Ревю: С вкус на сол и мед - Хана Тъниклиф

Издателство : Ентусиаст 
Година на издаване : 2015г. 
Брой страници: 328
Цена : 16,00лв. 
Резюме: 
Франки бяга от погребението на годеника си – събитие, което преобръща целия ѝ живот. Алекс е първата любов на младата жена и двамата са заедно още от гимназията. Плановете за семейство и живот „докато смъртта ни раздели“ са пометени фатално от нелеп инцидент. И сега Франки се отправя към затънтена местност в горите на щата Вашингтон.

В бунгалото, собственост на семейството на Алекс, ги няма лелите ѝ, които да я нахранят, дори когато ѝ липсва апетит, няма го и голямото шумно и лудо италианско семейство, което винаги се грижи за всеки свой член. Там обаче Франки среща Джак и неговата очарователна малка дъщеря, сближава се с екстравагантната Мериам и преоткрива по-малката си сестра Бела, с която са се отдалечили една от друга през годините. Неочаквано и без да го е търсила, Франки намира нови приятели, които не само ѝ помагат в този тежък момент, но успяват да ѝ върнат вкуса към живота и към  невероятната италианска кухня, която предлага рецепти и за тъжни, и за щастливи дни.

И Франки разбира, че не може да се крие нито от семейството си, нито от миналото си, нито от истината за Алекс, която предпочита да не научава. Този забележителен роман е истинско пиршество за сетивата и носи послание за прошка, надежда и много начини да откриеш любовта и да дариш обич.

Вече може да ме откриете и във Facebook


Започнах тази книга без да знам за какво става дума в нея , но пък корицата ме
привлече толкова силно  ,че не устоях на изкушението. Освен това предвид заглавието реших, че ще е интересна любовна история с щипка сол и подсладена с малко мед. Всъщност се оказа малко по - различна . Това е книга за загубата и за преодоляването ѝ , книга за промените в живота , за разбиването на илюзиите ,с които понякога живеем и за силата необходима да започнеш да живееш отново. И всичко това е подправено с вкусни италиански рецепти. Обичам такива книги , където авторът помества рецепти за традиционните ястия описани в книгата, това допринася да се усети атмосферата на съответната държава , а и винаги е интересно да попаднеш на някое ново кулинарно изкушение. 
Главната героиня Франки  губи годеника си и решава да се усамоти в малко бунгало след гората , което е собственост на семейството на годеник ѝ -Алекс . Тя се надява там да намери покоя от който се нуждае , да прочисти мислите си и да събере сили ,за да живее отново. Но вместо усамотение тя се натъква на сестра си Бела , с която не си говорят от доста време ,на Даниъл - брата на Алекс и част от местните жители , които се оказват изключително гостоприемни  и отзивчиви.  Лека полека Франки започва да сглобява пъзела на своя живот , на моменти се натъква на доста неприятни изненади , но трябва да преглътне соления им вкус и  да  продължи напред.
Признавам си ,че може би очаквах малко повече действие в самата книга ,липсваше ми динамиката на събитията ,но пък образа на главната героиня беше добре изграден ,определено повярвах на историята ѝ , натъжи ме , ядоса ме , замисли ме ....т. е. събуди емоции в мен , а аз винаги търся това в дадена книга - да предизвика в мен чувства  и дори след няколко месеца все още да си спомням историята.
В заключение ще кажа ,че въпреки тематиката си книгата е някак леко поднесена , гарнирана с много апетитна италианска храна и примесена със соления вкус на океана.

0 коментара:

Публикуване на коментар