Ревю: Да целунеш ангел - Сюзан Елизабет Филипс

Издателство : Ибис 
Година на издаване : 2016г.
Брой страници : 344
Цена :13.90лв
Резюме: 
Дейзи Девро, разглезената богаташка дъщеря на известен дипломат, има пред себе си точно две възможности: или да отиде в затвора, или да се съгласи на уреден от баща й брак.
Aтрактивният, но лишен от чувство за хумор Алекс Марков няма никакво намерение да се съобразява с новоизпечената си съпруга, свикнала на разточителен и ексцентричен начин на живот. Той я изважда от обичайното й обкръжение и я замъква в очуканата си каравана на пътуващия цирк, на който е управител. Алекс е сигурен, че тя няма да издържи дълго, особено при страха й от животни, дори от безобидни кученца и котенца. А какво остава, ако трябва да се грижи за слонове и тигри...
Но онова, което Алекс не подозира, е, че в лицето на уж лекомислената Дейзи е намерил достоен противник – тя е точно толкова твърдоглава и горда, колкото и той…


 Тази книга беше първата ми среща със стила на авторката и определено няма да е последната.От години слушам за книгите на Сюзан Елизабет Филипс , но незнайно защо мислех ,че са някакви повърхностни и предвидими любовни истории , които няма да задържат интереса ми.Не мога да кажа за другите книги на авторката , но тази определено задържа интереса ми. Харесах абсолютно всичко в историята и за мен тя беше страшно увлекателна и различна.Това може би се дължи на факта ,че по голямата част от действието се развива зад кулисите на цирк "Братя Куест. До сега не бях чела подобна книга и много ми допадна как авторката ни позволява да надникнем зад завесата и да видим реалността в цирка . Отвън всичко изглежда красиво и  забавно , но отвътре ситуацията е малко по различна. Зад всяко едно изпълнение или номер  се крият много часове на тренировки и упражнения , много усилия , нерви и болка.
Друг важен за мен момент беше казусът с цирковите животни. Те носят най- голяма радост на деца и възрастни . Всеки отива на цирк ,за да види забавните маймунки , коне и понита , да се качи върху камила или слон и да види страховитите диви зверове като лъвове и тигри.Но погледнато от другата страна тези животни са изтърпели множество мъчения , за да усвоят номерата ,които публиката аплодира. Освен ,че са откъснати от естествената си среда , те не са оставени да си живеят спокойно както в зоопарка например , а са подложени на непрекъснато местене от едно място на друго и ежедневни упражнения с цел научаването на все по нови и интересни номера а скачането през обръчи или бягането в кръг със сигурност не са в природата на един лъв.

Дейзи (Теодосия) Девро - според описанието тя е доста разглезена и превзета , но да си призная на мен хич не ми се стори такава - дори напротив.Майка ѝ е била известен модел , а мъжете са били слабостта ѝ , така че Дейзи е израсла в една не много подходяща за дете среда и това определено е оказало влияние в по нататъшното ѝ развитие и поведение. Според баща ѝ тя е зле образована и невъзпитана , но той не е положил никакви усилия да я опознае и да прекара малко време с нея , за да разбере каква дъщеря има.Първоначално идеята за уредения ѝ брак с напълно непознат ми се стори доста абсурдна ,но в крайна сметка зад това се крият и други подбуди.В края на краищата  Дейзи се омъжва за напълно непознат циркаджия ,който я отвежда в мръсен и очукан фургон , където трябва да прекара следващите 6 месеца.
Алекс Макров - той е вечно намръщен , по лицето му няма и следа от усмивка и има изключително развито чувство за справедливост. Съгласява се на този абсурден брак , тъй като дължи услуга на бащата на Дейзи  и е решен да изпълни уговорката като постави съпругата си във възможно най-лошите условия за живеене. Алекс е имал доста труден живот и това е оставило своя белег върху нето. Той е убеден ,че никога няма да е в състояние да обича никого било то жена , съпруга или дори собственото си дете и затова е категоричен ,че не иска деца.Той е управител на  цирка и същевременно изпълнява атрактивен номер с камшици ,яздейки кон. Отношенията му с Дейзи не започват особено добре , а й той има доста травми от детството и проблеми с доверието ,но постепенно започва да  омеква и да осъзнава ,че се влюбва в съпругата си и това го плаши до смърт.

Шаба Куест - собственичката на цирка ,известна с изпълненията си на трапец , но вече преминала разцвета на младостта си. За нея е от изключителна важност мъжа до нея да е с цирково потекло от няколко поколения , а Алекс е точно такъв. Освен това той е и всичко ,което тя иска от едни мъж и това довежда до бурната любов на Шеба към него.Общо взето никак не харесах образа ѝ.  В крайна сметка тя е една застаряваща и самотна циркова артистка ,която цял живот е преследвала мечтата си , а сега не ѝ е останало нищо и това сякаш я е озлобило.

Хедър -  тя е младо и неопитно момиче , дошло да живее при баща си и двамата си братя , който са известни циркови артисти , но за съжаление на нея цирковите номера не ѝ се отдават толкова лесно.Тя отчаяно търси любовта на баща си ,но намира само разочарованието му за това ,че не е достатъчно добра в изпълненията си.Макар на моменти да постъпваше лошо Хедър извървя дълъг път и определено израсна.
 Трябва да спомена и за прекрасните описания на С. Е. Филипс на животните от цирка  , на техните чувства и емоции  , на несгодите им и на нещата , който ги мъчат. Макар Дейзи цял живот да се е страхувала от животни , пък били те и малки кученца , попадайки в цирк ,тя няма как да не се сблъска с най разнообразни  животни.Първата ѝ среща с всяко от тях минава катастрофално , но тя в никой случай не се отказва .Нямаше как да не харесам Тейтър - малкото палаво слонче , което се превръща в неотлъчен спътник на Дейзи навсякъде или горилата Глена , която жадува за малко нежност.Не мога да пропусна естествено и Синджун - тигърът , с който Дейзи осъществява някаква странна и емоционална връзка. Сякаш тя единствено в целия цирк разбира колко нещастен е той , вижда ,че клетката му е ужасна или ,че има нужда от ободряващ душ или просто иска да си поиграе с нея ,тъй като все пак е едно голямо коте. Може би никои не е в състояние да разбере тази странна връзка , но младото момиче знае ,че задачата ѝ е да помогне на стария тигър.
Връзката на Дейзи и Алекс не е никак лесна. Всеки от тях носи своето бреме от миналото , но докато сърцето на момичето е широко отворено за любовта , то това на Алекс сякаш е здраво заключено.Докато за Дейзи бракът е нещо свещено , то за него това е просто една сделка , уговорка ,която трябва да изпълни , за да може след 6 месеца отново да е свободен. Имаше доста моменти , когато в стремежа си да да я отблъсне той я нараняваше , но тя се показа като доста силен характер , прозря какво се опитва да направи Алекс и продължи да се бори за него.

Както казах и в началото книгата ми хареса и  то много. Имаше любов , напрегнати моменти , нежност и романтика.Всеки от героите беше по своему различен и интересен персонаж и  комбинацията от всичко това ми донесе много приятни емоции.











0 коментара:

Публикуване на коментар