Ревю:Изчезналият герой- Р.Риърдън


Издателство:Егмонт
Година на издаване:2011
Поредица:Героите на Олимп
Корици:твърди
Брой страници 576
Цена:19.90лв
Резюме:
Eдно петнайсетгодишно момче се събужда без спомени в училищен автобус, пълен с тийнейджъри на екскурзия. Няма минало, но очевидно си има гадже на име Пайпър и най-добър приятел смешник, който се казва Лио.
Когато странна буря отприщва група страховити създания срещу него и приятелите му, а после и една хвърковата колесница ги отнася на място, наречено лагера на нечистокръвните, той се надява да научи кой е и защо има способността да призовава мълнии и да контролира ветровете...


Ще започна с това ,че не знам защо толкова време съм отлагала досега си с таланта на Р. Риърдън и невероятния свят , който той е изградил.Както разбирате това е първата книга от автора , която чета и тотално бях омагьосана и ако имах време бих я прочела от корица до корица без да я оставям.Авторът изгражда един напълно нов свят ,който те кара да забравиш действителността и са се потопиш в приключенията с Джейсън , Лио и Пайпър 


Много ми хареса и чувството за хумор , което Р.Риърдън е вложил в книгата - множеството шеги между приятели  , забавната светлина, в която са представени някой от героите -Еол е синоптик и съобщава промените във времето на всеки 12 мин. и това че успяват да намерят по нещо забавно дори и в тежките ситуации.Няма как да не спомена и тренер Хедж  ,чието любимо обръщение беше "бухтички" и който винаги беше готов за битки.Много се забавлявах с него.
"Значи си имаме работа с великани , които ще ни целят с планини, дружелюбни
вълчици,които ще закусят с нас , ако ги разочароваме , и зли кафе напитки.Предполагам ,че сега е моментът да ви разкажа за моята луда бавачка."

Структурата на книгата е изградена така, че се редуват гледните точки на тримата главни героя.Виждаме  какво става в съзнанието им , какви мисли им се въртят и какви са страховете им .Също така имаме възможността да проследим  действието от три различни гледни точки без да пропускаме нищо.

А сега нека се запознаем с нашите герои :)


Джейсън -Появил се в лагера на нечистокръвните и без никакви спомени той е обгърнат в мистерия.Личи си ,че  е силен и има лидерски способности, но липсата на всякакви спомени му тежи твърде много.Той не знае кой е от къде идва и за какво е предопределен.Когато разбира ,че трябва да поведе приятелите си на смъртоносна мисия се страхува ,че не е достатъчно силен да ги  защити и достатъчно смел ,за да се бори с богове , полубогове и всякакви създания.Освен това той харесва Пайпър , но се страхува да не я нарани ,  а и не знае кой и какво се крие в миналото му.




Лио - той винаги е забавен и позитивен , хиперактивен и готов за подвизи.Неговата скрита
дарба го прави много специален и уникален.В началото той се страхува от нея, мисли си ,че му носи нещастие , но това е заложено в съзнанието му заради миналото предопределено от тъмните сили. Той носи вина дълбоко в себе си и докато не се отърси от нея няма да може да преоткрие новата си същност и да използва положителната страна на невероятната си дарба.С развитието на действието образът на Лио израства много.В началото той е твърде плах , страх го е да се довери на инстинктите си , не се чувства като истински герой и мисли ,че не е достоен да извърши подвиг. на моменти се чувства изолиран , неразбран или излишен виждайки близостта между Джейсън и Пайпър.Но след това той открива още един приятел в приключението под формата на дракон , вижда ,че може да е много полезен на приятелите си , че може да ги спаси в напечена ситуация и осъзнава ,че не само той  пази тайни от миналото и крие проблемите си от останалите.Всичко това му помага да се почувства като част от групата , за се почувства значим  и обичан от приятелите си.


Пайър -първоначално тя изглежда твърде крехка и невинна , но по нататък виждаме колко силна е всъщност.Нейната вътрешна болка се крие в това ,че се  чувства отхвърлена от баща си.Тя прави всичко възможно ,за да привлече вниманието му , но това само го отдалечава от нея още повече.Боговете си играят с нея и я изправят пред тежък избор между приятелите и баща й , тази тайна я разяжда отвътре.Освен това тя харесва Джейсън , но това ,че са били гаджета , първата им целувка и всички спомени се оказват просто една илюзия.Пайпър се чувства излъгана и наранена, но  в крайна сметка намира утеха и сили в приятелите си , осъзнава ,че тримата заедно са добър екип и могат да се справят с всичко.




И тримата герои ми станаха близки и се привързах към тях и приключенията им,но май Лио ми е любимец,  със страхотното чувство за хумор , непрестанни шеги и с неговата изобретателност и талант да поправи и изобрети всичко.
Трябва да призная ,че издателство Егмонт са свършили чудесна работа ,тъй като изданието е с твърди корици  и изглежда много красиво.

2 коментара:

  1. Хубаво ревю ! Но това е втората поредица на Р.Р. , която е нещо , като продължение на ''Пърси Джаксън и боговете на Олимп'' . Въпреки това не мисля,че ще си спойлнеш много :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси много :) Знам ,че има поредица предхождаща тази , но просто Изчезналият герой ми попадна в ръцете и реших да видя дали ще се разберем с Р.Риърдън и като гледам доста си паснахме ,така че ще прочета доста от неговите книги.

      Изтриване