Ревю: Битката за лабиринта -Рик Риърдън

Издателство: Егмон 
Поредица: Пърси Джаксън и боговете на Олимп
Година на издаване :2010г
Брой страници:376
Цена : 12.90лв
Резюме:

Пърси Джаксън не очаква представянето му в поредното ново училище да е кой знае колко забавно. Но изненадващата му среща със стар познат, последвана от сблъсък с мажоретки демони и поредния опит да бъде ликвидиран, превръщат ситуацията от лоша в… чудовищна.
Времето за подготовка изтича, а войната между олимпийците и господаря на титаните Кронос наближава все повече и повече. Дори лагерът на нечистокръвните вече не е сигурно място, а някога непробиваемите му вълшебни стени са подложени на постоянни атаки от страна на армията на титаните. За да ги ­спрат, Пърси и приятелите му трябва да потеглят на мисия през легендарния Лабиринт – криволичещ подземен свят с дебнещи от всеки ъгъл изненади.
Прочетете и мнението ми за първите три книги от поредицата : 

Минах доста бързо и през тази книга ,която отново оправда очакванията ми и ми достави голямо удоволствие четейки да новите приключения на Пърси и компания.Както сте се  досетили голяма част от действието се развива в лабиринта създаден от Дедал и пазен преди от минотавъра.Срещаме отново и познатите ни герои. В тази книга най-накрая е време Анабет да извърши своя подвиг и да изпълни пророчеството . За целта тя избира  за свои спътници Пърси , Тайсън и Гроувър.Историята става доста по-мрачна , тъй като много от сцените се разиграват в лабиринта , а той се оказва много опасно и коварно място .Основното предизвикателство разбира се  е ориентирането в него. Интересно ми беше колко изобретателни ще бъдат Пърси и Анабет в търсенето си на Дедал .
В книгата се появи и един много любим мой образ - Калипсо(който иска да научи повече за нея ,да прочете поредицата Героите на Олимп). Знаех каква е съдбата й , и ,че е заточена на о.Огигия , но някак ми се искаше Пърси да може да я освободи и да й помогне.В един момент дори си ги представях двамата заедно. Престоят на Пърси на о. Огигия както и факта ,че Рейчъл Елизабет Деър отново се появява "в играта" определено предизвиква голяма доза ревност от страна на Анабет , но тъй като тя е твърде горда , също като майка си Атина , никога не би си го признала. Пърси пък е 15 годишно момче , което не е особено досетливо за тези неща и на моменти между тях се получават напрегнати ситуации.

Гроувър и Тайсън поемат заедно в търсене на богът Пан .Да, колкото и да не Ви се вярва тези двамата преодоляват различията си и поемат заедно по опасен път. Това определено ги сплотява и им помага да станат добри приятели.
Нико Ди Анджело отново се появява на хоризонта готов да отмъщава на Пърси .Всъщност той е много добро момче , преживяло твърде ужасни неща за възрастта си и е заслепен от гнева. Тайно все се надявам в последната книга да се промени и да се бори за справедливата кауза.
Разбира се  в книгата не липсват и странните места и създания ,на които попадат нашите герои като се започне от ранчото на Трите Г , мине се през телхините и сторъките и се стигне до битка на арената пред очите на Люк .
А като стана дума за Люк , с всяка изминала книга ми става все по антипатичен , а Анабет все повече ме изнервя като непрекъснато го защитава. Тя все още вярва ,че в него е останало нещо добро и душата му може да бъде спасена. 
Голямата изненада за мен в тази книга беше самият Дедал.Може би имах различна представа за образа му. Историята му се оказа пропита с болка и страдания , а в един момент съществуването му се е превърнало в безсмислено страдание.
Корицата отново е много красива и цялостната идея на издателството за смяна на кориците на поредицата е прекрасна , тъй като тези са много по- красиви .
В заключение ще кажа ,че който е фен на Р. Риърдън и неговите поредици със сигурност ще хареса и тази книга , още повече ,че от финала на историята ни дели само още една книга. Така че ,няма какво да Ви говоря колко хубава е книгата , ако сте прочели предишните три , то със сигурност ще прочетете и тази :)


0 коментара:

Публикуване на коментар