Ревю: Четирите цвята на магията - В. Е. Шуаб

Издателство: ЕМАС
Поредица: Shade of Magic
Година на издаване: 2017г.
Брой страници: 390
Цена: 18.00лв.
Резюме:
"Четирите цвята на магията" е първата част от нашумялата трилогия на В. Е. Шуаб за Кел - магьосникът, пътуващ през световете, и за Делайла Бард - крадлата с душа на пират.
Магията, жива и непокорна, има четири цвята: В процъфтяващия Червен Лондон тя е в равновесие с живота. В гладуващия Бял Лондон е подчинена, бореща се и враждебна. Обикновеният Сив Лондон отдавна я е забравил. А в изгубения Черен Лондон магията е унищожила живота изобщо.
Кел е един от последните антари, магьосници с рядката и желана способност да пътешестват из паралелните светове. Кел води двойствен живот - служи като посланик на кралете, но и пренася контрабандно предмети през порталите. Докато един ден не получава странен черен камък като заплащане за незаконните си услуги. Когато осъзнава, че у него е попаднал опасен магически артефакт, вече е твърде късно.
Кел трябва да спаси световете от заплахата, която сам е донесъл, а съдбата го сблъсква с Делайла Бард - духовита джебчийка от Сивия Лондон, копнееща за приключения и за свой собствен пиратски кораб. Пред тях обаче се е изправил враг без ясни очертания, магия, черна и гъста като смола...


След прочита на" Империя на бури" бях изпаднала в някакъв читателски застой и буквално нищо не събуждаше интереса ми , но тази книга .... направо се влюбих в историята.Отдавна не бях попадала на първа книга от поредица ,която толкова да ми хареса и буквално непрекъснато да мисля за нея и да искам да чета. А в момента единственият ми въпрос е Кога ще излезе втората част , кога?
В днешно време вече е доста трудно да изградиш история ,която да не е твърде сходна с още няколко такива , които вече сме чели и да накараш читателя тотално и безвъзвратно да се влюби в магическия свят , с неговите герои и  странности.  Е ,  В. Е Шуаб е успяла.Мога да изредя цял куп неща  ,които харесах в книгата , тъй като на практика всичко ми хареса.Нямаше нещо , което да ме дразни , да ми липсва или да ми идва в повече ,напротив ,всичко беше премерено  и подредено по достъпен и разбираем начин.
Ще започна с корицата ,която е невероятна и буквално съдържа в себе си четирите цвята на магията , а в центъра е главното действащо лице-Кел. Следващото прекрасно нещо беше Лондон и то не един , а цели четири. Какво по-хубаво от това. Всеки от тях до някаква степен е огледален образ на предишния , но с променени имена  и владеещи магията в различна степен.
Червения Лондон е домът на Кел и в него магията процъфтява , хората живеят спокойно  и мирно използвайки магията си свободно без да позволяват тя да ги завладее и унищожи.
Белия Лондон е жесток и коварен.В него магията е най-ценното нещо  и всеки иска да се домогне до нея , да я изсмуче , да я подчини. Белия Лондон е белязан от кръвопролития  и битки за власт и в него сякаш не е останало нищо добро.

Сивия Лондон както подсказва името му е безличен и скучен.В него почти не е останала магия.Хората са се научили да живеят без нея и да водят простичък живот ,макар понякога и на ръба на мизерията и глада.

Черния Лондон  е бил унищожен ,тъй като магията е взела превес над човешката воля и е превърнала обитателите му  в чудовища , изпепелила е всичко и е оставила след себе си само разруха.

В.Е.Шуаб  е успяла да опише тези четири свята достатъчно детайлно и подробна , за да можем да си ги представим ясно, да усетим аромата на цветя ,на дим и пепел , на разруха  и на смърт. Наред с това е  изградила герои ,на които да симпатизираме ,да се ядосваме , да мразим и да обичаме.





















