Ревю: Убийствено студена -Луиз Пени

Издателство: Софт Прес
Поредица :Разследванията на инспектор Гамаш
Година на издаване: 2015г.
 Брой страници: 368
Цена:15.99лв.
Резюме:
Три подозрителни смъртни случая и само един Гамаш!
Добре дошли отново в света на брилянтния детектив с необикновен ум и прозорливост – инспектор Арман Гамаш!
Мраз е сковал идиличното планинско селце Трите бора. Наближава Коледа - време за милосърдие, коледни песни и топъл пунш. Както и за ежегодния двубой по кърлинг в съседното градче, който по традиция отборът на Трите бора винаги губи. Тазгодишното състезание обаче никой няма да забрави. В най-вълнуващия момент е убит човек от публиката – най-мразената личност в околността. При това, без никой да забележи и при изключително странни обстоятелства. Местната полиция е слисана и не разполага с никакви следи по случая.
Но главен инспектор Арман Гамаш се завръща в Трите бора с екипа си от млади специалисти и се заема с разследването. В рамките на няколко дни се случват още два подозрителни смъртни случая, свързани или не с убийството на площадката за кърлинг. А докато разплита загадката около тях, самият Гамаш е изложен на опасност. Невидим враг от квебекската полиция е решен да го унищожи и крои подмолен план, за да постигне целта си...
 Ревю на първа книга от поредицата: Убийството на художника

Напълно уверено мога да заявя , че тази книга ми хареса дори повече от "Убийството на художника"   , а Луиз Пени безспорно се нарежда сред любимите ми автори. Много обичам такъв тип криминални романи , но е трудно да се попадне на достатъчно
добър автор,  който да изгради цялостната картина на престъплението , персонажите , жертвата  и разследващите. Както споменах и в предишното си ревю , нещото което ме спечели в стила на Пени бяха прекрасно изградените образи на героите. Дотолкова свикнах с тях и си ги представям така реално ,че чак ми се иска да отида в Трите бора , да почувствам студения въздух , да похапна нещо вкусно при Оливие  и Габри , да видя картините на Клара ,да почерпя с чаша уиски Рут Зардо   и накрая да пия чаша чай в книжарницата на Мирна.Наистина тези хора ми станаха близки и безкрайно симпатични , веси със своите особености и  странности.
Но да се върнем към настоящата книга и към това защо ми хареса дори повече от предишната. В "Убийствено студена " имаме малко по- обширно въведение в историята и повече време да опознаем новите герои , докато в " Убийството на художника " нямахме възможност да опознаем Джейн ,тъй като още в началото тя беше убита. Освен това във втората книга от поредицата вече имаме преимуществото да познаваме героите и тяхната съдба.  Новите действащи лица са така наречените три грации Мама Би , Ем и Тай , които са най- добри приятелки  ,  Си Си дьо Поатие  и нейното семейство и Сол Петров.

Хубавото при тази книга е ,че освен около самото разследване  действието се развива и около инспектор Гамаш като постепенно завесата по случая Арно се подвига  и разкрива интересни подробности  и намесата на нови герои. Самото разследване на убийството беше изключително интересно и почти до края така и не можах да се сетя кой е извършителят. Добре познатите ни герои от първата книга отново бяха на лице  и  с развитието на действието научаваме по нещо ново за всеки от тях. Инспектор Гамаш си намира и нов помощник в лицето на младия полицай Лемио , който за сега остави в мен добро впечатление. За мое съжаление полицай  Ивет Никол  отново се появи и поне според мен ролята ѝ не е положителна.
Естествено нямаше как да не ме възмути образа на Си Си дьо Поатие. Тя е толкова студенокръвно и жестоко същество , което в крайна сметка е плод на   криворазбрани цели и стремежи , което пък дава своето отражение и върху дъщеря ѝ Кри. Историята е наистина тъжна ,тъй като виждаме как болната  амбицията унищожава живота на няколко поколения.
В заключение ще кажа ,че ,ако сте харесали първата книга ,то със сигурност тази няма да Ви разочарова и е задължително четиво за всеки почитател на този жанр.
А Вие обичате ли да четете такъв тип криминални романи?

0 коментара:

Публикуване на коментар