Ревю:Пророчеството на гарвана-М.Стийвотър

Издателство: Кръгозор 
Година на издаване:2014г.
Корици:меки 
Брой страници:312
Цена:14.00лв

Резюме:
Пророчеството вещае:Ако Блу целуне голямата си любов, той ще умре.

Всяка година в навечерието на празника на св. Марко, сред руините на стара църква в една магическа гора, Блу Сарджънт застава до своята майка гадателка, за да видят духовете на тези, които ще починат през годината. Но Блу никога не ги вижда – до момента, когато едно момче излиза от мрака и тя чува неговото име – Ганзи.
Блу има правило да стои далеч от момчетата от академия „Алионби“. Деца на богаташи и политици; разглезени и своенравни, те са известни като Гарвановите момчета заради символа на тяхното училище. Блу не иска да има нищо общо с тях. Но една вечер попада на четирима приятели и открива с огромна изненада, че единият е Ганзи. 


За мен това беше първа среща с авторката и не знаех какво да очаквам, не бях много запозната и със сюжета на книгата ,тъй като резюмето само очертава едни неясни граници на историята , а тя всъщност се разгръща много по дълбоко.
В книгата витае нещо магично и свръхестествено преплетено с далечни истории и пророчества. Началото ми беше малко трудно ,защото хем ми беше интересна , хем не успяваше да ме грабне напълно.Малко по нататък обаче нещата се промениха.Действието не се развива толкова бързо колкото ми се иска и има доста описания на героите и на много тайни от тяхното минало.Авторката е заложила на изграждането на пълнокръвни и цялостни образи , показвайки техните слабости и недостатъци , навиците  и маниерите им  и по този начин ни превръща в участник  в едно страхотно приключение.Но нека се  запознаем и със самите герои:

Блу Сарджънт  - какво сте ,разбрали  от резюмето тя  е на 16 и е дъщеря на ясновидка, каквито са и всичките и лели и приятелки на майка и живеещи в къщата , но тя няма дарбата да вижда в бъдещето ,  а само да усилва енергията на останалите, а пророчеството гласи ,че ако тя целуне голямата си любов, той ще умре.Блу учи в държавно училище и дари не си и помисля за момчета ,докато не среща
призрака на Ганзи и разбира ,че той ще умре след една година.И тук започва интересната част.Животът на Блу се променя.Тя осъзнава ,че е заобиколена от много тайни , който майка и и лелите и отказват да споделят До сега   винаги е била послушна и се е държала добре , но неочакваната среща с Ганзи и неговите приятели променя посоката на живота й.Тя  е готова да се впусне в едно щуро приключение , в търсене на нещо ,което може да промени живота й.Заедно с това тя се лута в чувствата си към едно от момчетата,знаейки до какво ще доведе целувката.Ричард Ганзи  3-ти  - той е момчето мечта -красив , умен и богат.Учи в академията "Алионби",където се подвизават децата на богаташите и са известни като гарваните. От него може би се очаква да кара последен модел скъпа кола  , да има красива приятелка и да живее в общежитията на Алионби , но разлика от това той кара стар модел изкрящо оранжево камаро , няма приятелка и живее сам с приятелите си в стара почти изоставена сграда.(звучи интересно нали:)) Ганзи е обхванат от една цел която ръководи живота му от няколко години , а именно да събуди спящия крал Глендоуър.Тази идея се основава на древно пророчество , според което кралят може наистина да бъде събуден и да изпълни едно желание на събудилият го.
"Ганзи бе прекарал последните четири години в търсене и на най-нищожните доказателства, които биха могли да се открият ..."
"А последните осемнайсет месеца в Хенриета бяха най-трудните в неговото издирване на местната лей-линия-перфектно права пътека свръхестествена енергия, свързваща духовните места - и на вечно убягващата му гробница , която се надяваше да открие върху нея" 

Адам  Париш- той определено е много по-различен от останалите "гарвани". Израснал е в бедно семейство , плаща образованието си благодарение на стипендия и носи униформа втора ръка.
Макар да се различават толкова много един от друг Адам и Ганзи са свързани от истинско приятелство.Знаят своите тайни и страхове , а Адам също се е присъединил в търсенето на Глендоуър.Въпреки финансовото си положение ,той е запазил гордостта си и не позволява на приятелите си да му помогнат, устремен е от идеята да постигне всичко сам.
"Адам Париш бе приятел на Ганзи от осемнайсет месеца и отлично знаеше ,че с това приятелство вървят и определени задължения.И по -точно:да вярваш в свръхестественото,да търпиш трудните взаимоотношения между Ганзи и парите и да съжителстваш с останалите приятели на Ганзи"


Ронан Линч -той може да се определи като истински "Гарван" и на моменти има нещо плашещо в образа му.Не разкрива много от себе си , криейки се зад суровото изражение и враждебен поглед.Той също е изключително богат , но не му пука нито за парите, нито за училището.Приятелите са едни от малкото хора ,които успяват да търпят  характера и настроенията му.Неговото минало е доста тъмно и крие твърде много тайни.

Ноа- той е най-странния и мълчалив от четиримата.Предпочита да наблюдава всичко отстрани , да си прави изводите , но без да се меси и да изказва мнение.Появява се безшумно , когато другите имат нужда от него и също така безшумно изчезва.
"Ноа имаше невероятен нюх за характерите на хората.Но освен това беше свенлив и непохватен,и обикновено дотолкова невидим ,че много лесно би могъл да бъде игнориран или превърнат в посмешище."


Макар да са напълно различни един от друг четиримата "гарвана" са свързани от истинско и силно приятелство.Не винаги са на едно мнение , понякога спорят , а друг път се карат , но въпреки това си остават свързани  по между си..Когато Блу се появява в тяхната "групичка" всички усещат ,че нещо  ще се случи и нещата ще се променят.

"Сякаш търсенето на Глендоуър не бе започнало истински ,преди тя да се присъедини към него.Тя беше точно толкова на мястото си тук, колкото бе  и Ронан ,колкото бе и Адам,колкото бе и Ноа."

Цялата книга е пропита от една загадъчност и мистериозност.В повечето подобни книги сюжетът е доста предсказуем момче и момиче се влюбват ,но трябва да минат през много изпитания и да признаят любовта си един към друг, но в скучая нещата са много по-различни и не можеш да предположиш какво следва.Авторката не е  заложила толкова много на любовната история , тя дори остава на заден план , но така определено е по-добре ,тъй като не се внася излишна драма в това  голямо приключение.
Ако трябва да оценя книгата ще и дам 4.5 от 5 звезди единствено заради по-мудното начало, инъче всичко останало беше страхотно.Не знам кой от героите ми стана по-голям любимец , тъй като ги харесвам всичките.Харесва ми невероятната готовност на Ганзи да направи всичко за приятелите си , упоритостта и гордостта на Адам , наред с неговата свенливост и притеснение, Ронан ,който играе ролята на лошото момче ,но дълбоко в себе си крие много болка  и Ноа ,към когото наистина се привързах.
За съжаление имаше и нещо ,което не ми хареса в книгата и това беше корицата.Не ,че е крайно зле , но оригиналната корица  е в пъти по красива отт българската и това нямаше как да не ми направи впечатление.
Трябва да споделя и разочарованието си ,че останалите книги от поредицата не са издадени у нас(поне доколкото знам) :(А поредицата поне според мен има голям потенциал тъй като историята е доста различна от това което съм чела до сега, действието не следва само една основна линия , а се развива на няколко "фронта" изникват нови разкрития , героите претърпяват промени , случват се магически неща.
0 коментара:

Публикуване на коментар