Ревю: Вождът -Моника Маккарти

 

              

Вождът -Моника Маккарти               

Издателство:Егмонт

Година на издаване:2015г

Брой страници:498

Корици :меки

Цена:16.90лв


Макар  че прочетох книгата отдавна това не пречи да споделя  ревюто си с вас и , ако още не сте я прочели то да се замислите и да го направите .


Това е първата книга от поредицата „Стражите на Шотландия”,издадена от „Егмонт България“. Книгата се определя като исторически романс , действието се развива в далечния XIV век в Шотландия.
Главните дайстващи лица са Тор Маклауд и Кристина Фрейзър.

Тор е Вожд на могъщ шотландски клан ,което го прави много значим в
плановете на Робърт Брус в борбата му за шотландския престол. А начинът, по който искат да привлекат Тор в това начинание е именно красивата Кристина Фрейзър от която той е запленен , но неговото положение и мъжка гордост не му позволяват да прояви слабост и да покаже симпатиите си към девойката.
Тор е изгубил рано родителите си и негова главна цел е станал просперитетът на клана му.Това го е нправило до някаква степен суров и жесток
Твърде дълго бе бил вожд и воин.Обграден отсмърт и кръв през по –голямата част от живота си ,той бе видял неща,от които душата загниваше.От рано Тор бе разбрал ,че не бива да се привързва към никого.Много хора ,които беше обичал ,бяха измрели –родителите му, приятели , първата му жена.”
Кристина Фрейзър е негова пълна противоположност – с добър произход , възпитана и благородна, невинна и  изключително красива.В първия момент тя се стряска при вида на Тор оприличавайки го на варварин , но малко по-малко започва да открива в него и рицарските качества, за който тя толкова мечтае и чете в книгите.Тя го идеализира и намира в негово лице спасител.
„Обичаше силата, самоувереността, решителността, вроденото му чувство за справедливост и дори грубите му , резки обноски.На него тя винаги можеше да разчита.Той беше влиятелен вожд, чиято слава на най-великия воин на своето време се носеше навред , но той пак се отнасяше с уважение към нея и се вслушваше в мнението й.”
Естествено в един момент нещо в каменното сърце на вожда се пропуква и той усеща как Кристина се намества все по трайно в живота и в съзнанието му.
„Дългът .Кланът.Войната.Тези неща бяха на  първо място за него.От друга страна не можеше да отрече истината в думите на Торквил –Кристина му бе влязла под кожата,както никоя друга жена до сега.Той искаше да я зарадва.Да я направи щастлива.”
Когато започнах да чета книгата ми бяха интересни някой от историческите факти , но на тях не е наблегнато особено много.Акцентът е върху любовната история,която на места е прекалено детайлно описана с леки елементи тип 50 нюана..., но без да са толкова натрапчиви. 

Стилът на писане е много приятен и книгата се чете доста бързо.Няма излишни и досадни описания ,няма мудност в действието.Любовната история се вписва до голяма степен в стереотипа за грубия мъжкар , който не разкрива сърцето си пред никого и нежната, крехка девойка,която единствена ще успее да се докосне истинската му същност.Историята е представена достоверно и без да е захаросана излишно . Книгата   определено задържа вниманието ми и я прочетох с голямо желание. Няма как да пропусна и красивата корица , а и Шотландия ми е   слабост, затова ми липсваха и повече описания на природата и красотите на страната . Шотландия.Цялостната ми оценка за книгата може би е 4   от 5 звезди и ще ми е интересно да прочета и следващите  книги от поредицата, в които  ще отразява историята на всеки един от воините.Втората книга всъщност  вече е факт и разкрива историята на Ерик Максорли известен с невероятните си мореплавателски умения, но още не съм успяла  да я прочета.Споделете ,ако сте чели някоя от двете книги и как са ви се сторили :)

2 коментара:

  1. От толкова време се каня да прочета книгата. Написала си много хубаво ревю, а цитатите, които си избрала, са стархотни *.*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти :) Ако ти се чете нещо леко, любовно и добре написано книгата ще ти хареса :)

      Изтриване