Ревю: Красива мистерия - Луиз Пени

Издателство : Софтпрес 
Поредица: Разследванията на инспектор Гамаш
Година на издаване:2018г. 
Брой страници: 448
Цена: 16,99лв.
Резюме: 

Манастир Saint-Gilbert-Entre-les-Loups – свети Гилберт сред вълците. Свят, изтъкан от противоположности, където монаси с черни роби и бели качулки бродят из притихналите коридори на скрития насред гората храм. И пеят грегориански псалми. Свят, който ревниво съхранява красивата мистерия на музиката и държи портите си здраво залостени. Поне до деня, когато хармонията е нарушена. Изгубили спокойствието си, монасите са принудени да отворят вратите, за да влязат шепа живи и да си тръгне един мъртвец.

Главен инспектор Гамаш и хората му са допуснати в манастира, за да разследват мистериозната смърт на един от монасите. И докато Гамаш се чуди каква е връзката между убийството и божествената музика, той лека-полека започва да забелязва пукнатините около себе си. В привидно здравите основи на манастира. В малката разединена общност между стените му. В собственото си обкръжение. Ще успее ли обаче да разпознае „монаха сред вълците”, преди музиката да е заглъхнала?


А тук ще откриете ревюта и на първите шест книги от поредицата: 
 Убийството на художника Убийствено студена, Жестокият месец , Камъкът на смъртта Отровни думи Сенки в снега , Измамна светлина 

Вече може да ме откриете и във Facebook



Определено бях зажадняла да прочета нещо от Луиз Пени и да прекарам малко време с любимите  си герои.Е , конкретно в тази книга жителите на Трите бора отсъстват от
историята , а действието се развива на доста необичайно място ,но въпреки това всичко беше просто прекрасно.
В "Красива мистерия" се пренасяме в скрит от хорските погледи манастир ,приютил група монаси с ангелски гласове и безрезервна вяра в Бога. Самата атмосфера е изключително магична и носи спокойствие и умиротворение , но идилията е нарушена ,когато приорът -Матю е намерен мъртъв в градината на абата. Това принуждава монасите да нарушат обета си за мълчание и да отворят вратите на манастира , за да допуснат вътре Арман Гамаш и Жан Ги Бовоар. Имах  упасения дали подробната информация за манастира , грегорианските псалми и живота на монасите няма да ме утегчат ,но всъщност е точно обратното . Усетих спокойствието ,което излъчват монасите и почувствах божествената музика , която те сътворяват. От своя страна  Арман Гамаш и Бовоар все още се възстановяват от раните си както физически ,така и емоционално. Всичко при тях изглежда почти нормално , но в същото време равновесието е твърде крехко и лесно разрушимо. 
Това е и любимата ми част в книгите на Л. Пени - наличието на втора сюжетна линия ,
засягаща по-дълбоко главните герои и разкриваща човешките им слабости и страхове.Отношенията между Гамаш и Бовоар винаги са се крепили на силно приятелство , обич и доверие ,но понякога това се оказва недостатъчно. 
В крайна сметка историята беше толкова добре поднесена ,че не усетих липсата на жителите на Трите бора и техните проблеми , а се потопих в леко тъжната и меланхолична обстановка на манастира , приютил група мъже с огромни сърца и огромна обич към музиката и Бога.
Истината е ,че мога на дълго и на широко да говоря/пиша колко се възхищавам на Луиз Пени и  на героите ,които е създала , но предполагам ,че ако сте чели поне една от книгите ѝ вече сте се уверили в това и сте се превърнали във верни фенове на Трите бора и Арман Гамаш .

0 коментара:

Публикуване на коментар