Ревю: Мадоната на бадемите - Марина Фиорато

Издателство : Кръгозор 
Година на издаване: 2012 г.
Брой страници : 312
Цена: 14,00 лв.
Резюме: 
Романът „Мадоната на бадемите” разкрива историята за любовта, от която са родени най-известният ликьор Amaretto Disaronno и някои от най-красивите фрески на ренесансовата живопис, изрисувани от ученикa на Леонардо да Винчи - Бернардино Луини (ок.1480/82-1532). Смята се, че Луини е работил с Леонардо. В източници от онази епоха се казва, че „е взел от него толкова, колкото способностите и родословието са му позволили”. Много от творбите му са приписвани на Леонардо. Луини е особено известен с грациозните си женски образи с издължени очи, наречени от Владимир Набоков „луинески” в романа му „Венецианката”.

„Много малко се знае за живота на Бернардино Луини, затова си позволих волността да добавя редица фикционални подробности към историята. Но работата му говори сама за себе си. Ако ходите в Италия, непременно се отбийте в красивата църква „Санта Мария деи Мираколи“ в Сароно (днес наричана „Сантуарио Беата Верджине деи Мираколи“). Но ако искате да видите истинския гений на Бернардино, прекрачете прага на манастира „Сан Маурицио“ (бившият „Монастерио Маджоре“) в Милано, чиито стенописи са върховото достижение на великия художник.” – споделя Марина Фиорато.


Преди доста години съм чела три от книгите на авторката - "Тайната на Ботичели " , " Дъшерята на Сиена " и  "Стъкларят от Мурано "  и наистина много ми бяха харесали , тъй като вплитат в себе си фрагменти от историята на Италия , красота , изкуство и разбира се любовна
история . Всяка книга засяга различно историческо събитие или обект , така например ми беше много интересно докато четях "Стъкларят от Мурано " и научих доста интересни неща за направата на стъклото , самия остров и традициите в това изкуство.  И така след няколко години пауза реших отново да се върна към творчеството на авторката и да проверя дали и  сега ще ми хареса толкова много. Е, хареса ми :)
В "Мадоната на бадемите " се запознаваме  по детайлно с историята на Симонета ди Сароно и Луини Бернардино като паралелно се развива още една любовна история , а в същото време са засегнати и някои религиозни проблеми. Симонета е щастливо омъжена за Лоренцо , който за съжаление не се завръща след тежка битка  и оставя младото момиче съвсем само и както се оказва по- късно напълно разорено.Това я кара да пристъпи към отчаяни мерки и се съгласява да позира на Луини Бернардино . Той е бил ученик на Леонардо да Винчи и има невероятен талант , но срещата му със Симонета го кара да рисува с чувство и страст каквито не е изпитвал до този момент. За съжаление  любовта им се оказва невъзможна - тя е вдовица от скоро , той е по- възрастен от нея , намесват се и други хора , които пречат на щастието им и в крайна сметка те се оказват разделени за две години. 
В същото време се оказва ,че Лоренцо не  е мъртъв , а просто е загубил паметта си и е намерен от две добри жени , които спасяват живота му. Естествено той се влюбва в младото момиче , а баба му се превръща и в негова баба и тримата живеят спокойно и задружно , докато Лоренцо
не си спомня всичко. 
Беше ми изключително интересно да следя паралелното развитие и на двете истории ,защото предвид епохата и начина на живот на хората наистина не знаех каква да очаквам и как ще се развият нещата.Друг любим за мен образ беше Манодората , в чието лица повечето от жителите виждат някакво страшно чудовище или дори самият дявол. Проблемът е ,че Манодорът е евреин. Има си семейство с две прекрасни дечица и се опитва да води нормален начин на живот , но закостенелите разбирания и омразата на хората към евреите преобръщат живота му. Все пак той помага и се сприятелява със Симонета , превръща я отново в заможна дама с високо положение в обществото , но плаща за това твърде висока цена . 
Много харесвам описанията и начина на писане на М. Фиорато . Тя обрисува всичко толкова вълшебно и магнетично ,че читателят няма как да не се потопи в епохата на Ренесанса , да не си представи красивите фрески дело на Бернардино , да не усети бадемовия вкус на амарето и да  не почувства любовта и красотата между мъжа и жената. 

0 коментара:

Публикуване на коментар