Автори ,с чието творчество искам да се запозная !

Може би съм си избрала малко странна тема за днешния пост , тъй като ще говоря за автори до  чието творчество не съм се докосвала, но пък така ще имам възможност да ви запозная малко по-детайлно с житейския път на тези творци , а и ще спомена едни от най известните им творби. Все пак всеки автор се отличава със свои собствен стил на писане и си има някакви характерни черти отличаващи го от другите.Затова ,когато даден автор ми стане любим  се стремя да прочета всичко от него ,тъй като знам ,че ще  ми хареса.
И така да започваме :)

1.Рейнбоу Роуъл
Авторката нашумя доста  у нас, а  съвсем на скоро излезе "Прикачен "- поредната интересна и завладяваща книга на авторката..Освен нея ми се иска да прочета и"Елинор и Парк "  както и "Фенка "  , тъй като до сега не съм чула лош отзив и коментар нито за  авторката , нито  за книгите ѝ.
Тя  родена на 24 февруари 1973 г. в Омаха, Небраска, САЩ. Като дете чете много и мечтае да бъде библиотекарка. Среща съпруга си в средното училище и се омъжва след завършване на гимназията.
Учи журналистика и английски език в Университета на Набраска в Линкълн и завършва с бакалавърска степен през 1995 г. В продължение на 10 години работи като журналист в „Omaha World Herald”, като става най-младият колумнист в него. След това работи 4 години в рекламна фирма като копирайтър и творчески директор. Заедно с работата си в рекламната агенция започва да пише роман като хоби. Прекъсва заниманието си за две години, когато ражда първото си дете, но след това го завършва и предлага за печат.

2. Мариса  Mейър  - слушала съм толкова много и да нея и за нейните "Лунни хроники" , а книгите отлежават в къщи още откакто са излезли на пазара (срамота ,нали ...)
Изисква се невероятно въображение  и умение ,за да превърнеш едни обичани детски приказки в усъвременени фентъзи истории , в които читателите да се влюбят.Точно за това нямам търпение да се докосна до вълшебните приказки на М.Мейър.
Тя е  рoдена в Tакoма, Вашингтoн. Диплoмира cе катo бакалавър пo твoрчеcкo пиcане и детcка литература в Tиxooкеанcкия лутеранcки универcитет. Mагиcтърcката cи cтепен пo книгoиздаване пoлучава oт универcитета Пейc. Pабoти катo редактoр, преди да cе oтдаде изцялo на пиcанетo. Признава, че ocвен книгите и четенетo cред интереcите ѝ cа пътешеcтвията, xубавите вина и лoвът на антики. Днеc, Mариcа живее в Tакoма cъc cъпруга cи и трите cи кoткиС излизанетo cи "Скарлет" дебютира в лиcтата за беcтcелъри на "Hю Йoрк Tаймc", къдетo приcъcтва и "Синдер". Сюжетът на рoманите oчарoва читатели в 24 държави cъc cвежия и неoбичаен пoглед към жанр, cтанал изключителнo пoпулярен в пocледната гoдина – преразказа на приказките oт нашетo детcтвo. Критиката cъщo не cкъпи xвалебcтвия.


3.Сюзан Елизабет Филипс  - поредната жена , на която се възхищавам ,тъй като е
успяла да напише толкова много любовни романи , който да се харесват на читателите без да стават банални и сладникави , а в днешно време това не е никак лесно.Трябва също да призная ,че авторката  има впечатляваща биография.
Тя е  родена на 11 декември 1948 г. в Синсинати, ОхайоСАЩ.Учи в Университета на Охайо и завършва с бакалавърска степен по театрални изкуства. След дипломирането си работи като преподавател по драма, реч, и английски език в местната гимназия. Среща съпруга си на „среща с непознат“ и на 26 юни 1971 г. се омъжва за Уилям C. Филипс, инженер. Имат двама сина – Тай и Закари. След раждането на първия им син остава в къщи да гледа децата.

След злополука със съпруга ѝ семейството се мести от Охайо в Ню Джърси. Там сприятелява с Клер Кейл Лефковиц, с която са запалени читателки, и не след дълго двете решават да напишат заедно книга. След година и няколко месеца тя е завършена и първия ѝ исторически любовен роман „The Copeland Bride“ излиза през 1983 г. под съвместния им псевдоним Джъстин Коул.
Пишейки първата си книга Сюзън установява, че това и харесва. Съвсем скоро семейството на Клер се премества и тя трябва да започне да пише сама. Първият ѝ самостоятелен исторически любовен роман „Кой би повярвал“ е издаден през 1984 г., става бестселър, и дава старт и известност на писателската ѝ кариера.
След издаването на съвременния любовен роман „Glitter Baby“ от поредицата „Америсанска лейди“, който става международен бестселър, семейството се премества в района на Чикаго. Там написва първите си големи любовни романи „Fancy Pants“, „Hot Shot“ и „Силата на любовта“, като всеки един от тях ѝ отнема около 2 години.
През 1994 г. е издаден първия любовен роман „Избрах теб !“ от популярната ѝ поредица „Чикаго старс“. Той е изключително успешен и е първото ѝ произведение удостоено с престижната награда РИТА“ на Асоциацията на писателите на любовни романи на Америка. През 1996 г. е удостоена с награда за цялостно творчество от списание „Romantic Times“ за нейните съвременни любовни романи.

