Ревю: Пайнс - Блейк Крауч


Издателство : Бард 
Година на издаване :2014
Поредица:  Пайнс 
Брой страници: 320
Цена :14.99лв 
Резюме:
Агент Итън Бърк от Сикрет Сървис отива в Уейуърд Пайнс, Айдахо – малко кътче от рая насред нищото, – да търси двама изчезнали федерални агенти, единият от които е негов бивш партньор. Още с пристигането си той попада в ужасна катастрофа и когато идва на себе си в болницата без документи и лични вещи, започва да подозира, че в Уейуърд Пайнс нищо не е такова, каквото изглежда. Но същото се отнася и за самия Итън Бърк.

В хода на разследването въпросите стават все повече и повече. Защо Итън не може да се свърже с жена си и сина си във външния свят? Защо един от изчезналите агенти е бил окован за легло и оставен да се разложи в изоставена къща? Защо никой не му вярва, че е онзи, за когото се представя? Дали електрическите огради държат жителите на Уейуърд Пайнс в градчето, или ги пазят от нещо друго?
С приближаването до истината положението на Итън става все по-невъзможно и той все по-ясно започва да осъзнава, че може никога да не напусне жив Уейуърд Пайнс.Това, че си параноик, не означава, че никой не те дебне!
Джоузеф Хелър

Не знам как да започна ревюто си за тази книга , тъй като не мога да опиша цялата интензивност ,мистерия и ужас криещи се зад заглавието Пайнс.Бях чела доста положителни коментари за историята , но реално не знаех за какво всъщност става дума , но определено не останах разочарована.
Книгата е доста лесна за четене и при наличието на свободно време за един ден може да бъде прибавена към списъка с прочетени книги , при мен това отне два дни  Още първите страници ни хвърлят директно във Уейуърд Пайн .Няма някакви въведения в историята или подробни описания , всичко се случва внезапно и неочаквано.Ако мислите,че в книгата ще има моменти ,където действието ще се развива по-бавно или няма да се случва нищо интересно , то тогава дълбоко грешите.Отдавна не бях чела подобна книга ,в която през десетина страници всичко се преобръща на 360 градуса .
Агент Итън Бърк е главният ни герой , който още със събуждането си след ужасната катастрофа е преследван от чувството за страх и вътрешният глас непрекъснато му нашепва  ,че нещо не   е наред.Всъщност се оказва ,че нищо не е е наред в този град , от който няма изход . Итън очаква да намери помощ и съдействие , да се свърже с близките си и съвсем скоро да се прибере при съпругата и сина си. Привидно градчето изглежда напълно перфектно. Авторът е изградил една илюзия за съвършенство и на повърхността всичко изглежда чудесно , но вглеждайки се по- дълбоко в поведението на хората Итън забелязва доста нередности .Самата аз напрягах мозъка си и се опитвах да отгатна какво реално се случва. Имаше един два момента , които леко ми напомниха на Лабиринтът на Дж. Дашнър , но това е лично мое впечатление  и не означава ,че книгите имат идентични сюжети просто определени неща ми напомниха за другата книги. През по- голямата част от действието наистина се възхищавах на физическата издържливост на главния герой ,който почти през цялото време бяга . Прекосява реки , катери се по скали , раняват го , изпада в безсъзнание и пак продължава.Изисква се изключителна сила на духа , за да намираш смисъл да продължиш.За него този смисъл са съпругата му и синът му.Той отчаяно иска да ги види отново, а ставайки свидетел на толкова странни неща , със сигурност иска да разбули и мистерията около градчето.

"Опитът му показваше, че навсякъде, където има хора, има и тъмни кътчета. Така  беше устроен светът. Съвършенството бе само повърхностно. Епидермисът. Задълбаеш ли малко, ще попаднеш и на по мрачните нюанси. Стигнеш ли до  кокал,ще се озовеш в непробудно тъмнина."

За фен на трилърите като мен книгата определено беше попадение право в целта. А като добавим и леките свръхестествени моменти картинката става още по - прекрасна.Авторът споделя ,че книгата е вдъхновена от Туин Пийкс и мисля ,че определено е постигнал много добър ефект .
Макар да имах известни подозрения определено не очаквах точно такъв финал.Все още остават много загадки и въпроси без отговор.Всичко е малко трудно за осмисляне и се надявам следващата книга да даде отговор на повечето въпроси.Със сигурност за любителите на трилърите и истории като Изгубени ,Злокобен остров или Досиетата Х книгата ще се хареса.


Трябва да добавя ,че по поредицата има и сериал , който до колкото знам се излъчва по FOX и изглежда доста обещаващо. Четейки коментарите на гледащите го мога да съдя ,че филмовата адаптация е доста добра.Лично аз не съм гледала нито един епизод , но ще ми е интересно да видя как са пресъздали нещата. Ако Вие имате впечатления от сериала ще се радвам да споделите :)

 Ще кача и трейлър на сериала ,който се излъчва всяка неделя от 22.00ч по телевизия FOX 
0 коментара:

Публикуване на коментар