Ревю: Измамна светлина -Луиз Пени

Издателство: Софтпрес 
Поредица: Разследванията на инспектор Гамаш 
Година на издаване: 2018г.
Брой страници: 416
Цена: 16,99лв.
Резюме: 
Лилиан Дайсън е мъртва. Открита сред цветята в градината на семейство Мороу в Трите бора. И то на сутринта след откриването на дългоочакваната изложба на Клара. Инспектор Гамаш пристига в селото с екипа си, за да разреши мистерията, но бързо открива, че десетки хора са мразели жертвата, а светът на изкуството е царство на светлосенки, в което нищо не е такова, каквото изглежда…

А тук ще откриете ревюта и на първите шест книги от поредицата: 
 Убийството на художника Убийствено студена, Жестокият месец , Камъкът на смъртта Отровни думи , Сенки в снега 

Вече може да ме откриете и във Facebook

Ето я и поредната брилянтна книга на Луиз Пени . Многократно съм се възхищавала на тази жена и на способността ѝ да "вдига летвата" с всяка следваща книга и "Измамна светлина " не прави изключение.

"При това убийство всичко се върти около контрастите- обясни тихо и спокойно Гамаш. -Между трезвите и алкохолиците. Между привидното и реалното. Между промяната към добро и промяната към лошо.Играта на светлината и мрака."

Много се зарадвах ,че отново се завръщаме в идиличното селце Трите бора ,което се оказа арена на доста разследвания.  Още по -странното е ,че местопрестъплението е градината на Клара Мороу  и то точно след изложбата ѝ , а жертвата не е никак случайна. Естествено наред със самото разследване , Л.Пени ни прави свидетели и на вътрешните терзания и проблеми на героите (именно затова харесвам книгите толкова много)
Арман Гамаш и Жан Ги Бовоар все още не могат да преживеят събитията във фабриката описани в предишната книга.Толкова дълбока травма не може да се заличи , не може да бъде излекувана или забравена. Тя се  загнездва в съзнанието на човек и при всеки удобен случай напомня за себе си . Всеки от тях търси своята вина в създалата се ситуация , всеки иска отговори , иска причина , иска изкупителна жертва ,но не намира нищо.Определено в тази книга образа на Бовоар е разгърнат по-детайлно и подробно. Проникваме в съзнанието му  и научаваме мислите и страховете му , най-съкровените му чувства и най- лошите намерения. 

Питър и Клара Мороу също попадат под прицела на Л. Пени. Тя успява да разклати и техния свят , а хармонията в отношенията им се оказва доста крехка. Винаги съм смятала ,че Питър има доста плашеща тъмна страна ,която умело прикрива ,  но в даден момент това се оказва невъзможно.За разлика от него Клара е изключително открит човек  , на моменти дори е  доста наивна и винаги вярва в доброто у хората , търси го ,дори когато то не съществува.

"Така ли започваше всичко ужасно ,зачуди се Питър .Не с трясък на гръмотевица.Не с писък . Не със сирени , а с усмивка. Страшните неща пристигаха , увити в опаковка от любезност и добри маниери."

Няма как да не спомена  и Рут ,която е във вихъра си както и Мирна ,която винаги е
готова да изслуша чуждите проблеми и да даде съвет .
Габри и Оливие също се нуждаят от още време ,за да забравят преживяното , за да простят и ,за да бъде простено , за да  продължат напред. 
 "Някои пролуки позволяват на светлината да навлезе ,но други пускат тъмнината вътре ."
Беше ми много интересно да науча малко повече за арт средите и същевременно да видя тъмната им страна ,където властват завистта , злобата и жестокостта. Даден художник може да сътвори прекрасни картини и в същото време да е грозен и покварен вътрешно. Определено не всеки би оцелял в това общество , където една рецензия буквално може да убие човек.В заключение трябва да кажа ,че за седми пореден път Луиз Пени ме изненада изключително приятно , затвърди позициите си сред любимите ми автори и ми напомни колко много обичам да чета подобен тип  криминални романи , където на преден план е не само самото престъпление , а и героите, атмосферата ,емоциите и преживяванията им. Просто трябва и Вие да се запознаете с Арман Гамаш и жителите на Трите бора.

0 коментара:

Публикуване на коментар