Ревю: Цифрова крепост - Дан Браун

Издателство : Бард 
Година на издаване: 2004 г.
Брой страници: 416
Цена: 11,99 лв.
Резюме: 
Когато непобедимият компютър на Агенцията за Национална Сигурност за разбиване на шифри се сблъсква с мистериозно кодирано съобщение, с което не може да се справи, Агенцията се обръща към старшия си криптолог Сюзан Флечър - гениално умна и красива математичка. И тя разкрива нещо, което разтърсва коридорите на властта. АНС е в опасност, но не от оръдия или бомби, а заради сложен код, който ако стане публично достояние, ще постави под заплаха устоите на американското разузнаване.

Ето и останалите книги от автора , които съм чела и харесала :  Изгубеният символ Ад , Произход , Шестото клеймо

Аз съм от така наречените почитатели на Дан Браун и чета с огромен интерес всичко , което пише , така че беше време най - накрая да се докосна и до тази книга , която не е част от поредицата за невероятния Робърт Лангдън , но по нищо не отстъпва на останалите книги. 
В "Цифрова крепост" отново не липсват подробните описания и научни обяснения на случващото се в АНС и си признавам ,че ми беше изключително интересно всичко относно шифрите , разкодирането им и техниките за това. Автора винаги успява да поднесе подобен тип информация по много интригуващ начин  ,без да звучи твърде научно и скучно. 
Запознаваме се със Сюзан Флечър - главен криптолог на АНС и единствената жена в Крипто , която освен ,че е изключително умна и находчива  е и невероятно красива. Тя е извикана от заместник  директорът Стратмор , който освен неин шеф е нещо и като покровител на Сюзан , винаги е готов да я защити и вярва безрезервно във възможностите ѝ. Странното е ,че той я вика в събота , когато никой не работи , а причината се оказва изключително сериозна. 
Друго основно действащо лице е Дейвид Бекър , който е годеник на Сюзан , но е въвлечен във всичко това благодарение на  Стратмор , който го изпраща в Испания ,за да вземе един  много важен предмет. Разбира се нещата се оказват много по -трудни от очакваното , а по петите на младия мъж го следва наемен убиец , готов всеки момент да сложи край на живота му. 
За съжаление Сюзан не се оказва в много по- добра позиция , тъй като в АНС се разкриват дълбоко пазени тайни и съюзи ,които могат да предопределят съдбата на човечеството.  
И в тази книга е на лице всичко типично за Дан Браун  - имаме важно научно откритие , заговор , похищение , убийства и много екшън  и не на последно място безброй загадки за разкриване  и макар всяка от книгите му да следва тази последователност , темите които той обхваща са толкова разнородни , че книгите му по никакъв начин не могат да се определят като еднообразни. Да не пропусна да отбележа ,че темите , които засяга винаги са изключително актуални за времето , в което живеем и ни карат да се замислим (поне мен)  че доста често нещата биват представяни на обществото по един начин , а истината е съвсем различна , но се пази в дълбока тайна. 
Ако сте чели други книги от автора и са Ви харесали , тогава вярвам ,че и "Цифрова крепост" ще Ви спечели и ще Ви държи будни докато не откриете правилния код.

0 коментара:

Публикуване на коментар