Ревю:Големите малки лъжи- Лиан Мориарти

Издателство : Хермес 
Година на издаване: 2016г.
Брой страници:416
Цена:15,95лв.
Резюме:
Самотната майка Джейн пристига в градчето Пириуи с надеждата да започне нов живот с петгодишния си син Зиги. И да загърби болезненото си минало. Тя записва Зиги в местното начално училище, където се сприятелява с две други майки – Маделин и Селест. Маделин е забавна, общителна и емоционална. Тя помни всичко и не прощава на никого – особено на бившия си съпруг, който преди четиринайсет години я изоставя с новородената им дъщеричка. Селест привидно притежава всичко: изключителна красота, богат и грижовен съпруг, две прекрасни момчета близнаци. Въпреки това обаче тя винаги е необяснимо тревожна. Никой дори и не подозира високата цена, която Селест плаща, за да поддържа илюзията за съвършенство.
Маделин и Селест вземат сдържаната и неуверена Джейн под крилото си, за да я предпазят от интригите на свръхамбициозните майки. И за да опазят собствените си тайни дълбоко скрити.
По време на ежегодния маскен бал в училището някой умира. Дали става дума за убийство? Или е нелеп трагичен инцидент? Понякога малките лъжи, с които заблуждаваме себе си, могат да се окажат смъртоносни.

Вече може да ме намерите и във Facebook

Здравейте , 
в това ревю сигурно ще се повторя около  1000 пъти колко съм харесала книгата ,
стила на писане , самата история и героите , но просто не мога да се сдържа. Започвайки "Големите малки лъжи " от Лиан Мориарти (напълно неизвестна за мен авторка) нямах кой знае какви очаквания , но още от първите страници усетих ,че това ще е моята книга. Героите ми станаха толкова близки ,че сякаш ги познавам от преди и споделяме общи моменти с тях. 
Книгата започва с убийството на неизвестен за читателя герои  и почти до края не знаем кой губи живота си и по какъв начин. През това време авторката  ни кара да заобичаме и намразим героите ,да съпреживеем техните драми  и проблеми ,да страдаме с тях, да се смеем и да се радваме.

Маделин - тя ми е тотална любимка . Толкова пряма и откровена , винаги търсеща внимание и дори конфликт , винаги играеща ролята на забавната и неразбиращата. Но дълбоко в себе си тя крие болката си от това , че бившият ѝ съпруг я е изоставил с малката им дъщеричка и е трябвало да се справя сама с всичко. Интересни ми бяха отношенията дъщеря - майка , доверието изграждащо се между тях и отчуждението , прошката и раздялата . 

Селест   е красива , богата ,омъжена е за чаровен мъж и има двама сина. Какво повече би могла да иска от живота. И въпреки лъскавата фасада  нещо я разяжда отвътре и не ѝ дава мира , прави я вечно разсеяна и умислена . И тя като останалите героини  пази дълбоко скрити своите демони. 

Джейн  е истинска загадка. Пристига в Пириуи без да познава никого и никой не знае нищо за нея . Тя е млада самотна майка с невзрачен вид и неизвестно минало дошла да намери малко спокойствие красивото градче. За съжаление бързо се забърква в доста сложна ситуация и се превръща в център на събитията. 


Книгата е  типично женско четиво,тъй като засяга проблеми  и въпроси ,пред които всяка една жена и майка е била изправена.До някаква степен ми напомняше на сериала Отчаяни съпруги (много го обичах) , но това си е някакво мое вътрешно усещане , може би се дължи на факта ,че се засягат проблемите на група жени с деца и с  трудности в брака .Всяка от тях носи своята болка и крие тайните си , всяка от  тях привидно демонстрира ,че всичко е  прекрасно , че животът ѝ е приказка , че е щастлива и обичана , а истината за съжаление е много по-жестока.
Това ,че казвам ,че книгата е  типично женско четиво в никой случай не трябва да ви навежда на мисълта ,че е някоя плоска романтична история , напротив- засегнатите теми в нея са доста сериозни и актуални за времето ни и никой не е застрахован от подобна съдба.
Може би знаете ,че по книгата има и сериал ,който събра доста суперлативи и високи оценки от критиците , но аз все още не съм се  престрашила да го гледам , за да не разваля прекрасното усещане ,което книгата остави в мен . 

0 коментара:

Публикуване на коментар