Ревю: Книжарничката на острова - Габриел Зевин

Издателство: Кгъгозор 
Година на издаване: 2014г.
Брой страници : 208
Цена :14.00лв
Резюме: 
Този роман е любовно писмо към книгите и към хората на книгите. И към цялото човечество в неговото несъвършено съвършенство.

Ние, хората, не сме точно романи.
Не сме и къси разкази.
В крайна сметка ние сме събрано творчество.
На изтърканата табела над книжарницата на остров Алис е изписано мотото й: Човекът не е самотен остров. Всяка книга е цял един свят. Ей Джей Фикри, сприхавият собственик на книжарницата, скоро ще разбере какво наистина означават тези думи.
Животът на Ей Джей не е точно такъв, какъвто си го е представял. Жена му загива при катастрофа, книжарницата му отчита най-ниските продажби от години, а най-ценното му притежание – рядко издание на Едгар Алън По – е откраднато. Постепенно той се изолира от хората на остров Алис – от Ламбиаз, полицая, който винаги се е държал добре с него; от Исмей, сестрата на жена му, която се опитва да го спаси от самия него; от Амелия, чаровната и идеалистична търговска представителка на едно издателство, която продължава да идва с ферибота до острова и отказва да се предаде пред лошото му отношение към нея. Дори книгите вече не носят радост на Ей Джей. Те са поредното доказателство колко бързо се променя светът. Към по-лошо.
И тогава в книжарницата му се появява неочакван подарък. Малък, но изключително ценен. Подарък, който ще даде възможност на Ей Джей да пренапише отново живота си и да погледне света с нови очи...
„Книжарничката на острова” ни напомня какво ни спасява от самотата: чувството ни за съпричастност; способността ни да обичаме и да бъдем обичани; желанието ни да се грижим за някого и да позволим някой да се грижи за нас. В този роман има хумор, романтика, нотка напрежение, но най-вече любов – любов към книгите и към хората на книгите. И към цялото човечество в неговото нeсъвършено съвършенство
.


Започвайки книгата май изобще не бях подготвена за това , което ме очаква.До първата половина на историята бях решила ,че Книжарничката на острова ще е
просто едно леко и приятно четиво ,което надали ще помня дълго след прочита й ,но колкото повече четях , толкова повече се влюбих в историята и героите.Както си личи и от заглавието това е книга за книголюбители ,за хора изпитващи силна нужда да четат ,да се обогатяват и да откриват нови светове.Самите герои са описани чрез книгите ,който харесват и предпочитат ,тъй като литературният вкус на човек е доста красноречив относно характера му.Трябва да кажа ,че харесах всичко в книгата като се започне от героите ,който са доста различни и на моменти странни , мине се през малката книжарница Алис Букс и се стигне до всички чувства и емоции ,които струят от книгата. Поглеждайки дори само корицата (поздравления за издателство Кръгозор и за прекрасната илюстрация) ме залива едно топло и приятно чувство , изображението сякаш ме притегля и ми подсказва ,че трябва да прочета тази книга.
Както сте прочели в резюмето историята се върти около няколко персонажа изградени по невероятен начин.Ей Джей Фикри е собственикът на "книжарничката на острова", която са отворили със съпругата си , но тя е починала  и той остава съвсем сам с болката си.Вече не намира смисъл в нищо и често посяга към алкохола. Докато в един прекрасен ден не намира едно дете , което ще промени живота му . Малката Мая е на 2 годинки и е изключително умна и любознателна. Изгубила е майка си , но в лицето на Ей Джей открива прекрасен и грижовен баща.Той от своя страна не си е поставял за цел да търси отново любовта , но тя го открива сама в лицето на напористата и леко шантава представителка на издателство Птеродактил прес. Събира ги любовта към една книга  и така всеки от тях намира половинката си в живота , а Мая расте в едно щастливо семейство .
"Нещата ,които предизвикват реакция в нас на двайсет години ,не са задължително същите , които ще ни трогнат на четирийсет и , обратното.Това е вярно и  за книгите , и за живота. "
Няма как да не спомена и Ламбиаз- полицаят ,който се превръща в един от най-близките хора за Ей Джей и кръстник на Мая. Отначало ходи по- често в книжарницата ,за да вижда детето ,но с времето любовта му към криминалните романи  и янг адълт жанра става все по голяма и дори основава клуб на четящите полицаи.
Исмей - сестрата на бившата съпруга на Ей Джей - тя винаги е до него в трудните моменти  и макар сестра й да я няма това не пречи с него да си останат истински приятели.Нейният живот също не е никак лесен , с непрекъснато изневеряващ съпруг, който е писател със залязваща кариера , тя се чувства недооценена и нещастна.
"Много съм разсъждавал по въпроса защо е толкова по-лесно да се пише за нещата ,които не харесваме (мразим)или признаваме ,че са неприятни ,отколкото за нещата , които обичаме."
В книгата ми харесва това ,че не е наблегнато само на една история или едни герой , да , Ей Джей е собственикът на книжарницата ,но действието не се върти само около него или около Мая или Амелия. Самата история обхваща голям времеви период  и това ни дава възможност да проследим развитието на героите, а такова определено има  и то голямо.
Друга любимо нещо ми беше това ,че всяка глава от книгата носи името на популярен кратък разказ (тъй като Ей Джей обича кратките разкази ) и има обръщение към Мая и кратки разсъждения .. Признавам си ,че не съм чела нито един от тях ,но описанията на Г. Зевин събудиха интереса ми към подобен пит четиво..Цялата книга е наситена с препратки към други книги и автори и съм щастлива ,че голяма част от тях ми бяха познати и съм чела произведенията им .


"Книжарниците привличат правилния тип хора.Добри хора , като Ей Джей и Амелия. Обичам да говоря за книги с хора,които обичат да говорят за книги.Обичам хартията.Харесва ми да я усещам между пръстите си ,харесвам  и чувството да имам книга в задния си джоб.Харесва ми и миризмата на нова книга."

Бих препоръчала книгата на всеки обичащ да чете , тъй като книжните плъхове като мен ще усетят в още по- голяма степен красотата и силата на книгата.Това е четиво , което ще стопли душата ви , на моменти ще ви натъжи , но със сигурност ще дълго време историята . 

0 коментара:

Публикуване на коментар