Нещата , които синът ми трябва да знае за света - Фредрик Бакман



Издателство: Сиела 
Година на издаване: 2018г
Брой страници: 188
Цена:12,90 лв.
Резюме: 
Това е цялата работа. Искаме да сте по-добри от нас. Защото, ако децата ни не станат по-добри от нас, какъв изобщо е смисълът? Искаме да сте по-добри, по-умни, по-скромни, по-щедри и по-неегоистични от нас. Искаме да ви осигурим най-добрите условия, които можем. Затова пробваме различни методи на приспиване, ходим на семинари, купуваме ергономични корита и притискаме продавачите на детски седалки към стената и крещим: „Най-безопасната! Искам НАЙ-БЕЗОПАСНАТА, разбирашлиме!?“. (Не че аз съм го правил, не бива да вярваш на всичко, което ти казва майка ти.)
Ти и майка ти сте най-голямото ми приключение. Всеки ден се изумявам, че все още ми позволявате да бъда част от него.И последно. Когато ти досаждам. Когато те поставям в неудобно положение. Когато съм несправедлив. Искам тогава да си спомняш за деня, когато отказа да ми кажеш къде си скрил ключа от колата.И помни, че всъщност ти започна.
Да отглеждаш деца, в много отношения е като да караш трактор в стъкларски магазин. С гипсирани крака. И свалена пред очите шапка. Пиян. Но въпреки това смятаме да опитаме. Защото искаме да бъдем възможно най-добрите родители. Това е всичко.

Доста време се чудех дали изобщо да пиша нещо за  тази книга или не , но все пак , тъй като става дума за Бакман, реших да го уважа и да изкажа краткото си мнение за книгата. В нея виждаме истинското лице на автора , без да се крие зад образите на измислени герои или случки . Всичко е извадено от действителността , от реалния живот  и Бакман ни го поднася в напълно суров вид ,без да бъде украсявано или преиначавано.

Както вече сте разбрали книгата е едно обръщение от страна на бащата към сина ,в което Бакман споделя забавни случки при отглеждането на едно дете , разказва лични истории и  потъва в интересни разсъждения. Самата аз все още не съм родител и може би голяма част от родителските неволи през които е преминал и които са описани са ми непонятни , но пък забавни моменти определено не липсваха.


"Всичко ,което искаме е да ви защитим. Да ви спестим всички разочарования , неуспехи и нещастни влюбвани. Но нямаме абсолютно никаква представа какво всъщност правим. Да отглеждаш деца , в много отношения е като да караш трактор в стъкларски магазин. С гипсирани крака. И свалена пред очите шапка. Пиян"
Признавам си ,че много ми се искаше книгата да е художествена литература и да се потопя в някоя прекрасна и затрогваща човешка история , но вместо това се докосваме до вътрешния свят на автора , до неговите чувства и мисли ,до неговите лични преживявания и някак си ставаме по- близки.

"Защото ви обичаме. Това е цялата работа. Искаме да сте по-добри от нас. Защото, ако децата ни не станат по-добри от нас, какъв изобщо е смисълът? Искаме да сте по-добри, по-умни, по-скромни, по-щедри, по-неегоистични от нас. Искаме да ви осигурим най-добрите условия, които можем. Затова пробваме различни методи на приспиване, ходим на семинари…“
Със сигурност , когато стана майка ще се върна към тази книга и ще се припозная в много от ситуациите, но за сега си остава едно прекрасно преживяване и докосване до света на Бакман.
"Първо плюнчиш салфетката.После почистваш лицето на детето с нея.Не плюеш направо върху детето." 
"... ще разбереш ,че смелият не е този ,който удря ,въпреки че не знае дали ще спечели , или загуби.Смелият е този  ,който знае ,че ще спечели , и въпреки това не влиза в бой. "
 

Ако като мен обичате и оценявате всяко нещо написано от Ф.Бакман  то със сигурност ще заобичате и тази книга , най- малкото защото дава възможност на читателя да се докосне до човека Фредрик , мъжа и бащата Фредрик , а не само до писателя Фредрик  
И все пак да не забравя да спомена ,че книгата дойде с подарък под формата на "Себастиан и тролът" - кратка илюстрована детска приказка  ,подходяща за малки и  големи.

2 коментара:

  1. Страхотно ревю!Тъкмо се чудех дали си заслужава,защото е различна от другите му книги.Благодаря ти x

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам ,че ти е харесало:) и се надявам да останеш с добри впечатления от тази своеобразна изповед на Бакман :)

      Изтриване