Ревю: Изгубеният символ- Дан Браун

Издателство :Бард
Поредица:Робърт Лангдън
Година на издаване :2009г.
Брой страници:614
Цена :19.99лв
Резюме:
Taйни, cкpити пpeд очитe нa вcички. Bлacт, пpопитa c лъжи и укpeпeнa c вeковни зaговоpи. Иcтинa, зacтpaшaвaщa вяpвaниятa нa милиони. 
Новaтa книгa нa Дaн Бpaун, пpодължeниeто нa Шифъpa нa Лeонapдо, Bи paзкpивa вcичко товa! 
С Изгубeният cимвол в pъкa щe отвоpитe вpaтa към eдин нeподозиpaн Свят, нaд който винaги щe витae въпpоcът "Aми aко вcичко товa e иcтинa?" 
Pомaн, в който Pобъpт Лaнгдьн отново paзкpивa нeвepоятни тaйни... 
Нa дpуг тaeн оpдeн...  Нa дpуго мяcто... С дpуг,ощe по-голям зaлог... 
Нaпиcaн от Дaн Бpaун cъc cъщия нeвepоятeн мaщaб, cтил и eзик. 
Съc cъщия нeвepоятeн динaмизъм. И оcтaвящ читaтeля cъc cъщия въпpоc в кpaя нa книгaтa: AМИ AКO E BЯPНO?! 


Тук може да намерите ревюто на Ад -Д.Браун
 
Ще започна първо с корицата , която освен ,че  е много красива ,също така е доста показателна за историята.Много ми харесва восъчният печат с масонски пръстен и това , което изобразява той,както и самата форма на изображението , а и цифрите 1514. Няма как в корицата на книга, пълна с разгадаването на всякакви мистерии и загадки , да не са заложени поне няколко символични образа.
Време е да преминем и към самата история.Мненията за нея май са в двете крайности или е много харесвана ,или е била доста разочароваща за някои читатели. Е за мен беше интереса , вълнуваща и изпълнена с много интересна и любопитна информация.
Нашият главен герой Р.Лангдън е извикан спешно във Вашингтон от своя добър приятел Питър Соломон ,за да води лекция. Естествено няма никаква лекция , а героят ни почти моментално е въвлечен в доста опасни приключения. Може би знаете ,че в тази книга централно място заема масонството. Признавам си ,че аз не бях много запозната с понятието и не знаех какво всъщност са масоните освен , че са  тайно братство .Е , след прочита на книгата ми се изясни голяма част от същността на масонството. Това е едно от нещата , които много харесвам в книгите на Дан Браун - освен ,че са интересни и увлекателни , те дават на читателя знания. Като се започне от религията , историята , символиката и се стигне до география ,че дори и химия. И тези неща са поднесени по достъпен и лесен за усвояване начин , така че читателя дори не осъзнава ,че чете някакви научни факти .

Питър Соломон е секретар на Смитсъновия институт , виден масон от най-висока степен и много скъп приятел на Робърт. Отвличането му предизвиква истински смут ,а това ,което похитителят иска граничи с лудостта.

Катрин Соломон - сестрата на Питър. Тя е учен разработващ и развиващ ноетическата наука. Беше ми доста интересно да прочета и за това както и за опитите й. Тя също се оказва готова на всичко ,за да спаси брат си.
ЦРУ също се намесва в играта чрез Иноус Сато - дребната азиатка помита всичко по пътя си , за да достигне до Р.Лангдън. През по- голямата част от действието дори не разбирах защо ЦРУ изобщо е намесено и каква е заплахата за  националната сигурност , но все пак в края нещата ми се изясниха.

Стигаме и до Малах - грамаден мъж изтъкан от мускули , с напълно гладко тяло и целия в татуировки. Той представлява ужасяваща гледка , а очите му са изпълнени с омраза и озлобление.Малах влиза в редиците на масоните с една единствена цел - да разкрие тяхната дълбоко пазена тайна и да се възползва от нея. Той е измислих всичко до най-дребната подробност , подготвял се е дълго време и е готов да посрещне съдбата си.
Действието в книгата се развива ритмично и последователно .Сякаш Дан Браун вече си е изградил модел , по който да подреди историята. Преплитат се мистерията и разгадаването на символи с екшъна и непрестанните опасности. Основната идея (ако мога така да я нарека )в книгата е съсредоточена върху разкриването на човешкия потенциал Със силата на ума и вярата ,човек ще е способен да отключи извора на своите възможности и да достигне нови висини в развитието си. Разбира се тази тема е описана многократно в книгата , от гледна точка на масонството и на ноетическата наука
.
"Знанието е средство и както всички други средства , резултатът от него е в ръцете на потребителя "

Другото нещо , което ми хареса много беше ,че действието се развива във Вашингтон. Реално погледнато не знаех особено много неща за столицата на САЩ(което си е за срам ), а книгата разкрива толкова много от историята и архитектурата на този град. Богатите описания и скрити символи  определено будят любопитството на читателя и ни карат да си представим красотите му.
В заключение ще кажа ,че за пореден път Дан Браун не ме разочарова. Финалът на книгата беше доста силен , а последните страници дават възможност за размисъл на читателя. Ако харесвате стила на автора и уникалния му начин на изграждане на историята , то тази книга също ще Ви допадне.
Чели ли сте някоя от другите книги на Дан Браун и с какви впечатления останахте ? Ще се радвам да споделите :)




0 коментара:

Публикуване на коментар