Ревю: Силата на любовта -Сюзан Елизабет Филипс

Издателство:Компас 
Година на издаване : 1994г.
Брой страници:568
Резюме:
„Силата на любовта“ — роман, спечелил голямата награда за 1993 година.
Вероятно най-добрият любовен роман на годината. Една рано преуспяла холивудска актриса преследва неистово не успеха, а обичта.
В бунта си срещу измислените стойности на живота тя увлича в шеметен водовъртеж съдбите на двама очарователни мъже в Холивуд. За да се омъжи за единия и да вкуси радостта, докато фатално го загуби и се гмурне в дълбините на отчаянието… До онзи вече нечакан ден, когато, преодоляла болки и кошмари, открие истинското щастие…

Може би вече сте забелязали ,че напоследък съм се отдала на леки и романтични четива и по-специално на книгите на С. Е. Филипс. Попаднах съвсем случайно на
"Силата на любовта" и не знаех нищо за книгата ,тъй като тя не е преиздавана в по - нов тираж и по тази причина останава  малко незабелязана на фона на другите книги на авторката.Реално погледнато резюмето не дава почти никаква представа за това какво ще се случи. Отначало си мислех, че ще е като останалите произведения на авторката , където историята се върти около мъж и жена , който се влюбват безумно един в друг и търсят пътя си към щастието.Но за мен "Силата на любовта" е една много по- различна книга. Тя отразява по скоро една чисто човешка история за израстването на едно момиче.На преден план е не толкова любовния копнеж и страст ,колкото човешката сила, борбеност и стремеж към щастие.

Главната ни героиня е Хани ,която остава сираче още на 6 годишна възраст и от тогава е поверена на грижите на леля си Софи , а тя за съжаление не е най-добрия възпитател за едно дете. На 16 годишна възраст Хани вече е свикнала да се справя с всичко сама и да се грижи за леля си Софи и за братовчедка си Шантал.Те са нейното семейство и макар да не са направили нищо за нея ,тя пак ги обича и е готова на всичко заради тях.По един доста случаен начин младото момиче попада в едно телевизионно шоу и става актриса. Но тя никога не е  копняла за слава или пари , а е искала единствено семейство. Някой ,който да я обича истински и безрезервно , нещо към , което да принадлежи , нещо ,за което да живее. Този отчаян копнеж да бъде обичана на моменти излиза от рамките на нормалното и повежда Хани по опасен път. Точно ,когато си мисли ,че е намерила щастието ,то за пореден път и се изплъзва между пръстите и  тя отново е сама.Не е лесно веднъж да съградиш живота си и да бъдеш истински щастлив , а когато всичко се сгромоляса да намериш сили отново да се изправиш и за започнеш всичко то начало. За мен Хани е една от най-силните героини ,на които съм попадала в книгите напоследък.Признавам си ,че на моменти поведението ѝ ми се струваше нелогично и неправилно ,но всеки вижда и чувства нещата по различен  начин. Образът ѝ беше прекрасно изграден с всички свои недостатъци и кусури , със своята наивност и  враждебност и със своята отчаяна нужда от любов.

Даш Кугън - той е идол за Хани  и тя изпитва огромен респект и почит към образа му. Затова и така отчаяно иска да му се хареса , да прекарва повече време в компанията му и да бъдат приятели. До голяма степен тя го приема като баща  или поне докато тя самата е дете.Самият Даш не е никак лесен характер. Той е имал няколко неуспешни брака и две деца ,с които не знае как да общува. В общи линии се е провалил като съпруг и баща , но го бива в актьорската игра.  Бързо забелязва колко необикновена е Хани и какъв потенциал крие в себе си и изпитва необходимост да я защитава и поучава. Естествено това не се харесва особено много на едно младо момиче и двамата изграждат едни странни отношения.

Ерик Дилън -той е красив , млад ,богат и амбициозен. На пръв поглед има всичко и съдбата е била твърде щедра към него , но научавайки повече за образа му разбираме ,че и той има своите демони от миналото , които го преследват.Неговия живот също е белязан от един куп възходи и падения , а през повечето време  успява да прикрива истинските си чувства зад маската на актьорската игра. Запознанството му с Хани е на снимачната площадка на Шоуто на Даш Кугън , но след това пътищата им се разделят  и доста дълго време всеки си живее собствения живот без да се интересува от другия.

Както написах  и преди тук любовната история не е чак толкова на преден план или поне за мен не беше.През цялото време ме интересуваше единствено Хани и какво ще се случи с нея. Историята се развива в рамките на десетина години и през това време наблюдаваме как едно 16 годишно дете се превръща в жена и носи на плещите си огромни отговорности . Грижи се и издържа братовчедка си и съпруга ѝ ,които живеят изцяло на гърба на Хани , а в замяна на това тя не получава дори малка благодарност.На моменти съдбата е много жестока с нея и ѝ поднася редица
изпитания ,които да преодолее.
В началото действието се развива на снимачната площадка на Шоуто на Даш Кугън и беше много интересно да наблюдавам какво се случва зад кулисите , как снимат сцените и да се види ,че не всичко е толкова розово ,колкото изглежда на екрана. Историята определено е доста по- дълбока в сравнение с другите книги на Филипс , които съм чела. Тази е една идея по- тежка и със сигурност доста непредвидима. Признавам си ,че почти до края не знаех как точно ще се развият събитията,тъй като героите преминаха през твърде много неща ,които ги промениха и им беше трудно да повярват в щастливия край.
В тази книга Силата на любовта може да бъде открита във всеки един от героите.Независимо дали е насочена към любимия човек, към децата или към приятелите. Препоръчвам книгата на всеки ,който иска да прочете нещо малко по-различно от авторката ,но също така добро като останалите ѝ книги

0 коментара:

Публикуване на коментар