Ревю: Пазачът на фара - Камила Лекберг

Издателство: Колибри
Поредица: Патрик Хедстрьом 
Година на издаване: 2016 г. 
Брой страници: 472
Цена: 18,00 лв. 
Резюме: 
В „Пазачът на фара“, седми роман от поредицата, Ерика отглежда новородените си близнаци и се опитва да подкрепя сестра си, преживяла инцидент с драматични последици. Патрик разследва убийството на Матс Сверин, финансов директор на строителен проект за милиони. Някогашната му приятелка от училище Ани се приютява на наследения от семейството й Призрачен остров заедно с петгодишния си син Сам, решена да го предпази от дебнещото ги зло с цената на всичко. Следват още едно убийство, едно самоубийство, едно отчаяно бягство. А сто години по-рано на Призрачния остров живее странният пазач на фара Карл, поддържащ необичайни отношения с приятеля си Юлиан и жена си Емели. Интригата се заплита, мотивите на замесените лица остават неясни до последните страници и, както винаги, до изненадващата развръзка.

А ето и мнението ми за останалите книги от поредицата: 

Стигнах и до седмата  по ред книга от поредицата и все още не съм отегчена или разочарована от историите , което ми се случва изключително рядко след толкова прочетени една след друга еднотипни книги. След ужасяващия финал на "Русалката"
нямаше как да не започна веднага "Пазачът на фара" ,тъй като личните истории на главните герои са едно от основните неща , които ме карат да чета всяка следваща книга с такъв ентусиазъм. Съдбата за пореден път изпраща истинско предизвикателство на Ерика , Патрик и Ана и за съжаление нещата не завършват особено добре. Признавам си ,че тази драма ми дойде малко в повече и наистина не разбирам защо авторката подлага героите си на такива мъки. В крайна сметка в настоящата книга нещата лека полека започват да се нормализират - Патрик се връща на работа , Ерика се грижи за децата , а Ана .... е потънала в дълбока депресия , от която трудно ще се измъкне. На фона на всичко това е извършено убийство , а  жертвата е Матс Сверин , който на скоро се е завърнал във Фелбака и работи по новия проект "Бадис"- луксозен спа комплекс , който да привлече повече туристи. Всички описват жертвата като най -добрия и мил човек , когото са познавали и не могат да си представят  ,кой би го застрелял .Това никак не улеснява Патрик и компания , а освен това те нагазват дълбоко в темата за насилието над жени и организациите ,помагащи в тази насока. Наред с всичко това на призрачния остров Грошер , близо до Фелбака , се появява Ани заедно със сина си Сам след като е отсъствала с години и определено
става ясно ,че бяга от нещо или някого. 

Естествено отново имаме и история развиваща се в миналото и описваща живота на Емели , Карл и Юлиян.  В тази книга историите от миналото и настоящето нямаха особено голяма връзка и дори авторката би могла да пропусне разказа от миналото , но явно държи във всяка книга да има кратка ретроспекция. 
Разследването на убийството отново се развива доста тегаво и бавно , изплуват много факти и разкрития , но сглобяването на пъзела се оказва сложна задача. И тук на помощ отново се появява Ерика със своето непрестанно любопитство и огромно желание да помага на хората . Така тя се оказва пряко въвлечена в историята и дори рискува живота си , за да провери дали е права или не. 
Историята около убийството на Матс Сверин отново е структурирана доста добре , на места читателя е заблуден и вниманието се насочва в грешната посока , за да може в края изненадата да е пълна . Лично аз винаги се оказвам истински шокирана на финала, а в книгите на К. Лекберг ми харесва това ,че никога не претупва нещата накрая , а напротив , всичко се разгръща много леко и поетапно и читателят има възможност да осмисли мотивите на извършителя и да навърже в съзнанието си цялата история.  Така че обобщеното ми мнение е , че седмата книга от поредицата е също толкова добра като предходните и съм убедена ,че и останалите ще ми харесат. 

0 коментара:

Публикуване на коментар