Ревю: Виждам те -Клеър Макинтош

Издателство: Сиела 
Година на издаване: 2017г.
Брой страници:424
Цена: 15лв.
Резюме:

Зоуи Уокър няма къде да се скрие. Нейните преследвачи я виждат навсякъде. Във влака на път за работа тя е изложена на хиляди погледи и всеки случаен минувач може да се окаже престъпник. Дали това е параноя, или Зоуи наистина е в опасност? Вторият роман на британската писателка Клеър Макинтош – „Виждам те”, е напрегнат трилър със задължителните за жанра изненадващи обрати, но и с една вълнуваща, човешка история. В съвременния свят на технологии, социални мрежи и камери с висока резолюция човек без проблеми може да бъде проследен навсякъде. А да създадеш социална мрежа за изнасилвачи и убийци и да получаваш информация за потенциални жертви срещу заплащане се оказва по-лесно от всякога

Тук ще намерите ревю на първата книга на авторката - Оставих те да си отидеш !

Както сте разбрали от заглавието днес ще Ви говоря за книга ,която чака реда си доста дълго време ,но имайки предвид колко много ми хареса първата книга на
авторката ,нямаше как да не дам шанс и на " Виждам те ". Коментарите ,които четох за историята  бяха на двата полюса - пишеха се или суперлативи  или коментари ,че е пълна боза. Е моето мнение клони повече към суперлативите , но с малки изключения и сега ще Ви разкажа по подробно какво харесах и какво не в книгата.
Първоначално авторката ни запознава с главната героиня Зоуи Уокър , която всеки ден пътува с влака на отиване и на връщане от работа. Всеки ден използва един и същи маршрут, качва се в едни и същи вагони и по възможност сяда на едно и също място. С много хора е така , всеки си изгражда някакви навици и влиза в един коловоз  ,който следва всеки ден .В един момент тя открива снимката си във вестника , в графата за сайтове за запознанства , а всеки ден там се появяват снимките  на различни жени. Близките на Зоуи смятат ,че тя става параноична , но в един момент с жените от снимките започват да се случват странни неща. Така героинята ни намира подкрепа от младата полицайка Кели ,която е силно мотивирана и готова да разкрие кой седи зад сайта за запознанства.
Поне за мен действието е изградено много добре , има достатъчно доза загадъчност , напрежение ,авторката поднася така нещата ,че да се осъмним във всеки един от героите. В даден момент вече не знаех кой е от добрите и кой от лошите. Героите бяха достатъчно добре изградени , за да са напълно достоверни образите им и да повярвам на техните истории. 
Последните стотина страници от книгата всъщност са най-динамичните , но за мен точно тук нещо се пропука . Това е и причината да не дам на книгата максимална оценка .Разкриването на извършителя и мотивите за действията му ми се сториха някак ... изсмукани от пръстите и неоснователни. Просто очаквах нещо повече.В крайна сметка финала е отворен ,което ми допадна ,тъй като е едно малко бягство от
клиширания щастлив финал , но смятам ,че авторката трябваше да даде малко повече от себе си в изграждането на злодея като такъв , мотивите му и разкриването му.
В край сметка книгата ме накара да се замисля за доста неща свързани със сърфирането в интернет , с безопасността  и с посегателството върху личното пространство и самоличността на човек . Живеем в свят ,където тези теми са изключително актуални и авторката е успяла доста умело да вникне в идеята и да я пресъздаде като същевременно събуди в нас чувството за страх и идеята ,че някои винаги ни слени и ни вижда.

0 коментара:

Публикуване на коментар