Топ 10 - Любими класики

Реших ,че ще  е интересно да направя подобни класации  в различни категории. Като за начало избрах класическите романи , който според мен всеки трябва да прочете.Не искам думите ми да звучат твърде клиширано или постът да се приема като нещо от пита "10 книги ,който трябва да прочетеш през живота си".Просто това са мой любими книги , които въпреки годините не са изгубили смисъла и емоцията която носят в себе си, книги които не остарявт с времето и темите в тях си остават винаги актуални.Смятам ,че всеки може да открие нещо за себе си в тях.



И без повече приказки ето ги моите любимци:

  1. На изток то рая -Дж.Стайнбек  
 Трудно ми е да коментирам такава велика  книга, а и не мога да я опиша с две изречения,но след прочитането и Стайнбек се превърна в един от любимите ми автори и съм изчела почти всичко то него.Книгата ни запознава с една семейна сага ,която се оказва с много дълбок и философски смисъл.Книгата трябва да се чете бавно , за да може да се осмисли всичко написано  и неизречено.Историята се основава и на библейска легенда ,чиито тълкувания намират смисъл в книгата.Няма как да не споделя и един от любимите си цитати.
“С цялата си несигурност, в едно съм сигурен: под най-горният пласт на своята слабохарактерност хората искат да бъдат добри и да ги обичат. Повечето им пороци практически са опит да стигнат по най-късия път до обичта. Стигне ли човек до смъртта, нищо, че е бил може би способен, с влияние, гениален, умира ли необичан, животът му положително изглежда провал, а самата смърт - смразяващ ужас. И ми се струва, че ако вие или аз трябва да избираме между два пътя на мисълта и действието, длъжни сме да помним, че ще умрем, следователно нека се опитаме да живеем така, че нашата смърт да не носи облекчение на света.”


2.Да убиеш присмехулник -Харпър Лии
Тази малка книжка наистина има много дълбок смисъл ,макар и да е определяна като детска, тя засяга наболелите проблеми на обществото , които са актуални и днес ,а  именно расизмът .И всичко това е отразено и пресъздадено от името на едно малко момиченце.Книгата показва ,че децата понякога виждат неща , които възрастните не успяват.И въпреки тематиката си книгата не е тежка или драматична , а напротив тя е много приятна и се чете неусетно.
Един от любимите ми цитати  е :



"- Почти всички хора са добри, Скаут, когато най-после ги видиш."

" Храброст е, когато знаеш, че си победен още преди да започнеш, но въпреки това започваш и се държиш докрай. "

3.За мишките и хората -Дж.Стайнбек
Удивително е как в една толкова малка книжка се съдържа такъв смисъл и емоция.Тук отново Стайнбек пише за обикновените хора и разказва привидно безинтересни и ежедневни човешки истории и в това се крие майсторството му, че успява да извлече толкова дълбок смисъл от тях,да те накара да се замислиш за толкова много неща , а накрая на книгата и дори да пролееш някоя сълза.


"Веднъж мишката забелязала, че стопанинът на фермата е сложил капан за мишки. Тя разказала за това на кокошката, овцата и кравата. Но те всичките и отговаряли: "Капанът за мишки е твой проблем, а не наш!" Малко по-късно в капана се хванала змия - и ухапала жената на фермера. Опитвайки се да я излекуват, сварили на жената супа от кокошката. После заколили овцата, за да нахранят всички, пристигнали да навестят болната. И, накрая, заколили кравата, за да нахранят гостите, дошли на погребението. И през цялото време мишката наблюдавала от дупката си и мислела за нещата, които са чужд проблем, докато не станат твой!"

4.Зеленият път -С.Кинг
Филмът е хубав , но пък книгата ме просълзи.Това е любимата ми творба на С.Кинг.Самата история е достатъчно тежка , но четейки я на хартия въздейства много повече.Кара ни да се замислим за доброто и злото в самите нас, какво сме готови да направим за другите хора и колко незначителен е всъщност човешкия живот, как за един миг всичко може да ти бъде отнето.


”Времето отмива всичко, независимо дали го искаш или не. Времето отмива всичко, времето отнема всичко и накрая има само мрак. Понякога намираме другите в този мрак, а понякога ги губим в него.” 

