Татуировчикът на Аушвиц - Хедър Морис

Издателство : Рива 
Година на издаване: 2019 г.
Брой страници : 244
Цена: 16,90 лв.
Резюме: 
През 1942 г. Лали Соколов е на 24 години. Живее в Братислава, има добра работа, приятели, хубав живот, говори добре няколко езика и е любимец на жените. Властите по това време искат от всяко еврейско семейство да изпрати момче над осемнайсет години да работи за немците и той решава да го направи, за да спаси близките си. Така се оказва доброволно депортиран в Аушвиц-Биркенау. Там му е възложено да татуира върху ръцете на останалите лагерници номерата, с които са обозначени. Един ден през юли на опашката пред него се нарежда уплашено момиче. За Лали това е любов от пръв поглед и той се заклева не само, че ще оцелее, а и че ще се погрижи Гита също да доживее свободата.
Татуировчикът на Аушвиц е роман, базиран на живота на Лудвиг Айсенберг, или Лали Соколов, когото животът в лагера среща с бруталността, ужаса, смъртта, доктор Менгеле, университетски преподаватели, СС офицери, престъпници и обикновени хора, но и с любовта.

Започнах книгата с доста големи очаквания и с емоционалната нагласа да прочета нещо разтърсващо и  истинско. В крайна сметка историята  се оказа доста по -различна и честно да си призная не успя истински да ме докосне или разчувства. 
Лали е главното действащо лице в книгата и проследяваме основно неговия живот в лагера и всички изпитания , през които преминава.Той е доста умен и начетен и това му спечелва известни привилегии, но въпреки това младото момче използва тези привилегии , за да помага на другите. Винаги е готов да се лиши от вечерята си ,за да нахрани някой по - гладен, да се опита да намери лекарство за болните или да изложи живота си на риск осъществявайки дребна търговия в лагера. Той си спечелва известно уважение от останалите , тъй като е татуировчикът на Аушвиц , човекът който заличава предишните имена и живот на хората и ги превръща просто в номера без мечти и бъдеще. Така един ден се запознава с Гита и искрата на надеждата пламва в сърцето му.За съжаление през цялото време Гита ми беше твърде безлична и лично аз като читател  не успях да се докосне по- детайлно до образа ѝ , сякаш тя е пасивен участник във всичко случващо се. За да бъда напълно искрена ще кажа ,че така и не успях да усетя любовта между Лали и Гита , не усетих кога се зародиха чувства помежду им , не усетих страст , привързаност или обич. 
Друго , което не ми допадна в книгата е,че тя не ни прави съпричастна с войната  и с реалните страдания на хората , а просто показва живота на няколко човека в едно затворено общество. Съдбата е била малко по благосклонна към Лали и той се опитва
да осигури същото и за приятелите си, но сякаш оставаме безучастни към всичко останало случващо се в лагерите , то само се загатва и подразбира, но само толкова. 
Въпреки тематиката си книгата е някак лека  и се чете изключително бързо. Това може би е следващото нещо ,което не ми допадна - че обема на историята е твърде малък като се има предвид ,че отразява такива събития и нещата се развиват твърде бързо и на места леко препупано.
В заключение ще кажа ,че книгата е приятна за четене, колкото и странно да звучи това предвид тематиката, чете се неусетно бързо ,но не оставя кой знае какви спомени и емоции след себе си. Определено има много по-добри книги отразяващи събитията от Втората световна война и написани в пъти по добре като стил и изказ . В крайна сметка бих препоръчала "Татуировчикът на Аушвиц" като някакво леко четиво , но не и като сериозна книга отразяваща реални исторически събития. 

2 коментара:

  1. Приготвил съм я за четене, но повечето отзиви за нея са отрицателни. Леко четиво за Аушвиц също не ми звучи особено хвалебствено :)
    Аз в момента чета Съседката от Джак Кетчъм. Ако ти се иска нещо тегаво, психологическо и много майсторски написано, то това е твоето заглавие ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей , относно книгата аз смятам ,че идеята е много добра , но самата реализация не се е получила , но все пак всеки си има различно мнение. Относно съседката четох доста коментари за нея в една друга тема и май на този етап не искам да се натоварвам с нещо подобно , но определено попада в дългия ми списък за четене :)

      Изтриване