Ревю: 100-те - Кас Морган

Издателство: Ибис 
Поредица : 100-те 
Година на издаване: 2018г.
Брой страници: 284
Цена:12,90лв.
Резюме:
Никой не е стъпвал на Земята от векове – досега.
След края на опустошителна ядрена война човешкият род живее на космически кораби далеч над радиоактивната повърхност на Земята.
Сега сто непълнолетни нарушители – без които обществото спокойно може да съществува – са изпратени на опасна мисия: да колонизират повторно планетата. За тях това може да се окаже втори шанс за живот… или само­убийствена мисия.
Стоте се озовават в дива земя, а ги преследват и тайните от миналото им. Сега трябва да се борят, за да оцелеят и да изградят ново общество на една потънала в разруха планета. Никой от тях не е роден за герой, но всички те може да се окажат последната надежда на човечеството...

Прочетох книгата на един дъх и съм тотално обсебена от историята.Може би отдавна не бях чела подобно фентъзи  , което моментално  увлича читателя в един съвсем различен свят. Както вече сте разбрали от резюмето ,на Земята не е стъпвал  човешки крак от векове и 100 деца и
тинейджъри  са щастливците  ,които  ще опознаят и колонизират  планетата . До някаква степен книгата ми напомняше на Лабиринта на Дж. Дашнър и на сериала Изгубени -това разбира се са си някакви мой асоциации , а и харесвам и книгата и сериала , така че за мен сравнението е по-скоро комплимент към книгата , а не недостатък.

А сега изгарям от нетърпение  да Ви поговоря и за самите герои , тъй като всеки един от тях веднага заслужи симпатиите ми и  след края на книгата просто нямам търпение да разбера какво ще се случи с тях .Историята се разказва от няколко гледни точки  като се редуват мислите и разказите на главните герои. Освен това при всеки от тях наблюдаваме ретроспекция на събитията от миналото им ,които в крайна сметка се довели до това  те да бъдат сред изпратените на земята 100 човека.

Кларк -тя все още не е навършила 18 години ,но когато това се случи може да бъде екзекутирана заради това ,което е направила. Съдбата и предоставя възможността да попадне на земята и да се опита да оцелее. Кларк  има медицинско образование и е искала да върви по стъпките на родителите си , които са били гениални учени ,но след случилото се тя прекарва 6 месеца в затвора , а след това е принудена да упражнява наученото на практика и то в почти полеви условия на Земята.

Глас - тя също е сред избраните ,  да направят първи стъпки на земята , но съдбата ѝ се усмихва и Глас успява да се измъкне и буквално да хукне да намери Люк -момчето ,в което  е влюбена. Нейната история изключително много ме трогна и през цялото време стисках палци във всяка една ситуация ,през която се налагаше да преминават.

Уелс - той е син на канцлера и самото му присъствие на кораба ,сред осъдените е странно. Никой не може да си обясни как и защо той е попаднал там ,но в крайна сметка мотивите му и това , което е направил са някак на границата между  любовта и глупостта. Сякаш действията му  винаги са пропити с добри намерения , но в крайна сметка нещата не се получават както той си ги представя.

Белами - той е единствения ,който попада на Земята без да е трябвало да бъде там.Също така е и единствения имащ сестра. Според правилата на космическия кораб хората вече могат да имат само по едно дете ,с цел да се запазят ресурсите за изхранване и поддържане на живота , но Белами има малка сестра ,за която цял  живот се е грижил и пазил и  в крайна сметка е принуден да я последва дори и на Земята. Реално погледнато той е най- подготвен за живота на земята и това ,което ги очаква. От дълго време е четял книги и се  е подготвял един ден  да попадне там и да види с очите си всичко ,за което само е чел в книгите.
Колкото и странно да звучи всеки от четиримата ми стана любимец , не мога да кажа ,че харесвам един повече , а друг по- малко. Напротив - напълно разбирам всяко от решенията и действията им и доста често се поставях в ситуациите им.
Трябва да спомена ,че Кас Морган определено пише изключително увлекателно , динамично и креативно. Самата идея за живот в космоса веднага грабна вниманието ми и се опитах да си представя какво е да живееш в подобна стерилна среда , където всичко е изкуствено създадено. Звучи наистина ужасно.Затова попадайки на Земята нашите герои сякаш откриват едни изгубен свят и тепърва им предстои да открият нови и непознати за човечеството неща.
По книгите е създаден и сериал , но аз така и не съм го гледала . Доколкото знам има доста разлики в сюжета ,но за сега мисля първо да прочета книгите и евентуално после , ако имам желание да изгледам сериала.




Благодаря на издателство Ибис ,че ме  направиха част от 100-те като ми предоставиха книгата за прочит :) Мога единствено да се моля скоро да ни зарадват и с втората част от поредицата.

0 коментара:

Публикуване на коментар