5. Цар плъх .Дж.Клавел
В тази книга няма да намерите любовни истории или кой знае колко бързо развиващо се действие , но пък ще откриете истински човешки истории пречупени през призмата на войната и белега ,който тя е оставила върху тях.


И настана времето на Адам, защото той беше Царя. И властва до деня, в който волята му да бъде цар го напусна. Тогава той умря и нахрани по-силните от него. Защото цар винаги е най-силният — непобедим не само заради силата си, а заради хитростта, късмета и силата, взети заедно.Цар сред плъховете.”

6.Птиците умират сами -К.Маккълоу
За тази книга също няма как да не сте чували ,а може да сте гледали и сериала,който едно време беше толкова нашумял.Книгата разкрива много повече от историята за една невъзможна любов, тя проследява целия им житейски път изпълнен с грешки и провали , любов и страст , болка и страдание.

„Птичката с тръна в гърдите следва неумолим закон. Сама не знае какво я кара да забие шипа в сърцето си и да умре, пеейки. Когато острият трън я пронизва, тя не подозира, че я очаква смърт; само пее и пее, докато не й останат сили да издаде нито звук повече. Но ние – когато ние забиваме шипа в гърдите си, знаем. Разбираме. И все пак го правим. Все пак го правим.“


7. Чучулигата-Р.Нури
Харесвам тази книга също изключително много , но не намерих място за нея в челните позиции , а определено заслужава.И авторът пише прекрасно и историята е много хубава. В по-голямата си част книгата е изградена като  дневник на едно малко и пакостливо момиче , една волна чучулига ,която преминава през много изпитания и трудности в своето съзряване и порастване. Преоткрива себе си като жена способна да обича и да тай любовта си цял един живот.Книгата е много докосваща и истинска.


    „Чучулигата! Това име ми харесваше. То беше изгодно за мене. Винаги когато се оплакваха от някоя моя постъпка, аз свивах безгрижно рамене и отговарях:
      - Какво да правя ... Какво друго може да се очаква от една Чучулига?”
     
8..Брулени хълмове -Е.Бронте
Интересна любовна  история,белязана от мъка и страдание.
Тук също ще споделя един много хубав цитат от книгата 

“Една неистова любов, обсебване, зараза на душата, от която никъде не можеш да се скриеш, от която никога не можеш да избягаш. Любов по-страшна от страха, по-жива от живота. Няма думи, свещи, комплименти. Няма тела. Нито цветя и усмивки. Няма аз и ти, ние двамата. Любов, в която аз съм ти.”


9.Любов по време на холера - Г.М.Гарсия
В тази книга ме възхити силата и постоянството  на една любов.Но противно на очакванията на много от вас , книгата не се основава само на любовната история, а е изтъкана от толкова много човешки емоции и изживявания.Свързана е с порастването на човек и смяната на приоритетите , промяната в гледната точка и осъзнаването на грешките.
“Напомни му, че слабите никога няма да влязат в царството на любовта, защото то е безмилостно и алчно царство, и че жените се отдават само на решителните мъже, защото им вдъхват тъй жадуваната увереност, с която да се изправят пред живота.”


10.Гордост и предразсъдъци -Дж.Остин
Отначало ми беше малко трудно да свикна със стилът на писане и тези английски маниери , но по нататък действието се разгърна и книгата ми допадна.Не ми е сред най- най- любимите ,но все пак намери място в топ 10.
„Недей заради един определен човек да изменяш на представите си за морал и почтеност и не се мъчи да убеждаваш и себе си, и мене, че егоизмът бил проява на благоразумие, а безразличието към последствията – гаранция за щастие.“





Написах кратки описания и впечатления от книгите, защото не съм чак такъв велик критик ,че да си позволя да анализирам надълго и на широко толкова велики книги.



Може би  не всеки ще хареса тези книги , в някои от тях действието не особено динамично , в някой няма любовни истории , други се основават именно на това ,но за сметка на това те са се утвърдили във времето като вечни книги и затова си струва да се прочетат .Естествено има и още много ,които не съм прочела ....Споделете и вие кой са ви любимите класически романи :)

0 коментара:

Публикуване на коментар