Автори ,с чието творчество искам да се запозная.. №2

Миналата година направих такъв пост (може да го намерите тук ),където събрах най-различни автори ,които са доста популярни ,но аз така  и не бях чела нищо тяхно. Е ,сега година по-късно мога да се похваля ,че с доста от тях се "запознах" посредством творчеството им. Затова тази година съм си подготвила нова порция с непознати за мен автори , които са успели да предизвикат интереса ми и са събудили любопитството ми към нови заглавия.

1. Пиърс Браун

Авторът е известен у нас с поредицата си "Червен изгрев" , която нашумя доста и получи много положителни оценки. Признавам си ,че имам известни притеснения ,дали ще харесам книгите ,тъй като те са по скоро научна фантастика и не знам дали ще са  моят пит четиво , но пък понякога е хубаво човек да излезе от зоната си на комфорт и да разнообрази малко стила. А ето и малко допълнителна информация и за самия Пиърс Браун
Той е роден на 28 януари 1988 г. в Денвър, Колорадо, САЩ, в семейството на Гай Браун, банкер, и Колийн Браун, изпълнителен директор на „Фишър Комуникейшънс“. Израства в седем различни щата. Завършва през 2010 г. политология и икономика в Университета Пепърдайн.
След дипломирането си  работи на различни места, но основно като мениджър на социалните медии в стартираща технологична компания, работник в политическата кампания на NBC и ABC. Заедно с работата си опитва да пише романи. Пише шест ръкописа, които са отхвърлени от издателите. Първият си публикуван роман написва за два месеца в гаража на родителите си.
Първият му роман „Червен изгрев“ от едноименната дистопична поредица е публикуван през 2014 г. Книгата става бестселър, а другите две части достигат до първите места. Получава награда през 2014 г. от „Goodreads“ за най-добър писател и през 2015 г. най-добър роман в жанра научна фантастика. Поредицата е приета за екранизация, а той пише сценария.
Това определено са доста впечатляващи постижения за един млад човек на 29г. , а като гледам и снимката му мога да кажа ,че е и един от най-симпатичните автори , на които съм попадала.

2.Ева Фьолер
 С тази авторка срещнах сериозен проблем , тъй като за нея няма никаква информация
на български ,че дори и на английски език  , а само на немски , а аз определено съм скарана с този език . Все пак сигурно сте чували за нея и поредицата й "Пътуване във  времето " , където естествено става дума за пътешествия  във времето , много приключения , лека любовна история и щипка романтика. Комбинацията определено звучи прекрасно , а още по- хубавото е ,че и трите книги от поредицата са вече преведени и издадени у нас от изд. Ибис , така че  като  прочета първата книга мога веднага да мина на следващата , без да чакам с месеци да бъде публикувана следващата.  А ето и какво все пак успях да разбера за нея ,от оскъдната информация в интернет.
Авторката е родена през 1956г. във Велберт.Тя използва не само  истинското си име, но  публикува и под  доста псевдоними като  Шарлот Томас, Франческа Сантини, Паула Рензи , Сибил Келер и Ина Хансен. Учи философия и право във Франкфурт. След дипломирането си  Ева Фьолер  работи в продължение на шест години като съдия, а след това като независим адвокат, преди  напълно да се посвети на писането  през 2005. Тя пише книги в най-различни жанрове , а романите ѝ достигат общ тираж от 1 милион и са преведени на няколко езика  

