Ревю : Жажда - Ю Несбьо

Издателство : ЕМАС 
Година на издаване: 2017г.
Поредица :Хари Хуле 
Брой страници : 608
Цена: 20,00 лв. 
Резюме: 
Осло, Норвегия. Серия зловещи убийства разтърсват града. Почеркът е един и същ: след уговорени срещи в приложение за запознанства неуловим маниак разкъсва с метални зъби гърлата на млади жени, изпивайки кръвта им. Единственото, на което полицията се натъква, са гротескните останки от чудовищните пиршества. Без улики, без заподозрени и без време за губене, местните власти нямат друг избор, освен да се обърнат към единствения човек, способен да спре зверствата. 
Тъмна сянка е изплувала от миналото, възраждайки отдавна забравените митове за кръвопийците, а бившият старши инспектор Хари Хуле трябва да се изправи пред най-големия си и кошмарен враг - единственият, който е успял да му се изплъзне.


Решението ми да започна точно такъв жанр книга и то по Коледа дойде доста спонтанно и неочаквано дори и за самата мен, но ми се четеше нещо буквално плашещо и докосващо човешката психика , а Ю Несбьо се очертава като майстор в
това отношение. Миналата година четох "Снежния човек " от същия автор и ,тъй като ми допадна , реших че "Жажда" също ще ми хареса и определено не се излъгах. Книгата ми хареса даже в пъти повече от предишната и надхвърли всичките ми очаквания. Тук е момента да спомена ,че тя  се оказа под № 11 в поредицата за Хари Хуле , т. е изобщо не съм спазила последователността на четене на книгите дори започвам от зад напред , но това не ми попречи по никакъв начин . Естествено ,ако се започне от първата книга и се стигне до единадесетата ще се проследи детайлно живота на Хари Хуле и всички метаморфози , през които минава  ,но към момента това не ми е проблем . В "Жажда " Хари вече е усетил уюта на семейното щастие след като е женен за Ракел и всяка сутрин се буди до нея. Същевременно се е оттеглил от разследванията и е преподавател , което към момента го удовлетворява. Но за съжаление няколко брутални убийства на невинни жени и възможността да залови свои стар познайник  , го връщат отново в играта. Макар книгата да е 600 страници през цялото време ме държеше в напрежение , мозъкът ми работеше на пълни обороти и развиваше всякакви теории (естествено накрая бях доста далеч от истината). Освен това действието не се върти само и единствено около разкриването на убийствата , а проследява няколко сюжетни линии - това винаги ми харесва в такъв тип книги  , не е нужно всичко да е съсредоточено само в един човек.

Идеята за самите убийства също ми допадна , беше доста оригинална  и добре поднесена - вампирски зъби , пиене на кръв ,теории за вампиристи  и сенки от миналото . Просто книгата удовлетвори нуждата ми от такова четиво на 100 % , достави ми огромно удоволствие и ме накара на харесам Хари Хуле още повече. Определено Ю Несбьо е истински майстор на криминалните трилъри и е създал невероятно силен мъжки образ в лицето на Хари Хуле , а сюжетите на книгите са достатъчно задълбочени , мрачни и злокобни.  С две ръце препоръчвам автора на всички ,които като мен харесват криминалните трилъри. 

2 коментара:

  1. Много обичам Ю Несбьо и неговия Хари Хуле :) До "Жажда" още не съм стигнал, предстои ми прочит на "Фантом", но живот и здраве ще и дойде реда :) Чета поредицата от книга първа поред и я обожавам. Супер е ревюто ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей ,
    както си разбрала чета поредицата в доста разбъркан ред ,но за мен Жажда беше просто прекрасно изградена книга за жанра и ти пожелавам скоро да стигнеш до нея :) Приятно четене

    ОтговорИзтриване