ловците на сенки, Теса най-накрая е в безопасност. Но тази сигурност се оказва краткотрайна, защото подмолни кръгове в Клейва кроят планове да отстранят Шарлот от ръководството на Института в Лондон. А без помощта на покровителката си, Теса би се превърнала в лесна плячка за мистериозния Магистър, който иска да използва способностите й за свои собствени зловещи цели.
С помощта на обаятелния Уил и яростно отдадения Джем, Теса открива, че войната на Магистъра срещу лов­ците на сенки е дълбоко лична. За да разбулят тайните на миналото, тримата пътуват от обвития в мъгла Йоркшир до омагьосана бална зала, където Теса открива, че истината за произхода й е по-зловеща, отколкото си е представяла. И докато търсенето на Магистъра и истината води приятелите към неизвестни опасности, Теса научава, че когато любовта и лъжите се преплитат, това може да поквари дори и най-чистото сърце. Мрачното и необяснимо държане на Уил продължава да обърква Теса. Възможно ли е откриването на Магистъра да освободи Уил от тайните му и да даде на Теса отговорите на въпросите й за това коя е тя и за какво е предопределена?

Тук може да намерите ревю на първата книга от поредицата - Ангел с часовников механизъм

"Когато любовта и лъжите се преплитат , това може да поквари и най- чистото сърце "

Тази втора част от поредицата ми хареса дори повече и от първата. Вече сме  опознали героите , атмосферата и светът на ловците на сенки и това позволява повече действие , отколкото описания на техния свят.Историята се разгръща в един по-сериозен аспект и много животи са заложени на карта .Именно в тази книга харесах образа на Уил Херондейл и това се случи след като разбрах тайната му и мога само да се възхищавам как едно 12 - годишно момче е поело такъв товар на плещите си .Привидно безотговорното му и лекомислено поведение  си имат свое оправдание, дори грубостите и обидите му са оправдани до някъде.Но в даден момент
миналото го застига.

Теса - в тази книга тя е още по-силна и борбена ,макар предателството на брат си  и липсата на информация относно произхода ѝ.Успява да  приеме всички в института като свое семейство не само защото е останала съвсем сама ,а и защото те са хората ,които ѝ помагат и се грижат за нея.Предателството на Нат беше отвратително и отначало дори не можех да го осмисля , тайно ми се искаше той просто да се е преструвал и в крайна сметка да се окаже от добрите , но ... уви , той се оказа дори още по зъл.Същевременно с всички други проблеми , Теса е изправена и пред изпитанието да се лута между чувствата си към Уил и Джем.
"Но не можеше да спре да ги сравнява - Джем ,който бе странно съчетание на деликатност и издръжливост , и Уил , който бе като буря в морето, сивосиньо и черно с внезапни ослепителни отблясъци като светлината на светкавица"
Изборът ,пред който е изправена определено не е лесен , в тази игра на чувства няма правилно и грешно решение , но на карта е заложено щастието на трима души.За съжаление няма как  и тримата да са щастливи , винаги единия ще е наранен.

Джем - в "Принц с часовников механизъм " сякаш научаваме повече неща за Уил , а не за Джем , но те са толкова свързани по между си ,че случващото се с единия се отразява и на другия. Не спирам да се удивлявам какъв прекрасен човек е Джем и макар да има вид на нежна и лесно ранима душа всъщност е много силен.Самият факт ,че през последните години живее с ясната мисъл ,че всеки миг може да му е последен и все пак не се оказва от борбата , го издига доста високо в очите ми.

Няма как да не отворя темата за отношенията между двамата парабатаи.Те би трябвало да са две половини на едно цяло, но между тях застава Теса.Типичният любовен триъгълник ,но изграден така ,че и аз самата да се чудя как бих постъпила в подобни ситуация.

"Възможно ли е да обичаш двама души едновременно?Възможно ли е да разполовиш сърцето си на две?"
Уил обича Джем , той е "неговият грях ",единствения човек , на когото е позволил да го обича и човекът при когото търси утеха , този който ще го обича каквото и да извърши  и именно затова Уил не  е способен да му отнеме щастието , не и след всичко преживяно.
"Винаги си бе мислил ,че Джем е спокоен и уравновесен , винаги си бе мислил ,че радостта и гневът са твърде силни и прекалено човешки чувства , за да ги изпитва.Сега осъзна , че е грешал. Джем просто никога не бе бил толкова щастлив.Или поне не , откакто бе загубил родителите си. Но Уил никога не го бе обичал.Бе се грижил за безопасността и оцеляването на Джем , но е и за това той да е щастлив "
Джесамин -  макар да не я харесвах още от миналата книга , то в тази , тя ме изненада страшно много.Колкото и да мрази ловците на сенки все пак не очаквах такава лекомислена и глупава  постъпка от нейна страна. И смятам ,че напълно заслужава всяко наложено ѝ наказание.

Софи - тя ми  е симпатична още от началото.Тежката ѝ съдба не я е пречупила , а я е научила как да живее с белезите от миналото. И макар тези белези да са и физически това в никакъв случаи не я прави по-малко красива , а напротив по този начин тя би срещнала мъж ,който я обича истински , без да се интересува от външността ѝ. И съм убедена ,че тя вече го срещна.
Шарлот и Хенри ме изненадаха много приятно в , с това ,че най-сетне , след толкова години брак те една сега разбраха ,че се обичат истински и държат едни на друг.Все още не харесвам особено много тази обсебеност на Хенри от всякакви механизми и изобретения, но пък съм много доволна ,че те преоткриха себе си и за тях това е едно ново начало.

Магнус Бейн -  той вече присъства в действието малко по осезаемо и се докосваме до неговите чисто човешки чувства и емоции. Той винаги играе ролята на спасителя , този който се появява в някой напрегнат момент и оправя  положението.За това се надявам в следващата книга да се радваме още повече на присъствието му.



"Това ли означава да обичаш някого? Да можеш да разделиш с него всеки товар и той да е в състояние да те успокои само с една дума или докосване?"



0 коментара:

Публикуване на коментар