Ревю: Другата кралица - Филипа Грегъри

Издателство : Еднорог 
Поредица : Плантагенети и Тюдори
Година на издаване : 2009 г. 
Брой страници : 448
Цена: 18,00 лв. 
Резюме: 
“Другата кралица” е посветен на годините, които Мери, кралицата на шотландците, преживява в плен. Бягайки от бунтовниците в Шотландия, Мери се доверява на обещанието на братовчедка си Елизабет за осигуряване на убежище, но се оказва затворничка на Джордж Талбот, граф Шрусбъри, и властната му съпруга, Бес от Хардуик.
Новобрачните приемат обречената кралица, сигурни, че ролята на нейни домакини и тъмничари може да им донесе единствено полза. За свой ужас те откриват, че домът им се превръща в епицентър на интриги срещу Елизабет, а бракът им е застрашен от безнадеждната страст на Джордж към красивата млада кралица.
Заговорът за освобождаването на Мери ще бъде най-голямата заплаха, пред която Елизабет се е изправяла. Но тогава великият шпионин Сесил залага капан на заговорниците и отправя Мери Стюарт по пътя й към нейната смърт във Фодърингей.
Това е историята на две съпернички, борещи се за един мъж, на две кралици, съревноваващи се за надмощие, и на една забележителна жена, която е готова по-скоро да умре, отколкото да отхвърли принципите си или нуждата си от свобода.

Доста отдавна не бях чела подобен тип исторически роман , а всъщност много ги харесвам  . Преди години заобичах Филипа Грегъри след прочита на "Другата Болейн "
и "Наследството на Болейн"  , но за съжаление отдавна не се бях връщала към тези истории , до миналата седмица  , когато отново реших да се насладя на таланта на авторката и да се потопя в едни  мрачни исторически събития описващи злощастната съдба на  кралица Мери  Стюарт . 
Историята започва оптимистично и описва живота на младоженците Джордж и Бес Шрусбъри , които се радват на богатството и положението си в обществото. Всъщност образа на Бес е изключително интересен - тя е жена без потекло , тръгнала от нищото  и стигнала до титлата графиня . Амбицията е водещата сила при нея, а не толкова любовта .Тази жена е готова на всичко , за да запази богатството и земите си , за нея те са истинска гордост и не би позволила нищо да я спре . На моменти наистина се отвращавах от поведението ѝ , а в други моменти я разбирах и ѝ съчувствах . Със сигурност образът на Бес е изключително добре изграден и запомнящ се и въпреки всичко , тя ми стана стана симпатична. 
Джордж Шрусбъри е благородник до мозъка на костите си , за него честта и доброто име са на първо място , а да служи на английската кралица е неговото призвание. В много случаи той не разбира поведението на съпругата си ,тъй като тя е водена от амбицията за власт и пари ,  а неговите действия са продиктувани единствено от преданост и гордост. Срещата му с шотландската кралица обаче променя изцяло както неговия живот , така и този на съпругата му. Първоначално те са изключително
поласкани от оказаната чест да приютят в дома си истинска кралица , да бъдат нейни довереници и да се ползват с уважението на английската кралица. Отначало всичко върви добре ,установява се хармония в отношенията им и всички просто  чакат изхода от цялата ситуация , но той така и не идва. Тук  настъпва  най- интересната част от историята изграждаща се върху множеството заговори ,които се кроят по онова време в Англия. Зад всеки ъгъл дебне шпионин , всеки е потенциален информатор , всеки крой собствен план за освобождаването на шотландската кралица или за заточението ѝ.
Самата Мери Стюарт също е доста противоречив образ. Признавам си ,че през цялото време ѝ симпатизирах и се молех за освобождението ѝ. Тя е описана като изключително красива и обаятелна личност , която пленява мъжете доста бързо и ги подчинява на волята си . Точно това се случва и с Джордж Шрусбъри , който без да осъзнава се превръща в неин поданик готов да изпълни всичките ѝ желания. Именно тук настъпва истинския упадък за графа , който е разкъсвам между дълга си към английската кралица  и чувствата си към шотландската престолонаследница. Мери непрестанно е възвеличавана и е напълно убедена ,че трябва да застане на трона на Шотландия и Англия , но пътят до там не е лек  , а тя полага много усилия , участва в редица заговори и пропилява младините си в една изгубена битка. Англия по онова време е била разкъсвана от множество
заговори , стрували живота на редица достойни мъже  и точно в това е очарованието на подобен тип исторически книги , да се потопиш в атмосферата , да усетиш духа на епохата и да проумееш мисленето на хората. Филипа Грегъри определено е майстор в това , а и книгите ѝ се  основават на реални исторически събития , така че от тази гледна точка също е хубаво да се прочетат. " Другата кралица " е част от поредица , но спокойно книгите може да се четат и в разбъркан ред и много се радвам за това , тъй като цялата поредица на веднъж би ме изморила ,    а така имам възможност за пауза и леко жанрово разнообразие преди отново да се потопя в света на тюдорите. 


0 коментара:

Публикуване на коментар