Ревю: Жената в каюта 10 - Рут Уеър

Издателство: Хермес 
Година на издаване: 2018г. 
Брой страници : 320
Цена: 15,95 лв. 
Резюме: 
Журналистката Ло Блеклок получава покана да прекара седмица на борда на бутиков круизен лайнер. Пътуването сред норвежките фиорди ще й помогне да се съвземе от обира в дома й, след който изпада в нервна криза. Това е и идеалната възможност да се издигне в кариерата и да промени живота си.
Небето е безоблачно, водата – кристалночиста, а отбраните гости изглеждат толкова изискани и приятни. Но не след дълго над кораба надвисват оловносиви облаци, палубата се разлюлява от бурни ветрове. Ло внезапно се буди през нощта от писъци и подозира, че зад борда е паднала жена.
На сутринта тя установява, че нито един от пътниците не липсва и пътуването продължава, сякаш нищо не се е случило. Ами ако е допуснала грешка? Ако е започнала да губи разсъдъка си? Ако обаче видяното е истина, Ло ще попадне в смъртоносен капан.
Как да спреш убиец, в чието съществуване никой не вярва?

Време е да Ви запозная с жената от каюта 10 и да разберем дали тя наистина съществува или е плод на въображението на една леко подпийнала жена . На моменти книгата е сравнявана с други подобни от жанра като  "Момичето от влака " и  "Жената на прозореца " например . Именно това ме привлече , тъй като харесвам такъв тип психологически трилъри , в които нищо не е
такова каквото изглежда , а на финала  всичко се обръща с краката нагоре и  аз изпадам в шок , защото изобщо не съм очаквала подобно нещо.
Авторката ни запознава с Лора Блеклок - журналистка в малко списание , пред която се отваря невероятната възможност за едноседмично пътуване с най- новия и луксозен круизен лайнер - Аурора ,където ще се запознае с едни от най- богатите и влиятелни хора в страната. Звучи изключително примамливо и Лора е готова да приеме предизвикателството и да направи страхотен репортаж . Още първата вечер обаче тя се натъква за загадъчно момиче , което ѝ прави услуга , а след това мистериозно изчезва . Дали това  е реалност или илюзия , дали Лора не си въобразява в резултат на твърде многото алкохол и антидепресанти  или на кораба е извършено убийство , а тялото е изхвърлено в морето , където никой няма да го открие.
Лора се впуска в търсенето на истината , но се оказва ,че някой иска да запуши устата ѝ и да прикрие случилото се . Всичко изглежда твърде неясно , а всеки от пътниците е заподозрян в евентуалното убийство.
Хареса ми ,че действието се движи плавно и бързо , няма излишни подробности и разтягане на локуми с цел запълване на страниците . Повече от половината книга я погълнах неусетно и тръпнех в очакване да разплета поне малка част от мистерията . Но когато в крайна сметка тя взе да се разплита някак не останах напълно удовлетворена. Не мога да Ви разкрия много от сюжета , но действията към края на книгата ми се сториха малко нелогични , а самия финал - не много добре изпипан . Това разбира се е лично мое усещане  и не значи , че е развалило цялостното ми удоволствие от книгата . Все пак историята притежава основните характеристики на един добър психологически трилър и определено стила на Рут Уеър ми допада. Доколкото знам у нас има издадени още две книги от авторката - "Игра на лъжи " и "В тъмната гора" , които все още не съм чела , но се надявам да са поне толкова добри ,колкото "Жената в каюта 10 "

0 коментара:

Публикуване на коментар