Ревю: Уличният котарак Боб / Светът в очите на Боб - Джеймс Боуен















Издателство: Книгопис
Година на издаване: 2013
Брой страници: 224
Цена:11,90 лв. 
Резюме: 
"В Лондон винаги е имало много улични котки, които кръстосват града, прехранват се с отпадъци и разчитат на милостта на случайни минувачи. Тези бездомни животни водят всекидневна битка за оцеляване. Много от тях приличат на Боб: обрулени от живота, прекършени създания.
Затова не е чудно, че той разпозна в мен сродна душа." /Джеймс Боуен/
Джеймс Боуен е уличен музикант в Лондон. Когато през пролетта на 2007 година намира ранен рижав котарак, той все още не подозира колко ще се промени живота му. Джеймс живее ден за ден в борба със себе си за преодоляване на зависимостта от наркотиците. Въпреки това, не може да остави без грижа този поразително интелигентен котарак, на когото дава името Боб. Котаракът бавно се възстановява и Джеймс го пуска отново на улицата с мисълта, че никога повече няма да го види. Само че Боб е на друго мнение.
Техните необикновени, забавни, но често и опасни преживелици коренно променят живота им и постепенно лекуват раните от трудното минало на всеки от тях. Джеймс и Боб стават неразделни, свързани в спасително и за двамата приятелство.

Може да ме откриете във Facebook 

Здравейте , 
реших да обединя мнението си за двете книги в един пост , тъй като реално те са
доста еднотипни и самото съдържание спокойно би се поместило и в една книга . Запознах се с уличния котарак Боб благодарение на Storytel и всеки път когато излизах навън си пусках историите на Дж. Боуен  и  си представях този красив риж котарак във всяка една от ситуациите. Реално нямах почти никакви очаквания спрямо книгите , тъй като дори не знаех под каква форма са написани. Всъщност те се състоят от различни случки описани от автора и видени през очите на Боб. 
В началото ми беше жал за Джеймс заради начина , по който живее и изкарва прехраната си . Подобно съществуване няма как да не събуди съжаление у почти всеки човек и да го накара да се замисли ,че трябва да е благодарен за всяко нещо  , което има , тъй като много
хора нямат и толкова. Разбира се  Джеймс е попаднал в тази ситуация заради собствените си действия и пристрастеността си към наркотиците , но все пак е похвално ,че в даден момент се е осъзнал и е направил нещо  ,за да промени живота си поне до някъде. Всъщност голямата промяна в живота му настъпва с появата на Боб. Раненото животно се нуждае от грижи и внимание , а в замяна на това дава на стопанина си безрезервна любов и вярност. Самата аз имам котка и може би съм пристрастна към тези животни , но намирам като цяло любовна между човека и животното (независимо какво е ) за нещо невероятно  , изключително чисто , истинско и силно.  Всичко случило се с Боб и Джеймс е
доказателство именно за такава силна любов и привързаност . Котаракът е до  стопанина си във всяка една невероятна ситуация. Независимо дали се налага да вървят под дъжда или снега , за да стигнат до работното си място , дали са нападнати от зло куче или още по зъл човек , дали са останали без пари за храна или са обиждани и гонени , Боб винаги е до Джеймс . Интересно е как животните усещат настроенията на стопаните си  или подушват предстояща заплаха както и безпогрешно умеят да разпознават кой човек е добронамерен и кой не.
Повечето от историите ми бяха интересни , имаше и малко по -скучни такива , но в крайна сметка това са реални събития ,които са се случили на Боб и Джеймс  и дори само заради това пак беше вълнуващо да ги слушам. Хубаво е да чуеш как нещо на вид дребно като появата на един котарак ,води до цялостна промяна в живота на човек и дори му помага да постигне изключителен успех с издаването на книгите. Намирам
това за вдъхновяващо , оптимистично и наистина позитивно , точно такива са и книгите и затова смятам , че е приятно и полезно да бъдат прочетени. 
Споделете ми дали сте чели подобни книги описващи любовта между човек и животно. 

0 коментара:

Публикуване на коментар