Книжни предизвикателства 2019г.

С настъпването на новата година всеки от нас неусетно завишава очакванията си и  си поставя доста високи цели , тъй като се надява да компенсира неуспехите от предходната година . Поне при мен доста често е така. Януари е месецът на многото
обещания ,доста често оставащи неизпълнени ,но въпреки това е хубаво човек да се стреми към нови цели. И в тази връзка аз реших да се нагърбя с един куп читателски предизвикателства и да ги възприемам като забавление , а не като задължение. Принципно не мога да чета по график , да планирам всяка книга и да чета нещо ,само защото попада в дадена категория, но пък смятам ,че мога да обогатя читателския си вкус и да разширя мирогледа си благодарение на тези предизвикателства . Не гарантирам ,че идеята ми ще се окаже успешна ,но пък имам желанието да опитам и нищо не губя от това . Сега е време да Ви поговоря и за съответните предизвикателства 
 Естествено започвам може би с най - популярното , а именно предизвикателството в  Goodreads  . Поставила съм си  за задача да прочета 50 книги през 2019г. и знам ,че не са много и предишни години съм чела и доста повече ,но в последно време възможностите ми са доста ограничени  ,затова щe се радвам и на 50 прочетени книги.
Сега идва ред на едно място ,за което може би сте чували и това е Форум Муза  Открих това книжно кътче преди години , но да си призная го бях позабравила и сега отново се връщам към него и към страхотните предизвикателства ,който се организират. Няма да навлизам в подробности , а само ще спомена онези ,в които ще взема участие  и се надявам Вие също да посетите форума и да се включите в някое от тях. Съответно всеки месец има и месечно предизвикателство . 
Азбучно предизвикателство  - тук се използват първите букви от имената на авторите и трябва най- общо казано срещу всяка буква от азбуката да напишете автора ,чието име започва със съответната буква. Целта е да запълните цялата азбука. 
Серийно предизвикателство - тук идеята е да четете книги от поредици  и те Ви носят точки , завършването на дадена поредица също носи точки и така събирайки точките се изкачвате на следващото ниво.
Читателско бинго - това е доста интересно и идеята е същата като да играете бинго с числа ,само че вместо с цифри квадратчетата са запълнени с различни категории
книги и когато прочетете книга от съответната категория задрасквате квадратчето . Целта е на направите бинго като по вертикал, хоризонтал или диагонал задраскате всички квадратчета . Звучи забавно , нали ?
Пътешественическо предизвикателство - тук целта е да обиколите колкото се може повече държави заедно с героите от книгите , които четете. 
И май това бяха предизвикателствата от Форум Муза , в които мисля редовно да се отчитам и да следя . 

В два от любимите си блога ,които следя , момичетата също са решили да си създадат собствени предизвикателства за 2019г.  и намирам за интересни категориите ,които са избрали . Ето защо ще ги споделя с Вас . 
Първо започвам с Хриси от Hrisilandia и нейното Литературно Предизвикателство 2019г.. То включва 24 категории , в които спокойно може да се набележите и по няколко книги за прочит . 
  1. Книга, която е победител в Goodreads за 2018-та
  2. Книга от любим автор, която сте пропуснали 
  3. Книга, по която вече има филм .
  4. Книга над 400 страници 
  5. Книга за място, на което не си бил 
  6. Книга, в която се говори за любовта към книгите 
  7. Книга, която отлагаш от много време 
  8. Книга от литературен клуб 
  9. Книга от друго литературно предизвикателство 
  10. Книга, която не си успял да прочетеш през 2018-та, а си искал 
  11. Книга, която се чете за 1 ден 
  12. Книга, от която се страхуваш 
  13. Книга – импулсивна покупка в книжарницата 
  14. Тийн книга (Young Adult) 
  15. Книга, която разказва за определен исторически период 
  16. Книга, която всички определят за Класика 
  17. Книга със стихове 
  18. Книга от български автор, публикувана през 2018г. 
  19. Книга, която коментира актуална тема 
  20. Книга от типа „специализирана литература“ 
  21. Трилогия 
  22. Книга, която излиза през януари 2019 
  23. Книга, за която не знаеш нищо 
И продължавам с друга моя любимка - Калина от A Court of Books and Magic     и  нейното  Amairo Challenge 2019 ,където имаме по едно предизвикателство за всеки месец ,т.е общо 12 . Ето ги и тях: 



Януари: книга, която ми се искаше да съм прочела през 2018, но не съм;
Февруари: книга от български автор;
Март: книга на чужд език;
Април: книга, с герои, които са от ЛГБТ+ общността
Май: книга от любим автор;
Юни: книга от фентъзи жанра
Юли: книга, която се води съвременна литература (иначе казано contemporary)
Август: книга от жанра научна фантастика;
Септември: сборник с поезия;
Октомври: книга от жанра хорър;
Ноември: книга, писана от автор от Азия;
Декември: коледна книга


И май ми стигат толкова предизвикателства за новата година . Все пак тя едва сега започна , а аз начертах доста мащабен план . Ще се радвам да споделите дали и вие като мен си поставяте подобни предизвикателства , съставяте си списъци с книги  за прочит и т.нт. и дали ще се включите в някое от изброените
.
Пожелавам Ви успешна 2019г. 

0 коментара:

Публикуване на коментар