Ревю: Пърси Джаксън и боговете на Олимп.Морето на чудовищата -Р.Риърдън

Издателство : Егмонт 
Поредица: Пърси Джаксън и боговете на Олимп
Година на издаване: 2010г
Брой страници: 288
Цена:12.90лв
Резюме:
Пърси Джаксън не е обикновено момче. Той е син на бог и всякакви чудовища го преследват, за да го убият. Но това не е единственият му проблем. Най-неочаквано Пърси открива, че има брат – най-грозният, най-тромавият, най-страхливият дангалак в цялото училище. Двамата, заедно с Анабет, ще трябва да преодолеят куп неприятности и страхотии, да прекосят Морето на чудовищата, да попаднат на Острова на сирените, да се избавят от магиите на Цирцея и още много, много, преди да откраднат Златното руно...


Ще се справят ли, или този път коварството на Кронос ще надделее? 
Сините й очи се впиха в моите и изведнъж разбрах каква е била целта на намирането на Златното руно, на отравянето на дървото и на всичко останало. Кронос го беше направил, за да вкара нова фигура в играта – "нова възможност да контролира предсказаниет". 
Дори Хирон, Анабет и Гроувър, които би трябвало да се радват най-много от всички, бяха твърде смаяни и потиснати от мисълта какво можеше да означава това. А аз държах в обятията си девойката, която щеше да се превърне или в най-добрия ми приятел, или в най-злия ми враг. 

Тук може да намерите ревюто на първата книга от поредицата -Похитителят на мълнии


Това е първата ми прочетена книга за годината и много се радвам ,че авторът 
беше именно Рик Риърдън , тъй като вече съм почти сигурна ,че каквото и да напише все ще ми хареса.Това е втората книга от поредицата за боговете на Олимп , а Пърси вече е извършил един подвиг и сега си мисли ,че спокойно ще се върне в лагера за през лятото и ще продължи обучението си , но излизайки от вкъщи през последния учебен ден ,той така и не се връща в апартамента при майка си .Книгата отново е изпълнена с много приключения , напрегнати моменти и нови герои.Един от тях е Тантал ,който играе ролята на новия директор в лагера ,но още от първата му поява ми стана доста антипатичен , а и си личеше ,че лагерът и децата в него изобщо не го интересуват.Той по- скоро искаше да навреди на Пърси ,отколкото да му помогне.Друг персонаж само ,че този път доста по- положителен беше полубратът на Пърси - циклопът Тайсън.Неговата история беше много тъжна ,тъй като е израсъл сам на улицата и до сега не е имал други приятели освен Пърси . Разбира се отначало е много странно ,че те са полубратя ,все пак единият е човешко създание , а другият чудовище .Дори и самия Пърси отначало не знаеше как да приеме тази новина , но Тайсън  е изключително мило и чисто създание. На моменти той е като малко дете и се страхува от всичко , но когато трябва да помогне на новите си приятели е готов да жертва дори и живота си.

И все пак и в тази книга имаме подвиг ,който трябва да бъде изпълнен .Златното руно трябва да бъде намерено , за да излекува Елата пазеща лагера. Така казано звучи доста лесно ,но нещата се объркват от самото начало ,когато за извършването на подвига е избрана Клариса -един от най дразнещите персонажи поне за мен. Дъщерята на Арес е решена на всяка цена да се докаже и не се вслушва в съветите на никого.Убедена е ,че Пърси всеки път незаслужено си приписва заслугите за геройствата си и сега е убедена ,че трябва именно тя да извърши подвига и да обере славата. Разбира се Пърси няма как да седи безучастно докато приятелят му Гроувър е в беда и е на път да се ожени за циклопа Полифем  и затова заедно с Анабет и Тайсън поемат на път .Следват ги доста неприятности и капани , а Пърси дори е превърнат в морско свинче , но все пак няма да разкривам повече от сюжета , а ще ви оставя сами да се изненадвате на странните ситуации ,в които попадат нашите герои.
За съжаление Люк отново се появява ,разкривайки още детайли около плана си .Все пак във всяка книга трябва да има и по един злодей, а съзнанието и представите на Люк са силно изкривени.
Хареса ми фактът ,че Анабет и Пърси все повече се сближават и научават нови неща един за друг,  така постепенно изграждат по между си една наистина силна връзка.
Финалът на книгата беше интересен и оставящ читателя с много въпроси. Сигурна съм ,че най интересното от поредицата тепърва предстой и ще има още много подвизи, изпитания и врагове.
Така че, ако още не сте посегнали съм поредицата ,мисля че е  крайно време да го направите :)






2 коментара:

  1. Мина доста време, откакто прочетох втората книга, но си спомням, че тя ми беше допаднала най-малко от всички. Харесва ми да чета ревютата ти за Пърси, защото така си припомням поредицата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се ,че е така . Пърси е от онези герои , които никога не омръзват на читателя :)

      Изтриване