Ревю: Читателите от Броукън Уийл препоръчват- Катарина Бивалд

Издателство : Ера 
Година на издаване : 2014г.
Брой страници : 376
Цена: 15,00 лв. 
Резюме : 
Всичко започва с кореспонденцията между две много различни дами: шведката Сара и американката от Броукън Уийл - Ейми. Две години след като си обменят книги, писма и размисли за литературата и живота, Сара решава да посети Ейми. Но когато пристига, тя разбира, че приятелката й вече я няма.
Объркана, Сара се озовава съвсем сама в провинциалното градче. Какво ще прави в това чуждо място, безумно далеч от дома й? Но пък има чувството, че познава хората, описани в писмата, макар да не се е срещала с тях.
Ексцентрични и своенравни, местните жители помагат на Сара да отвори книжарничка, заредена с книгите на Ейми. Заглавията са находчиво разпределени в непознати досега категории. „Без излишни думи“ за тези, които не обичат дебелите книги, „Секс, насилие и оръжия“ за любителите на кримки, очарователните романтични романи са с етикет „За петък вечер и мързеливи недели в леглото“.
Покрай книжарничката градът се събужда за нов живот, създават се нови и неочаквани приятелства, възраждат се отдавна забравени страсти.
Постепенно жителите на Броукън Уийл се отдават на непознато досега изкушение – книгите. А Сара осъзнава, че освен литература, в живота има и други неща. И точно тогава визата й за престой изтича...

Както знаете като запален читател аз обожавам всякакви " книги за книги " , а и отдавна не бях чела нещо подобно и реших да дам шанс на "Читателите от Броукън Уийл препоръчват "(твърде дълго заглавие според мен ). 
Книгата започва доста интригуващо - две жени от двата края на света си кореспондират по старомодния начин , чрез писма и обсъждат книги -  какво по приятно от това ? Сара до скоро е работила в книжарница , но внезапно се оказва  без работа и не ѝ остава нищо друго освен книгите и писмата с Ейми. Младата жена сякаш не познава живота извън кориците на книгата  и намира утеха в измислените истории ,тъй като там финалът винаги е щастлив . Ейми е възрастна жена прекарала целия си живот в малкото градче Броукън Уийл , което постепенно замира , жена която обожава да чете и книгите ѝ са нейното богатство. За съжаление тя не дочаква появата на Сара в градчето и оставя грижите за младото момиче на съгражданите си. Всички в Броукън Уийл възприемат Сара като гостенин на града , непрестанно я черпят , не ѝ позволяват да плати нищо или да им помогне с нищо  и в даден момент са твърдо убедени ,че трябва да я задържат в града си. 
Самата Сара се чувства странно попадайки на място , където не познава никого , но пък всички се отнасят мило и дружелюбно с нея. Налага се да живее в къщата на Ейми , жена която никога не е виждала на живо , но познава толкова добре заради всички писма , които са си разменяли. 
За да се отблагодари на  жителите на градчето  и ,за да почете паметта на Ейми , Сара решава да отвори  книжарница . Първоначално това звучи доста налудничаво и хората подхождат със скептицизъм , но в крайна сметка идеята бива осъществена и то много успешно
. Всичко това сякаш приобщава Сара към местните жители , превръща я в една от тях.  Лека полека тя научава все повече неща за всеки от тях  и се привързва към чудатите жители на едно замиращо градче. 
На фона на хубавите книги и уютната книжарница авторката се опитва да вплете и  лека любовна история ,дори няколко , но основната е между Сара и Том . Колкото и да ми се искаше да почувствам романтиката и красотата на тяхната история .... така и не успях.. Сякаш всичко беше твърде изкуствено и нагласено ,а на финала определено беше твърде сладникаво и нереално . Това може би малко развали цялостното ми усещане от книгата , но все пак историята беше наситена с много колоритни образи и разностранни истории , всеки от героите беше чудак по свой собствен начин , всеки притежаваше някаква идентичност и отличителни характеристики. 
В заключение ще кажа , че книгата е приятна и неангажираща ,би се харесала на всеки един запален читател и предизвиква симпатии спрямо главната героиня , но любовната нишка сякаш беше съшита с бели конци и това леко разваля цялостното удоволствие от прочетеното. 

0 коментара:

Публикуване на коментар