Ревю:Кръвта на Олимп -Р.РиърдънИздателство:Егмонт
Година на издаване :2014г
Корици:твърди 
Брой страници 504
Цена :19.90лв
Резюме:
Въпреки че героите от "Арго II" спечелиха много битки, все още не може да се каже, че са близо до целта си - да победят майката-земя Гея. Нейните гиганти се въздигнаха и са по-силни отвсякога. Трябва да бъдат спрени преди Празника на Надеждата, когато Гея планира да пренесе в жертва двама героя. Тя има нужда от тяхната кръв - кръвта на Олимп, за да се пробуди напълно. Независимо, че са страшно изкушени да отнесат Атина Партенос в Атина и да я използват като тайно оръжие, героите са убедени, че мястото й е в Лонг Айлънд, където може и да успее да предотврати сблъсъка между двата лагера. Така че Атина Партенос тръгва на запад, а "Арго II" - на изток. Боговете са безполезни, понеже все още страдат от раздвоение на личността. Съдбата на целия свят лежи на раменете на шепа млади герои. И да, те съзнават опасността, която ги чака в Атина, но нямат друг изход, освен да се отправят натам. Вече са дали твърде много свидни жертви. А ако Гея се пробуди, играта свършва.


Твърде неусетно и бързо стигнах до последната книга от поредицата Героите на Олимп и не мога да повярвам,че приключението свърши.
В тази финална книга героите предусещат колко малко време им остава , за да извършат подвига си и колко много неща трябва да свършат.Статуята на Атина Партенос трябва да бъде отнесена до лагера на нечистокръвните , а героите да стигнат до Атина  
С пренасянето на огромната статуя се заемат Нико , Рейна и тренер

Хедж.Удивителна е готовността на Нико да предприеме това унищожително пътуване ,за да помогне на гърци и римляни.Статуята трябва да бъде занесена в лагера на гърците именно от римлянин , а кой е по подходящ от римския претор Рейна.А ,за да пази героите с тях отива и тренер Хедж , който е готов да развърти бухалката си срещу всеки.В книгата са отделени доста глави на Рейна и сега по подборно може да се запознаем с нейния образ.Привидно тя изглежда доста студена и на моменти груба.Все още изпитва силно недоверие към гърците, но е готова да помогне в името на общото благо.
Нико - той отново е натоварен с изключително трудна задача.Пренасянето на статуята може да е смъртоносно за него и въпреки това , той е готов да поеме риска.Определено вече гледам с други очи на Нико след като разбирам каква болка носи той в себе си .Останалите герои поне си имат лагери , имат някаква
принадлежност ,докато Нико не принадлежи към никои лагер ,неговото място е в сенките, а негов другар е самотата.

Приключенията на Рейна и Нико ги сближават.Макар привидно да са доста различни , оказва се ,че имат и много общи неща.И двамата обичат да се справят сами с проблемите си и да не споделят , но в един момент те се разкриват един пред друг , споделят неща ,които не са казвали на никой друг. И двамата не са познали щастието от споделената любов и това им тежи , по този начин те взаимно си помагат .
Освен това по пътя си те срещат отново ловджийките и амазонките , Рейна се среща със сестра си Хила и се връща към болезнени спомени от миналото.Появява се и Брис Лорънс -новото попълнение в редиците на Октавиан

Останалите герои преживяват доста трудности по пътя си .Срещат се с богинята на победата Нике ,която трябва да победят (не звучи лесно , нали?).Появява се и богинята Кимополея готова да разруши Арго 2 и да убие Пърси.Героите се сближават още повече по между си.Пръси и Джейсън си разменят шеги , Лио и Пайпър се приемат като брат и сестра , Анабет и Пайпър са още по-близки , а Лио споделя най- великия си план с Франк и Хейзъл.


В послезната книга героите сякаш вече се разгръщат пред читателя в завършения си вид.Достатъчно пораснали и преживели твърде много неща ,те вече не са деца , а истински герои ,  който спасяват цялото човечество.

През цялото време тръпнех в очакване на голямата битка  с Гея и ме беше страх какво ще се случи.Всеки изигра ролята си във великото пророчество и допринесе с нещо за щастливия край.Имаше моменти ,който ме оставяха без дъх ,ситуации ,в който смъртта изглеждаше неизбежна, но накрая авторът успя да подреди добре нещата.


Наистина чувството е много странно ,когато завърши поредицата и знаеш ,че няма повече книги , няма да научиш какво още  ще се случи с любимите ти герои, но съм изключително доволна ,че прочетох поредицата и се насладих на това вълнуващо приключение.Препоръчвам  я на всеки търсещ нещо вълшебно  , забавно , напрегнато и интересно :)


Следва един спойлер ,в който ще изразя мнението си за финала ,така че ,ако не сте запознати с поредицата НЕ ЧЕТЕТЕ!!!


Спойлер !!!
Първоначално ми стана много гадно за Лио ,който направи най-голямата саможертва , а сякаш всеки път оставаше недооценен.Вътрешно се надявах да стане чудо и да се окаже жив , както и стана , но щях да се радвам много повече ,ако се беше завърнал заедно с Калипсо при приятелите си ,той като те продължават да се измъчват заради смъртта му, а и щеше да  е хубаво да запознае красивата Калипсо с  останалите герои.


0 коментара:

Публикуване на коментар