Ревю: Хлебарките - Ю Несбьо

Издателство : ЕМАС
Поредица: Хари Хуле 
Година на издаване : 2017г.
Брой страници: 384
Цена: 16,00лв.
Резюме:
Норвежкият посланик е намерен мъртъв в публичен дом в Банкок и инспектор Хари Хуле е пратен от Осло, за да се включи в разследването. А и да помогне да се потуши скандалът...
Хари бързо установява, че случаят има далеч по-дълбоки корени от едно случайно убийство. Там някъде се крие нещо повече, таящо се и дращещо повърхността. Или казано другояче - за всяка хлебарка, която се вижда в хотелската стая, има още стотици, пъплещи в стените. 
Хари поема сред нестихващата шумотевица на тайландската столица, изпълнена с барове с танцьорки, с храмове, пушални за опиум и капани за туристи, и събира парчетата от историята на една смърт - въпреки че никой не иска Хари да го прави, дори самият той. 

Ревю на : Снежния човек , Жажда 
А вече може може да ме откриете и във Facebook 

Към края на миналата година прочетох "Жажда" от същия автор  и толкова много ми хареса ,че бях убедена ,че ще продължа с книгите на Ю Несбьо. И все пак отново не започнах от
самото начало на поредицата (а може би трябваше) и преминах на втората книга - Хлебарките. Самото заглавие е изключително отблъскващо , самата аз имам фобия от тези противни гадинки , но пък корицата е много красива и привлече погледа ми. И така без много да му мисля започнах новата година с интересен криминален роман ,чието действие се развива  в Тайланд , а любимият ми Хари Хуле отново беше невероятен в прозренията си .
Всичко започва с убийството на норвежкия посланик в Банкок и тъй като са засегнати доста политически интереси ,случаят трябва да бъде разкрит и потулен възможно най- скоро. За да се справи с тази  задача Хари е принуден да замина за Тайланд , за да разгадае ,кой би имал интерес да убие посланика.Определено в книгата водещо място заема политиката ,задкулисните игри ,прикриването на истината ,за да не се злепоставят високопоставени личности и борбата за власт и пари. Попаднал сред хаоса на Банкок , Хари се опитва да се приобщи и възможно най-бързо да намери извършителя на убийството , но нещата се оказват доста по-сложни , местните му колеги не са сред най- услужливите , а законите в Тайланд са малко по различни. Признавам си ,че ми се искаше да се наблегне малко повече на убийствата ,а не толкова на политическите интереси , корупцията и беззаконието ,макар тези теми да са изключително сериозни и актуални в наши дни.  Несбьо засяга и друга злободневна тема , а именно тази за педофилията и така популярния секс туризъм в Тайланд , а столицата е мека на тези пороци примесени с пушенето на опиум и влиянието на мафиотските картели. Много ми хареса факта ,че действието се развива на екзотично място като Банкок и с интерес попивах всяка информация за
типични тайландски ястия , напитки, навици и манталитет.
В крайна сметка този път имах известни подозрения за извършителя и те се оказаха верни , но мотивите  и цялата схема на действие ...... никога нямаше да се сетя за тях.Действието отново беше изключително динамично , а на финала не липсваше и екшън.
Смятам ,че стартирах годината с много добра книга , която оправда всичките ми очаквания за жанра си  и затвърди мнението ми ,че Ю Несбьо е много добър творец и разказвач на криминални истории и още по-добър създател на пълнокръвни и истински герои какъвто е и Хари Хуле. 
Ако все още не сте се докоснали до творчеството му .. не губете време :)

0 коментара:

Публикуване на коментар