Кел - той е главното действащо лице в историята и също така е антари -може да пътува през различните Лондони. Харесах го още от първите страници , тъй като не се вписва напълно в клишираните образи от подобни фентъзи поредици. Имал е възможността да израсне в кралското семейство и си е заслужил уважението и почитта да хората. Живее мирен и спокоен живот , макар че на моменти се чувства не на мястото си , чувства се не като член на семейството , а като тяхно притежание. Естествено предполагам , че ще трябва да се разкрият доста тайни за миналото и произхода му (това са си мой догадки).Младият антари е имал възможността да бъде и в трите Лондона и да види отблизо как живеят хората и колко различни са тези светове , но той има един малък порок -обича да събира различни предмети от всяко място , а това всъщност е забранено и накрая му навлича доста неприятности. Приключението , в което се забърква едва не коства живота му и подлага на изпитание както физическите му възможности така и силата на волята. Той трябва да устои на привличащата сила на черната магия , трябва да я отблъсне от себе си , но дали ще успее ? Другото нещо ,което ми хареса в него е отдадеността му на семейството и най-вече любовта му към Рай - неговия брат. младият принц почти не умее да владее магията и няма големи способности , но пък е чаровен , усмихнат и добър и затова всички го харесват. Те двамата наистина се обичат и са готови на всичко един за друг.

Делайла Бард - е един от най-колоритните образи в книгата. Тя е крадла мечтаеща да бъде пират и готова да умре в името на приключенията. Израснала е в сивия Лондон ,което означава ,че няма никакви магически способности и не познава необятния свят на магията. Цял живот се е справяла сама , прехранвала се е чрез джебчийство и винаги е усещала ,че е предопределена за нещо по-велико и вълнуващо.  И в един момент всичко около нея става вълнуващо , но и опасно и въпреки това , тя е готова да умре стига да е в преследване на приключенията. В тази първа книга тя показа доста от потенциала си ,но усещам ,че това е само началото и около нея ще се случват още доста  неща.

Холанд - той е другия антари ,който идва от Белия Лондон.За съжаление са останали само  той и Кел от техния вид , а черното око е отличаващия ги знак. От  самото начало Холанд не ми вдъхваше доверие , а като се има предвид и от къде идва просто нямаше как да му симпатизирам. В последствие обаче ,разбирайки през какво е преминал и защо е такъв успях до някаква степен да оправдая поведението му.

Идва ред и на двамата злодей -Атос и Астрид Дейн , който владеят трона в Белия Лондон  и отчаяно искат да се домогнат до по-голяма и тъмна магия.
Макар да бяха лошите в книгата ,то образите им бяха превъзходни. Достатъчно умни и находчиви , зли и безскрупулни , жестоки и подмолни. А битките , които се водеха определено бяха на ниво. Имаше доста кръвопролития и невинни жертви , но пък всичко беше правдоподобно и добре описано.
Признавам си ,че очаквах по-различен финал. Може би с по отворен край или с нещо твърде шокиращо в последните страници , но до известна степен се радвам ,че не е така. Тази първа книга от трилогията сякаш е въведение и само ни подготвя за мащабното действие ,което ще се разгърне по нататък и съм сигурна ,че авторката ни е подготвила доста изненади. Забравих да спомена ,че стила й на писане е буквално магичен и още с първото прочетено изречение те оплита в мрежите си и не ти дава да  мръднеш докато не прочетеш всичко. Както споменах и в началото книгата ме извади от читателската "дупка" , в която бях попаднала  и ме изпълни с толкова много емоции. Препоръчвам я с две ръце , тъй като отдавна не съм попадала на толкова различна и завладяваща книга , която да излиза извън рамките и клишетата в този жанр и същевременно да е толкова добре изградена.

Накрая ми се иска да споделя с Вас какво ми се върти в главата за всички неразкрити , а само загатнати тайни и мистерии. Може би това ще е  СПОЙЛЕР , така че ,ако не сте чели все още книгата , то тогава не четете и това.

Интересно ми е от къде всъщност произхожда Кел и дали не идва от Черния Лондон например и как е попаднал в кралското семейство ?
Почти съм сигурна ,че Лайла също e антари и ще е интересно какви нови приключения ще я застигнат. Струва ми се ,че между тях с Кел ще се зароди нещо и ще припламнат искри , но да видим.
Мисля си ,че Холанд не е мъртъв и изпращането му в Черния Лондон беше твърде лесно и може би ще се появи отново.
Иска ми се в следващите книги да видим малко повече от образа на Рай ,още повече след обвързващата магия между двамата братя. А и нямам търпение да видя кой ще заеме трона на Белия Лондон.


Е споделих ви терзанията си , ако сте чели книгата и имате предположения за това какво да очакваме в следващите две книги ,ще се радвам да споделите в коментарите :)
















0 коментара:

Публикуване на коментар