Ревю: Двор от крила и разруха -С.Дж.Маас


Издателство: Егмонт 
Порецица: Двор от рози и бодли
Година на издаване: 2017
Брой страници: 824
Цена: 29,90лв.
Резюме:
Ужасна война застрашава всичко, което Фейра обича. Тя се завръща в Двора на Пролетта, решена да събере информация за плановете на Тамлин и краля на Хиберн, заплашващ да постави Притиан на колене. Но за да направи това, трябва да започне смъртоносна игра по надлъгване и хитрост, в която дори най-лекото залитане може да й изиграе лоша шега.
Войната плаши всички и Фейра трябва да прецени на кого от ослепителните и смъртоносни Върховни господари може да се довери - и да открие съюзници на най-неочаквани места. Във вълнуващата трета книга от историята на Фейра земята ще бъде оцветена в червено, докато могъщите армии се борят за власт над единственото, което може да унищожи всички тях.

Ето,че дойде време да сложа в графа "завършени" и тази епична поредица.
Признавам си ,че до известна степен отлагах прочита на книгата , тъй като не исках да се разделям с любимите си герои , а и ме беше страх от финала,който авторката ни е подготвила. Признавам също  ,че очакванията ми бяха огромни , а се препокриха на около 90% (може би проблема си е изцяло в мен ) Това не означава ,че книгата не ми е хареса,напротив - обожавам я , просто имам дребни забележки , за които ще Ви споделя по надолу.Иска ми се да Ви поговоря малко и за самите герои и как всеки един от тях успя да докосне сърцето ми.

Фейра - безспорно  ми е любимка. Унищожителката на проклятия отново доказа себе си и успешно изпълни ролята си на Велика господарка .Умело успя да заблуди Тамлин, да нанесе решаващия удар и да вземе правилните решения. Фейра ,която наблюдаваме в третата книга няма нищо общо с момичето от първата книга и това много ме радва -предпочитам борбената и силна Фейра ,пред уплашеното и влюбено в Тамлин момиче.

Рис -той ми е любимец още от първата книга и тогава можех само тайно да се надявам ,че между него и Фейра  ще се зароди нещо.В настоящата книга вече го виждаме като напълно завършена личност - намерил своята другарка , заобиколен от приятели и близки и живеещ в града на мечтите.Разбира се има го момента с неговата пълна жертвоготовност в името на любимите хора и желанието да защити всички ,което понякога граничи с глупост ,но в крайна сметка не мога да кажа и една лоша дума за Рис :)

Мор ми е  симпатична от самото начало и още от тогава очаквам някаква развръзка свързана с любовния ѝ живот. Иска ми се на намери сродната си душа и да бъде истински щастлива. В тази книга тя определено затвърди приятелството си с Фейра и я почувства достатъчно близка ,за да разкрие най-съкровената си тайна. 

Азриел и Касиан както винаги са по-тихи и незабележими  ,но успяват да се намесят в точния момент.Много ми допадна нежността ,с която Азриел се отнася към Илейн ,а Касиан и Неста са ми любими. Нямам търпение да прочета за някакво развитие в отношенията им.

Неста - няма как да не отделя специално място на този персонаж. Признавам ,че в
началото никак не я  харесвах и осъждах поведението ѝ. В тази книга започнах някак да я разбирам ,не напълно и не за всичките ѝ действия , но все пак спечели симпатиите ми , а на финала вече я заобичах.През цялото време се надявах Касиан да успее да пропука стената,която тя е изградила около себе си и в крайна сметка той успя да направи няколко пукнатини .
Илейн - при нея сякаш котелът бе изсмукал живота от тялото ѝ. Нямаше  и помен от жизнерадостното и пълно с енергия момиче от преди. Възстановяването ѝ определено се оказа доста трудно и мъчително , а наред със сестрите ѝ до нея седеше и Азриел. Н знам дали там би се получило нещо... а и все пак Люсиен е неин другар ,но определено и тримата ще трябва да извървят дълъг път ,за да постигнат хармония в отношенията си.

Амрен също беше неотразима и за малко успяхме да се докоснем до същността ѝ . Определено тя  изигра ключова рола в цялата битка и стратегия. 


Трябва да кажа и няколко думи за Тамлин , няма как. Още от началото не го харесвам особено и мнението ми във втора книга се затвърди.Определено в настоящата книга авторката се опита до известна степен да изчисти образа му, да го смекчи и почти успя. Накрая ми беше почти тъжно за него ,тъй като остана напълно сам  - без семейство и приятели , без верни поданици ,но се надявам по нататък да видим някакво развитие и в неговия образ.

Както споменах в началото имах някои дребни забележки към историята и те са свързани на първо място със сексуалните сцени между Рис и Фейра. Принципно чета еротични романи и ги харесвам , но в случая не бях подготвена да открия такива описания . Нагласата ми за цялото действие в книгата беше свързана с повече битки и кръвопролития , повече  действия , а не само кроене на планове и стратегии. Очаквах
малко по-грандиозен финал. Може би многобройните суперлативи по отношение на историята ми изиграха лоша шега ,но все пак съм доволна от завършека на книгата.Тези дребни забележки не могат за развалят цялостното ми удоволствие от потапянето в този магически свят. "Двор от рози и бодли" намери място в сърцето ми и  се нареди след любимите ми поредици и дълго ще помня приключенията на любимите си герои. 


0 коментара:

Публикуване на коментар