Ревю: Убийството на художника -Луиз Пени

Издателство: Софтпрес
Поредица:Разследванията на инспектор Гамаш
Година на издаване:2015г.
Брой страници:317
Резюме:

Блестящ дебют, отличен с 11 литературни награди

Добре дошли в света на брилянтния детектив с необикновен ум – инспектор Гамаш, легенда от ранга на Еркюл Поаро, госпожица Марпъл и Шерлок Холмс!

В планините на Квебек е скътано идилично канадско селце, което няма да намерите на никоя карта. Там животът е така спокоен, че на местните и през ум не им минава да заключват домовете си... докато една сутрин обичаната и уважавана от всички художничка Джейн Нийл е намерена мъртва в гората. Пронизана със стрела право в сърцето. Случаят със странната смърт е поверен на блестящия главен инспектор от отдел „Убиийства” Арман Гамаш. Истинска знаменитост в полицейските среди, проницателният детектив пристига от Монреал с екипа си, за да разгадае мистерията. Местните жители са убедени, че става дума за нещастен случай при лов, но Гамаш бързо проумява, че в наглед притихналото селце всеки пази тайни и се крие зад маски. И че ключът към загадката навярно е в необикновената картина, нарисувана от художничката, малко преди да умре…

От доста време не бях чела подобен криминален роман  и определено ми липсваше чувството да се правиш на детектив и да се опитваш да разгадаеш кой е убиецът , а Луиз Пени е автор ,за когото слушам от доста време и то все хубави отзиви. И така в
началото на 2018 година реших да се запозная с нейното творчество. Какво да кажа - книгата е превъзходна , доказателство за това са и единадесетте литературни награди , които е спечелила.В "Убийството на художника " имаме от всичко необходимо за един успешен криминален роман - заплетена история , убиец ,който е труден за разкриване , остроумен инспектор и динамично действие , но нещото ,което най-много ми хареса и повлия бяха героите. Луиз Пени е създала едно уютно местенце като Трите бора , където хората съжителстват в пълна хармония , не заключват вратите си  и често си  ходят на гости.И когато на подобно място бъде извършено предумишлено убийство това няма как да не се отрази на всички.Жителите на малкото селце са толкова колоритни и уникални личности че за мен са като  един разноцветен букет от характери и индивидуалности. Дори не знам от къде да започна , тъй като ми се иска да говоря на дълго и на широко за всеки един от тях.
Но първо ще напиша няколко думи за Арман Гамаш.Той е изключително интелигентен и възпитан , но най- вече търпелив . Умее да изслушва хората и да анализира. Не му е необходимо да задава един куп въпроси , за да анализира някого , стига му просто да наблюдава. Е ето ги и обитателите на Трите бора:

Клара и Питър Мороу са съседи на жертвата , а Клара чувства Джейн като своя най- добра приятелка , майка и учител в живота.Затова смъртта ѝ я шокира и оставя след себе си огромна празнина.
Бен -  е най-добрия приятел на Питър  и макар да е  доста затворен  и притеснителен се разбира с всички и е част от компанията.
Рут Зардо  -  е избухлива и на моменти вулгарна старица , която има своите грехове , но е  познавала Джейн почти цял живот и искрено скърби за смъртта на приятелката си.
Мирна - чернокожа притежателка на книжарница,която е готова да предложи хубава книга и чаша чай на всеки .
Оливие  и Габри - те са колоритна гей двойка ,която  внася достатъчно хумор и настроение в напрегнатите моменти.
Всички те са много различни , но въпреки това намират общи теми , разчитат един на друг  и са изградили едно мини общество , в което всеки вярва безрезервно на другите. И Джейн е била част от това общество докато някои не решава да я убие. Самото  полицейско разследване  се развива по много интересен начин ,тъй като около Джейн Нийл има доста мистерии. Тя цял живот е рисувала ,но никога не е показвала картините си на останалите и никога не е канила хора във всекидневната си и точно , когато решава да го направи е убита.
Забравих да спомена и сержант Ивет Никол ,която иска да се учи от Гамаш , но за съжаление ѝ липсва дисциплина и уважение. Да си призная за мен тя беше най-дразнещия образ от началото до края на историята. Вярно е ,че  има потенциал , но поведението ѝ беше нетърпимо.
Определено авторката веднага се нарежда сред любимците ми и  не мога да намеря дори един недостатък в книгата. Определено ,ако харесвате такъв тип четива "Убийството на художника " веднага ще ви хареса.
Едва сега разбрах ,че по книгата има и филм.Споделете дали сте го гледали  и с какви впечатления сте останали.




0 коментара:

Публикуване на коментар