3. Сюзан Ий
Авторката придоби огромна популярност със своята поредица "Пенрин и краят на дните" , където са преплетени идеята за злите ангели , тяхното нашествие и краят на
света.Почти съм убедена ,че поредицата ще ми хареса , но все отлагах прочита ѝ , за да отмине малко цялата еуфория около нея и ,за да не си възлагам твърде високи очаквания.Когато ѝ дойде времето съм сигурна, че ще и се насладя максимално.А сега нещо и за самата авторка.
Сюзън Ий е родена в Корея. Когато е малка семейството ѝ се премества в Калифорния. Чете много и е фен на фантастиката, фентъзито и хоръра. Завършва право.
Учи творческо писане чрез семинари в Станфордския университет, Творческата работилница на писателите на Айова, и в „Кларион Уест“.
Първият ѝ разказ „Shadow City“ е публикуван през 2010 г.
През 2012 г. е издаден първият ѝ роман „Ангелско нашествие“ от постапокалиптичната дистопична поредица „Пенрин и Краят на дните“ (първоначално го публикува самостоятелно през 2011 г.). . Книгата става бестселър и я прави известна. Подготвя се екранизацията ѝ от режисьора Сам Рейми.

4. Юнас Юнасон 
Определено шведските автори се славят с необикновения и пленяващ стил на
писане.В някои отношения те са иноватори и ,когато вече чуя ,че дадена книга е написана от шведски автор това автоматично завишава очакванията ми за нея. Естествено любимец ми е Ф. Бакман(обожавам го този човек), но за Юнас Юнасон се сипят не по малко хвалби, а две от книгите му отдавна отлежават на рийдъра ми и търпеливо си чакат реда.
Юнас Юнасон с рождено име Пер Ола Юнасон е шведски журналист и писател, познат добре в международен план като автор на романа бестселър „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“.
Роден е на 6 юли 1961 г. във Векшьо, Швеция в семейството на шофьор на линейка и медицинска сестра. Учи шведски и испански в университета в Гьотеборг. Работи като журналист в местен вестник и във вечерния шведски таблоид „Експрес“. През 1996 г. основава медийната компания OTW, която съществува до 2003 г.
През 2007 година завършва първата си книга „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“, която е публикувана в Швеция през 2009 г. Романът е преведен на 35 езика и е с тираж 4,5 милиона екземпляра. През 2013 г. по романа е сниман едноименният шведски филм на режисьора Феликс Хернгрен. От 2010 г. живее със сина си на остров Готланд.

5. Джейми Макгуайър
Не бях чувала много за тази авторка ,но поредицата й "Красив" доста често е предизвиквала

интереса ми ,тъй като от време на време обичам да разнообразявам с такива любовно еротични романи. Не знам дали ще ми допаднат , но особено за лятото такъв тип разтоварващи четива са много приятни .
Джейми Макгуайър е родена на 6 ноември 1978 г. в Тълса, Оклахома, САЩ. Завършва Университета на Централна Оклахома през 1998 г. През 2010 г. завършва Колежа на Северна Оклахома с диплома по рентгенография и специализира в Технологичния център Отри. След дипломирането си работи в Баптиската болница в Инид като рентгенолог.
През 2010 г. издава самостоятелно първия си паранормален любовен роман „Провидънс“ от едноименната поредица. Следващите си романи от поредицата също издава самостоятелно.
През 2011 г. отново издава самостоятелно първия си роман „Красиво бедствие“ от поредицата „Красив“. Като в колежанска версия на „Петдесет нюанса сиво“ главни герои са колежанката Аби Абърнати и колежанският разбивач на сърца, мачото Травис Мадокс, които сблъкват своите виждания за живота в съдбоносен облог. Тя предлага книгата на издателите и след два месеца тя е отпечатана и става бестселър само за три дни и №1 в списъка на „Ню Йорк Таймс“.
През 2015 и 2016 г. продължава поредицата „Красив“ с друга сюжетна линия на второстепенни герои от първите три части. С романа „Красива забрава“ започва нова поредица „Братя Мадокс“, която е свързана с героя от поредицата „Красив“ – Травис Мадокс.
Повечето от своите произведения писателката продължава да публикува самостоятелно.
На 6 октомври 2012 г. се омъжва за Джеф Уоибърн. Имат три деца. Джейми Макгуайър живее със семейството си в Стиймбоут Спрингс