4.Томас Харис- тук навлизаме в дебрите на трилъра и ужаса.Рядко чета такива книги , но когато съм в подходящото настроение ми се отразяват добре.Изисква се забележителен ум ,за да се сътвори такъв извратен образ като Ханибал, а и все пак
книгите са  класика.Определено ми се иска да ги прочета един ден.
Колкото до автора , той  е роден през 1940 в щата Тенеси, САЩ. Работи като журналист. Написва първия си роман през 1975, който веднага му донася световна слава. До този момент Томас Харис е публикувал 5 книги с главен герой незабравимото превъплъщение на злото - доктор Ханибал Лектър. И петте романа: „Черна неделя“, „Червения дракон“, „Мълчанието на агнетата“, „Ханибал“ и новият „Ханибал Лектър: Зараждането на злото“ са адаптирани в киното с огромен успех, а „Мълчанието на агнетата“, с Джоди Фостър и Антъни Хопкинс в ролята на психиатъра Ханибал – канибала, е награден с „Оскар“ за главна мъжка роля през 1991.

5.Сара Дж. Маас  - няма как да не искам да се докосна до творчеството на тази млада дама , тъй като тя предизвика истински фурор с книгите си и  общо взето за тях съм чувала или хубаво , или нищо.Така че стискайте ми палци скоро за прочета някоя нейна книга :)
 Сара Maaс е роден през 1988 г. в Ню Йорк. Детството ѝ премина в Горен Уест Сайд в Манхатън и тя  често  обича да посещава  местния музей по естествена история и древен нубийски храм Dendur както и да се , наслаждава  на операта  и балета. 
В гимназията, Сара се считаха за "разказвача на  басни "и започва да пише първия си роман на  16 години . Той е бил в действителност повторно тълкуване на детската приказка  "Пепеляшка". По-късно, въображение на момичето са отразени в епичната поредица "Стъкленият трон." 
Сара Дж. Маас живее в Южна Каролина. Обожава приказките и балета, пие прекалено много кафе и е фен на популярните телевизионни програми. Когато не е заета с това да пише фентъзи романи за тийнейджъри, обикаля калифорнийското крайбрежие


6. Ю Несбьо 
Слушала съм доста за този автор , а и харесвам детективските романи ,така че няма основателна причина да не се запозная скоро с творчеството му.

Несбьо е роден на 29 март 1960 г. в Осло, Норвегия. Напуска училище, за да стане футболист, отбива военната си служба, завършва гимназия с отличие. Завършва финанси и започва да работи като финансист. Същевременно е автор на песни,китарист и солист на „Ди дере“, която в един момент е най-продаваната норвежка група. Напуска Норвегия и през 1996 г. заживява в Австралия. 


Първата му книга, „Човекът-прилеп“, е написана през 1997 г. и печели награди и международно признание. Заживява в Бангкок и пише „Хлебарките“. Следващият му роман, „Червеношийката“, е вдъхновен от желанието на починалия му баща да напише книга за своите преживявания като доброволец във Втората световна война. „Червеношийката“ донася на Несбьо международна слава. В класацията на „Пъблишърс уикли“ Несбьо е сред 20-те най-продавани автори в САЩ за 2009 година. „Червеношийката“ е обявен за най-добрия норвежки криминален роман на всички времена в Норвегия в класация на читателите. Номиниран е за наградата „Едгар“ през 2009 г. Към май 2011 г. Несбьо е продал около 2 млн. книги в Норвегия Към юни 2012 г. са продадени около 14 млн. негови книги с световен мащаб.
  7. Агата Кристи  
Срам ме е да призная , че не съм чела нищо от тази легендарна писателка.Сигурно почти всеки има в домашната си библиотека по някое старо издание на авторката , в
това число  и аз , но нямам логично обяснение защо не съм  прочела нищо нейно, при условие ,че аз харесва жанра , в който тя е творила.

Агата Кристи е родена на 15 септември 1890 г. Учи пеене в Париж, работи като медицинска сестра. Омъжва се за Арчибалд Кристи през 1914 г., който е пилот в Кралския корпус и прекарва цялата Първата световна война във Франция. Там работи в диспансер, откъдето придобива задълбочени познания за отровите и ефекта им върху човешкото тяло. Затова и част от убийствата, описани в романите ѝ, са от отравяне. Първият си криминален роман, „Аферата в Стайлс“, пише през 1917 г. (Издаден е през 1920 г.). В този роман
запознава читателите с белгийския детектив Еркюл Поаро, но продажбите на романа са толкова незначителни, че авторката не получава и пени хонорар. Всичко се променя с публикуването на „Убийството на Роджър Акройд“, издаден през 1926 г. Гениалният обрат на сюжета и изненадващата развръзка са същинска революция в улегналия жанр на детективските истории.

Първият ѝ брак, с Арчибалд Кристи, завършва с развод през 1928 г. През 1930 г. се омъжва повторно за археолога Макс Малоуън, с когото остава заедно до смъртта си. По време на втория си брак Агата Кристи често придружава мъжа си на разкопките му в Ирак и Сирия. Местата от Близкия изток се превръщат в основна тема на книгите ѝ от този период. През 1955 г. Кристи става първият автор, получил наградата „Гранд Мастър“, на американските писатели на мистерии
Агата Кристи умира на 12 януари 1976 г. като най-известния в света автор на криминални истории.

Това може би е малка част от авторите , до които не съм успяла да се докосна , но светът на книгите е толкова необятен и вълнуващ , че затова си мисля ,че един живот няма да ми стигне да прочета всичко ,което искам.

А тук може да намерите и  продължението на този пост 

0 коментара:

Публикуване на коментар