Ревю:Знакът на Атина - Р.Риърдън


Издателство:Егмонт 
Поредица: Героите на Олимп
Година на издаване:2012г.
Копици :твърди 
Брой страници:576
Цена:19.90лв
Резюме:
Пресъздадена през погледна на четирима различни герои, историята в "Знакът на Атина" ще отведе читателите на незабравимо пътешествие през морета и океани към опасни древни земи. Разтърсващи открития, непосилни жертви и ужасяващи сблъсъци на живот и смърт очакват героите там. Качете се и вие на борда на Арго ІІ, ако смеете... Но бъдете сигурни в едно: "Знакът на Атина" ще ви увлече в поредното шеметно приключение, дело на майсторския разказвач Рик Риърдън, от което няма да пожелаете да се откъснете.


Втората книга завърши в много напрегнат момент , ето защо началото на тази е доста ударно и още с първите страници се случват много неща.Всичките седем герои от пророчеството вече са на лице , но остава трудната задача с обединяването на гърци и римляни.
"Докато старата неправда не бъде поправена , твърди легендата, гърците и римляните никога няма да живеят в мир.В центъра на легендата е Атина..."

Естествено отново имаме и пророчество , което първоначално звучи доста объркано и неясно , но после нишката постепенно се разплита.

"Дъщерята на Мъдростта върви сама , а Рим се осветява от от Знака на Атина.Близнаците на ангела ще отнемат дъха , а в него е ключът към безкрая на смъртта.В злато и бяло е ан гигантите гибелта -ще се спечели тя с мъка от коварна плетка"
Забавно е и как седмината полубогове се спогаждат и работят в екипи от по двама, трима , как се опитват да се опознаят , да разкажат историите си и се сработят достатъчно добре за предстоящите битки.

Отново са представени няколко гледни точки, което дава различен поглед върху ситуацията 
Тим Хейзъл и Лио имаха забавни моменти с принц Нарцис и нимфите 

Заформят се и доста интересни отношения между Лио ,Хейзъл и Франк .Не искам да издавам повече , но и тук се корени някаква дълбока тайна ,създаваща напрежение между тях .Харесвам образа на Франк , но да си призная Лио е моят фаворит и не трябваше да го оставят сам без половинка.

Пайпър и Джейсън са ми много сладки ,макар те да се единствената двойка съставена от римлянин и грък.На моменти това много притеснява Пайпър , тъй като Джейсън има друг дом и други приятели и на моменти се държи странно и отнесено , това кара Пайпър да се чувства несигурна.
Същевременно между Джейсън и Пърси се забелязва едно леко съперничество , тъй като и двамата са водачи на своите малки групички , но сега когато всички са заедно , а лидерското място е само едно нещата стават малко по сложни.Инстинктивно и двамата посягат към централния стол в столовата, за да заемат мястото на водача , но оказвайки се лице в лице те се отдръпват и оставят Анабет да седне на стола.По нататък боговете отново си играят с тях и ги противопоставят .Точно тук е и предизвикателството за тях , да успеят да обединят силите си и да работят в екип , а не всеки да се опитва да се изтъкне и да покаже надмощие.

А колкото до Анабет и Пърси - във всеки един момент те се радват

един на друг и на това ,че отново са се открили.Въпреки времето през което са били разделени , те не се изгубили любовта и нежността по между си , а напротив сега са още попривързани един към друг.

Лио - той ми стана любимец още от началото на "Изчезналият герой" със своето чувство за хумор и изобретателност, винаги успява да разведри атмосферата и да погледне на нещата от забавната страна.Стана ми много тъжно ,че след като
всичките 7 героя накрая се събраха той се чувства изолиран ,сякаш е 7-мото и излишно колело на машината.Дълбоко в себе си той чувства ,че  е различен  и ,че непрекъснато се проваля ,докато реално той на няколко пъти спасява приятелите си.

 

Анабет Чейс -дъщерята на Атина тя изглежда винаги уравновесена , спокойна и мъдро взема своите решения.Възприемам я като добър и храбър боец.Тя отчаяно е търсила Пърси 6 месеца и моментът ,когато двамата се намират е много мил , сякаш тя го допълва и е неговата опора.Макар привидно да изглежда ,че тя няма никакви свръх сили , знанието и мъдростта са окозват доста полезни.Нейната изобретателност и знания и помагат да последна Знакът на Атина и да открие това ,което мнозина преди нея не са успели.


Няма как да пропусна и странния образ на г-н Д , по известен като бог Дионис или Бакхус.Доста противоречив и комичен образ.Това ми харесва при Р.Риърдън ,че вплита в образите на боговете и доста хумор , ирония ,а понякога дори ги представя като гротескни образи.Трудно е човек да си представи бог Дионис като фен на диетичното пепси , но авторът прави възможно всичко .
"Искам да ме позабавлявате ,герои на Олимп.Накарайте ме да направя нещо повече.Все пак това да си бог , има и своите добри страни.
Той отвори кутийката с пепси и ревът на тълпата отново изпълни арената-"


Няма как да не спомена отново и страхотната корица, която много точно отговаря на сюжета 
За мен това беше още една страхотна книга на Р.Риърдън , в която той е вплел митология , приключения , романтика и много чувство за хумор и написано от неговата ръка  всичко това представлява една завладяваща книга ,четяща се на един дъх.

2 коментара:

  1. Хубаво ревю ! На мен лично тази книга ми е любима от поредицата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси:) Аз все още не мога да си избера любима книга от поредицата , за сега и трите ми харесват :)

      Изтриване