Ревю:Къде си , Аляска? Джон Грийн


Къде си , Аляска?

Джон Грийн


Издателство:Егмонт България Година на издаване: 2013г.
Корици : меки
Брой страници:248
Цена:9.90 лв.
Резюме:
 
В живота на Майлс Халтър не се случва нищо. Затова решава да тръгне да търси, както бе казал поета, "Великото Може би". (А поетът всъщност е Франсоа Рабле). Пътят го отвежда до гимназия "Кълвър Крийк", където животът е всичко друго, но не и скучен. И там го чака Аляска Йънг. Прекрасната, умна, забавна, секси, самоунищожителна, пълна с проблеми и напълно пленителна Аляска Йънг. Тя въвлича Майлс в своя свят, показва му "Великото Може би" и открадва сърцето му.
 

    Започнах книгата с нагласата ,че това е леко тийн четиво , неангажиращо , но приятно  и  се оказа ,че е по-хубаво отколкото очаквах:)
    " Де да можехме да видим безкрайния низ последствия, които произлизаха и от най-нищожната ни постъпка.Но разбираме какво е било правилно едва когато правилното вече няма значение" 
     
     
     
     
     

    Образът на Аляска ми напомня до някаква степен този на Марго от Хартиени градове. И двете уж са обикновени 16 годишни момичета и в същото време уж крият в себе си някаква дълбока мъдрост.Трудно е да ги разбере човек, но веднъж попаднеш ли в техния свят е трудно да излезеш от него.Майлс попада във водовъртежа от емоции и странности на Аляска и е на път да се изгуби.Пред него се открива напълно нов свят различен от досегашния Стилът на автора си личи и в тази книга както във всяка друга негова .
Романът е типичната тийн история , но въпреки това е забавна и интересна.Четейки първата част на книгата определено си припомних интересни случки от студентските ми години и се върнах в един прекрасен период от живота , който всеки трябва да почувства и изживее.Беше ми забавно да се потопя в мислите и терзанията на 16-годишните Шиши, Полковника , Аляска , Лара и Такуми.Не е лесно за един автор да успее да проникне в света на един тинейджър и да го представи реалистично и интересно, за да могат читателите да се припознаят в някои герой или случка.Може би в това се изразява майсторството на Дж.Грийн - да създава пълнокръвни образи за които можем да си кажем "ммм този е също като мен " или "и аз бих направил същото"

Това е  книга  за приятелството , което се заражда уж на шега  ,което сякаш е нещо сезонно  - просто приятели от училище, но след това се оказва ,че е нещо много по-дълбоко , че ги свързват много неща
Точно когато изглежда ,че книгата е твърде повърхностна и отразява само преживяванията на група тинейджъри нещата се променят и те карат да се замислиш малко по философски върху живота и върху голямото "Може би " чийто отговор търси Майлс в книгата.



Не мога да определя книгата като велик литературен шедьовър и може би ако бях на 15-16 години щеше да ме развълнува повече , но въпреки това ми хареса.Беше разтоварваща и лека (на места не чак толкова ) написана увлекателно и интересно и задържа интереса ми през цялото време , а това е достатъчно , за да харесам една книга.А може би именно защото не съм на 16 я разбирам дори по добре и вниквам по дълбоко в смисъла й.Безспорно има нещо в стила на писане на Грийн, което го превръща в любимец както на юношите ,така и на порасналите деца и сякаш винаги можеш да извлечеш някаква поука от книгите му.Те винаги оставят след себе си много теми за размисъл , не можеш просто да затвориш последната страница и да забравиш за книгата, а напротив - дни наред след това се сещаш за моменти от книгата и осъзнаваш ,че ти липсва по някоя частица от света на Джон Грийн.

6 коментара:

  1. Много хубаво ревю на "Къде си, Аляска?" ^^

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. Мерси много , но се надявам с времето да се усъвършенствам :)

      Изтриване
  3. Много ми харесва ревюто ти :) ! ''Къде си, Аляска?'' е може би една от любимите ми книги на Джон Грийн .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти :) и на мен тази книга и "Хартиени градове" са ми сред любимите книги :)

      Изтриване