6. Луиз Пени
Тя е автор на поредицата"Главен инспектор Гамаш ",която се състои от няколко криминални
романа. Аз доста харесвам такъв тип четива и затова се чудя на себе си , как до сега не съм подхванала книгите. Историите звучат увлекателно ,но зависи как авторката е поднесла нещата. Надявам се съвсем скоро да се "запозная" с инспектор Гамаш. А ето малко повече и за самата авторка .
Луиз Пени е родена на 1 юли 1958 г. в Торонто, Онтарио, Канада. Майка ѝ е запалена читателка на криминална литература и тя израства с книгите на Агата Кристи, Жорж Сименон, Дороти Л. Сейърс, Майкъл Инес, и др. Получава бакалавърска степен по радио и телевизия от Университета Райърсън през 1979 г. След дипломирането си в продължение на 18 години работи като журналист и радио и телевизионен водещ в Канадската радиотелевизионна компания – CBC.
Поради естеството на работата си често пътува и е отчуждена от близки и приятели, поради което злоупотребява с алкохола. На 35 г. провежда лечение и след него се запознава и жени за Майкъл Уайтхед, лекар и педиатър хематолог в Детската болница в Монреал.
След като се омъжва напуска работата си и започва да пише. Първият ѝ ръкопис е исторически роман, който остава незавършен, и тя се насочва към криминалния жанр.
Дебютният ѝ роман „Убийството на художника“ от криминалната поредица „Главен инспектор Гамаш“ е публикуван през 2005 г.. Увлекателният роман е в стила на великите детективи Еркюл Поаро, госпожица Марпъл и Шерлок Холмс, като в него освен криминална загадка са важни и човешките взаимоотношения, а истината се разкрива в края на историята. Книгата става бестселър и печели 11 литературни награди, между които „Артър Елис“, „Бари“, „Антъни“ и „Дагър“ за най-добър първи криминален роман. През 2013 г. романът е екранизиран в телевизионния филм „Still Life: A Three Pines Mystery“.
Следващите ѝ книги също са бестселъри и са удостоени в с множество престижни литературни награди. Преведени на над 30 езика по света.
Писателката се включва в борбата с неграмотността като пише романа „The Hangman“ за инспектор Гамаш, който е с олекотен език, разбираем и за деца и за възрастни, които имат проблеми с четенето.Луиз Пени живее със семейството си в малкото село Бром Лейк на юг от Монреал.

 7. Кристина Лорен
Тук отново имаме автор или по скоро авторки на любовно еротични романи. И двете поредици издадени у нас се радват на доста  голям успех , а историите звучат обещаващо. Дано през оставащите летни дни  да мога да прочета някоя тяхна книга.
Кристина Лорен е псевдоним, под който пишат дългогодишните приятелки Кристина Хобс и Лорен Билингс. Първата им творба е публикувана през 2009 г. и оттогава те имат зад гърба си няколко романа за тийнейджъри и възрастни.
Лорън Билингс (която всички наричат Ло) има докторска степен по невронаука. Преди да превърне писането в професия, прекарва времето си във вършене на странни неща, свързани с проучвания, лабораторна престилка  и защитни очила. Освен писател, тя е майка на две малки деца, съпруга на учен, който обича да кара колело в планината, най-добра приятелка на крадла на обувки и невъзмутима почитателка на  тийнейджърски и любовни романи.
Кристина Хобс (която Ло нарича Пи Кю) е работила в кабинет за консултации за младежи, заобиколена от тийнейджъри. Омъжена за най-сладкото момче от училище, майка на тринадесетгодишна дъщеря, тя е безапелационна фенка на бой бандите и блестящите неща. Обича да краде обувките на Ло.

Е  това беше днешната доза от автори , които са събудили интереса ми  и нямам търпение да прочета по нещо от тях .Ако вече сте чели някоя от книгите им , ще се радвам да споделите мнението  си и  да ми препоръчате някое заглавие. а когато аз ги прочета със сигурност ще споделя мнението си тук :)

0 коментара:

Публикуване на коментар