Ревю : Произход -Дан Браун

Издателство: Бард 
Година на издаване: 2017г.
Поредица: Робърт Лангдън 
Брой страници: 528
Цена: 24,95лв.
Резюме:
ОТКЪДЕ ИДВАМЕ?
КЪДЕ ОТИВАМЕ?

Билбао, Испания
Робърт Лангдън, харвардски професор по символика и религиозна иконография, пристига в музея „Гугенхайм“ в Билбао, за да присъства на оповестяването на откритие, „което завинаги ще промени лицето на науката“. Организатор на събитието е неговият приятел и някогашен студент Едмънд Кърш - четирийсетгодишен милиардер футурист, чиито изумителни изобретения и предвиждания са му създали скандална слава по света. Тази вечер няма да е изключение: той обявява, че ще разкрие поразително постижение, което ще разтърси самите основи на човешкото битие.
Грандиозното събитие обаче е хвърлено в хаос преди Кърш да успее да съобщи за безценното си откритие. Животът на Лангдън е в опасност и той е принуден да бяга с директорката на музея Амбра Видал. Двамата се отправят за Барселона в рисковано търсене на загадъчна парола, която ще отключи тайната на Кърш.
Изправени срещу враг, който винаги е на крачка пред тях, Лангдън и Видал се лутат из лабиринтите на града. Насочвани само от енигматични символи и чудати произведения на модерното изкуство, двамата бегълци вървят по следи, които ще ги отведат до потресаваща истина, останала погребана... досега.


"В какъв свят бихте живели - без религия или без наука ? "

Много пъти съм Ви споменавала колко любим  ми е Дан Браун . Той е от авторите , който или обичаш ,или мразиш. Вярно е ,че книгите му са изградени по един и същи
тертип и действието се развива почти по една и съща схема, но чета всяка негова книга с огромен интерес. Във връзка с това , каня се да прочета "Произход" още от излизането ѝ на пазара, но след две години закъснение .... най-сетне я завърших. Доста от почитателите на автора , определят книгата като най- слабата му до момента , но аз определено не мисля така . 
"Произход" е книга ,която се появява в точния момент  и отразява много детайлно и точно развитието на човечеството. Тя е едно своеобразно пророчество , което ме накара да се замисля за доста неща и дори леко ме плаши. 

Време е да се срещнем  с професор Робърт Лангдън , който се оказва специален гост  на презентацията на  футуриста Едмънд Кърш. Опиянен от невероятните прелести  на музея "Гугенхайм" и тръпнещ в очакване да разбере каква ще е изненадата на Е.Кърш , Лангдън е в истински възторг от всичко чуто и видяно , до момента в който Кърш е прострелян и убит на място , без да успее да представи презентацията си ,даваща отговори на въпросите : От къде идваме и Къде отиваме? И както обикновено става Лангдън ,заедно с красивата Амбра Видал (годеница на принц Хулиан) се заемат със задачата да представят пред света откритието на своя добър приятел.  Отново стигаме до сблъсъка на религията с науката , но в доста по -задълбочен аспект.Личи си ,че Дан Браун е положил огромни усилия в проучванията си свързани с религия , наука , технологии и  история. Книгите му могат да се разглеждат като мини енциклопедии или пътеводители и намирам това за нещо много полезно и приятно поне за мен.Този път действието се развива в Испания и по конкретно Барселона (в по-голямата си част) .Определено не липсват екшън моментите  и измъкването на главните герои буквално на косъм от поредната опасност . Може би малко ми липсваше разгадаването на различни символи и закодирани съобщения , не че  напълно липсват в книгата, но ми се искаше да има и още. 
Ако трябва да опиша книгата с една дума , то тя  ще е - завладяваща. Въпреки обема си книгите на Дан Браун винаги се четат бързо , а действието е толкова динамично ,че просто няма как да спреш да четеш. Дори и след като  прочетох "Произход", наред с многото въпроси ,които още се въртят в главата ми на преден план продължава да изниква "В какъв свят бихте живели -  без религия или без наука ?" Замислете се и Вие ..... 

В крайна сметка дадох на книгата 4 от 5 звезди в Goodreads заради финала и сега ще обясня защо . Всъщност финала може би е много добре замислен и отговаря напълно точно на идеята за човешката еволюция и това , което ни очаква в бъдеще  ,но на мен не ми хареса. Може би ми е трудно да приема тази реалност и не искам да се съглася с подобен финал . Ще ми е интересно ,ако сте чели книгата , да споделите как се почувствахте след затварянето на последната страница. 

0 коментара:

Публикуване на коментар