Петдесет нюанса.... ЗА и ПРОТИВ !

Издателство :Бард 
Година на издаване : 2012г
Цена : 16.90 лв/бр
Резюме:
Когато студентката по литература Анастeйжа Стийл отива да вземе интервю от успелия предприемач Крисчън Грей, тя е силно привлечена – този мъж, този поглед! - но и смутена от властното му присъствие. Неопитната Ана е стъписана, когато осъзнава, че желае точно този мъж. А предупреждението му да стои далече от него я кара да го желае още по-силно.
Когато обаче разбира за ексцентричните му еротични предпочитания, тя се колебае – независимо от успеха и чара си, Грей е мъж, измъчван от собствени демони и всепоглъщаща нужда от контрол. Безсилни да устоят на привличането, двамата се впускат в страстна и дръзка афера. Ана ще навлезе в неизследваната територия на собствените си желания, но ще може ли да се подчини на фантазиите на Грей? И ако го направи, ще продължи ли да обича онова, което ще открие?


Предполагам всеки е чувал и знае за какво става дума  в книгите. В този пост няма да се опитвам да правя ревю , а по скоро да обобщя впечатленията ,с които останах след прочита , да разкажа какво ми е харесало и какво не и до някаква степен да съпоставя книгата с други подобни от този жанр.
Ще започна с това ,че съм чела само първата и втората част от трилогията и не мисля ,че някога ще прочета третата.Сигурно се чудите какво ме  е накарало да прочета дори първите две . Петдесет нюанса сиво я прочетох от  чисто любопитство.Имаше голяма еуфория около книгата , една приятелка я четеше и реших да я заема от нея и също да видя за какво толкова иде реч .Прочитането ѝ не беше никак лесно , общо взето използвах моментите ,когато ми е много скучно и захващах книгата с цел да я прочета по-бързо.С две думи не беше моето четиво и изобщо не схванах еуфорията около тази книга. Сега сигурно се питате защо съм чела Петдесет нюанса по-тъмно.Отговорът е ,че много скъп за мен човек ми е подари по Коледа и от тогава се мъча с прочита ѝ  и почти три месеца по- късно успях да я прочета :Д .От написаното до тук предполагам сте на ясно ,че няма да имам много положителна оценка за историята. От къде да  започна ....
Анастейжа  Стийл-  за мен образът ѝ както и този на Крисчън са супер нереалистични . Според мен това е основният проблем на книгите.Всичко е преекспонирано и твърде изкривено с цел да предизвика ефекта  "уау" у читателя , но лично в мен предизвиква едно негативно отношение. Така и не харесах образа на Ана .Тази наивност ,която проявява както и непрестанната ѝ несигурност я превръщат в много слаб женски образ.За мен тя е нарицателно за това каква не бива да бъде една жена.Приемаме факта ,че момичето няма сексуален опит и не е имала връзка до сега и попадайки в откачения свят на К.Грей  е нормално да бъде шокирана , но колкото и привлекателен да е един мъж няма как да се влюбиш  в него едва ли не за два дни .В желанието си да създаде едно интензивно развиващо се действие авторката  сякаш е пропуснала етапа с комуникацията между героите и е преминала направо към еротичния момент . Факт е ,че Ана и Крисчън не провеждат нито един нормален разговор ,с който да се опознаят и по между им да припламне някаква искра. По важно е да се премине към  червената стая и странностите на г-н Грей.

Крисчън Грей- не знам как да категоризирам образа му .При него авторката може би също се е опитала да вплете всякакви качества и черти на характера , за които се е сетила ,с цел да се получи уж някакъв невероятен мъжки образ ,който да е мечтата на всяка жена , но за мен по скоро е пълен провал.Травмите от миналото са интересен момент както и сексуалните му предпочитания, до тук добре,но  явно този мъж е някакъв свръх човек , който само за няколко години е станал едва ли не един от най богатите хора в света и паралелно е доразвивал своята сексуалност намирайки подчинени , с които да се забавлява .Признавам си ,че не разбирам цялостната идея за БДСМ- връзване , подчинение , доминиране, садизъм и т.н.т  но и не  я осъждам , тъй като всеки е свободен да вярва в каквото пожелае. До тук добре - авторката е решила да  поднесе на читателя нещо ново, няма лошо в това .Но изведнъж нашият безсрамно богат и красив герои среща едно обикновено момиче и се влюбва на мига. И от тук започва цялата, излишна поне според мен ,драма.Започва се едно вайкане за това ,как Крисчън я желае безумно  , но не иска да я нарани , а Анна от своя страна дори не е докосвала мъж ,но е готова да влезе и в огъня заради Крисчън.Едва ли не го умолява да прави секс с нея и да я напляска и ,когато той го правя тя се разревава и избягва.Естествено тази кратка раздяла от има няма няколко дни е толкова пагубна за нашите герои все едно идва края на света. Ана отслабва , не може да яде и да спи едва ли не иска да се самоубие защото голямата ѝ любов се оказва със странни сексуални предпочитания.
Естествено те се сдобряват доста бързо , правят невероятен секс по около 5 пъти на ден (кой работещ човек изобщо е в състояние да прави толкова много секс ) , Крисчън контролира живота и напълно като и казва непрекъснато какво да прави и какво не (не знам как не ѝ казва кога да ходи и до тоалетна).Естествено ,за да се демонстрира неговото величие е наблегнато и на невероятните подаръци , които ѝ прави , имотите и заведенията ,който притежава , наред с различните му умения и хобита , къщи , яхти , самолети  и каквото още се сетите. А , и междувременно той разбира се ходи и на работа , на психиатър , на фитнес и на още 100 места.С две думи интересно ежедневие.
В Петдесет нюанса по-тъмно авторката се е опитала да засили малко драмата с появата на една от бившите подчинени на Крисчън -Лийла ,която се оказва емоционално нестабилна  и опасна За мен този момент беше доста "изсмукан от пръстите " така да го нарека и след като и това отмина трябваше разбира се да последва нова драма в отношенията им.Крисчън реши най-накрая да разкрие една от тайните от миналото си , която беше ....как да кажа - сигурно дори аз бих успяла да измисля нещо по -креативно.
Няма как да не отворя темата за стила на писане и начина на изразяване на авторката .Може би проблемът е в превода на книгата , тъй като доста от изразите са преведени по абсурден начин и звучат потресаващо и това допълнително разваля дори  и малкото удоволствие от четенето на книгата.
След всичко написано до тук сигурно се чудите дали ще кажа нещо положително за историята.Ами ...реално погледнато книгата става за убиване на времето ,макар че вместо 500 страници спокойно са могли да вместят историята и в 250. Към края на втората книга дори ми стана интересно какво ще  се случи и я четох с любопитство. Естествено книгата е един доста разкрепостен еротичен роман и  определено може да въздейства върху читателя ,стига да търсите това  в една книга . Самата аз нямам нищо против еротичните романи.Напротив дори ги харесвам . Поредицата  Обсебена от теб на С.Дей например или Дъблин стрийт на С.Йънг ми харесват и то в пъти повече от "нюансите".Разбира се всеки си има лични предпочитания и вкусове и за някого това може да е една от любимите книги. Аз исках единствено да споделя моя поглед над нещата , тъй като протакам този пост от страшно много време.Ще ми е интересно и Вие да споделите дали сте се пробвали да четете книгата и дали ви е харесала.

0 коментара:

Публикуване на коментар