Ревю: Малък наръчник по Хюга- Майк Викинг

 Издателство : Хермес 
Година на издаване :2017г
Брой страници:288
Цена:19,95лв.
Резюме:

Красиво практическо ръководство за датската философия на уюта, близостта с любимите хора и щастието от живота.
Датчаните оглавяват повечето класации за най-щастливите хора в света. Една от причините за това е хюга.

Хюга се нарича всичко – от „изкуството да създаваш атмосфера на интимност“, „комфорт за душата“ и „липсата на дразнители“ до „да изпитваш удоволствие от наличието на успокояващи неща“, „споделени моменти на уют“ и „да пиеш какао на светлината на свещи“.

В моментите на хюга ни изпълва спокойствие и сигурност и можем да бъдем себе си. Усещаме хюга, когато се сгушим на дивана с любимия човек, когато споделяме вкусна храна с най-близките си приятели или просто когато в ясното утро през прозореца струи идеалната светлина. 

Майк Викинг е най-подходящият наставник по хюга не само защото е датчанин, а и защото е изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген. След години проучване на причините за личната удовлетвореност от живота той разкрива разковничето за щастлив живот на датчаните.


Ще започна с това ,че самото четене на   книгата си е едно хюга изживяване. А възможността да държа тази красота в ръцете си дължа на Irein  от Irein book blog ,тъй като спечелих книгата от коледния ѝ Giveaway. Отварям една голяма скоба ,за да изкажа благодарността си към нея за отношението и начина ,по който ми поднесе подаръка , който пък  се оказа двоен ,че дори и троен , тъй като беше добавила още доста изненади в пакетчето.
Но  да се върнем на малкия наръчник по хюга. Отваряйки книгата не знаех какво да очаквам. Никога не съм си падала по книги за самопомощ и всякакви подобни
мотивиращи четива и се надявах тази да не е такава. Е мога да кажа ,че няма нищо общо.Дори напротив , книгата е написана с много чувство за хумор , а чисто статистическите данни са поднесени по много интересен начин ,често са допълнени с картинки , а използвания снимков материал  допринася за хюга усещането.
Сигурно и Вие като мен сте си задава въпроса какво всъщност е Хюга  и прочитайки книгата ще  кажа ,че хюга може да е всичко около нас , зависи как възприемаме нещата. Освен това  всеки човек открива хюга в различни предмети и занимания. За мен идеята на Хюга е свързана с постигането на душевен мир и вътрешен баланс. Основната идея  е усещането за  спокойствие и уют , липсата на стрес и напрежение и постигането на хармония.Представете си идеалния момент , който да Ви носи  всички тези неща - тогава това е вашето хюга нещо.Лично аз си представям един куп неща ,който ми създават усещане за спокойствие и уют като се започне от четенето на книга с чаша кафе в ръка , мине се през приятна вечеря  с приятели и се стигне до почивка на хубаво и тихо местенце.Предполагам вече схванахте основната идея на книгата, която всъщност се нарича наръчник точно ,защото ни учи и ни показва как най-лесно да постигнем мечтаното хюга усещане.

Както споменах информацията е поднесена по интересен и красив начин и има доста  неща , които може да научим . Например как в различните езици има специфични думи за дадено нещо , които нямат пряк превод в нашия език. Пример за такава дума е 
TSUNDUKO 
(японски) Постоянно купуване на книги , които никога не прочиташ
Тук ще отворя и още една скоба , за да благодаря на издателство Хермес ,че са запазили оригиналната корица и са я  направили толкова красиво. От снимките може би не си личи , но на живо е още по-прекрасна и има златисти елементи , а страниците са много плътни ,със силни  и контрастни цветове.

Освен това ,за да вникнем в смисъла на Хюга , допринася и този Хюга манифест ,съдържащ основополагащи точки за постигането на  Хюга.

Хюга манифест
1Атмосфера
2.Присъствие
3.Удоволствие
4.Равенство
5.Благодарност
6.Хармония
7.Комфорт
8.Примирие
9.Общност
10.Убежище

Хареса ми идеята ,че  пред всяка дума може да се сложи "хюга" и това автоматично ѝ  придава нов смисъл. Например Хюга кът 

HYGGEKROG (ХЮГАКРОУ)
Нещото ,от което се нуждае всеки дом ,е хюгакроу(кът за хюга) , което най-общо се превежда като "ниша". Това  е мястото ,където обичате да се сгушвате в одеяло,с книга и чаша чай.


Доста често се смята ,че Хюга е насочена повече към интровертите , хората ,които обичат да си седят в къщи и това им носи повече удоволствие от шумните заведения , но според мен  вътрешните потребности на човек често се променят , дори възгледите му за живота се изменят ,така че  не може да има ограничения за кого става  и за кого не става Хюга 

"Хюга е скромна и бавна.Тя е за това да избереш старото пред новото, семплото пред крещящото и спокойствието пред превъзбудата.В много отношения хюга може да бъде определена като датския братовчед на семплия и спокоен начин на живот."

Хареса ми идеята ,че Хюга не е свързана с материалното положение на човек , а с неговото вътрешно усещане. Може да си създадете спокойствие и уют без да се намирате в стая с камина , свещи и скъпо вино.Достатъчна Ви е приятна компания и подходящо местенце ,за да постигнете идеалната хюга вечер.

"Въпреки че Хюга е нематериална и абстрактна концепция, аз вярвам ,че можем да  я уловим с всичките си сетива.Хюга има вкус , звук , аромат и текстура - да се надяваме ,че ще започнете да я забелязвате навсякъде около себе си."

Исках да прочета книгата още от както излезе , но до този момент така и не успях  и в
крайна сметка се радвам ,че го направих точно сега , в началото на новата година , тъй като както знаете всеки си поставя цели и задачи за предтоящите 12 месеца , всеки иска да промени нещо в себе си и да преоткрие нещо ново , а една от моите цели е свързана до  голяма степен с  воденето на по -спокоен живот , по - малко притеснения и нерви , повече положителна нагласа и по пълноценно общуване с хората. И точно заради тези неща  малкия наръчник по Хюга се появи в най-подходящия момент , даде ми някои добри идеи  и ми помогна да изградя концепцията си за  настоящата вече 2018 година. 

2 коментара: