Ревю: Златната клетка - Камила Лекберг


Издателство: Колибри 
Година на издаване : 2019 г. 
Брой страници: 368
Цена:18,00 лв. 
Резюме:  

2018, Нова година: Обръщение на Лекберг към феновете ѝ в Инстаграм

„През цялата 2018-а живях много близо до една жена, която оказа огромно влияние върху мен. Името ѝ е Фей. Обичам я и ѝ се възхищавам, но тя е сложен характер. В нея виждам частици от всички жени, които някога съм познавала. Фей е главният персонаж в новия ми роман „Златната клетка“, чието име наскоро разкрих на читателите. Излиза на 11 април 2019. Очаквам с нетърпение да разбера мнението ви за книгата, но и малко ме е страх. Това е най-голямото ми предизвикателство като писател, а Фей и „Златната клетка“ се различават от всичко, което съм писала досега. Книгата не е част от поредицата за Фелбака, а Фей определено не е Ерика Фалк, повярвайте ми. „Златната клетка“ е трилър за изневяра, отмъщение и разплата.  И за борба и сестринство. Така че честита Нова година, скъпи последователи. Наздраве за едно ново време. 2019-а е годината на Фей.“


Както вече знаете откритието ми за тази година определено са книгите на Камила Лекберг и по точно поредицата за Патрик Хедстрьом , прочетох ги почти на едни дъх (остана ми само последната) ,но "Златната клетка" е нещо доста по - различно.

Авторката наистина е поела голям риск с написването на подобна история , излизайки от добре заучения и изпитан модел на книгите си  до сега . Дори не знаех каква история да очаквам , но предвид таланта на К. Лекберг бях почти сигурна ,че написаното ще ми хареса . Така и стана. 

"Златната клетка " е една доста мрачна история , в чиято основа седи Фей - 32 годишна съпруга и домакиня , коята се грижи за дъщеря си , за дома си и най- вече за съпруга си , който винаги е зает и почти не  ѝ обръща внимание. Но въпреки това Фей е щастлива ,защото има семейство , достатъчно пари  и хубав дом . Преди години се е отказала от университета , за да помогне на съпруга си Джак и техния приятел Хенрик да основат своя компания носеща името Компеър , а след това Фей  просто си е останала в къщи , а Джак е продължил да развива формата и да трупа милиони. За някои това може да звучи като идеалния живот за всяка жена , но всъщност това е една фалшива реалност , една златна клетка , в която много жени като Фей биват затваряни и така те живеят с идеята ,че са щастливи и имат всичко , за което са мечтали ,докато през това време мъжете им непрестанно им изневеряват, почти не общуват с тях и забравят за съществуването им. На Фей ѝ е нужно доста време , за да осъзнае положението , в което се намира, да спре да се самосъжалява и да поеме контрол над живота си .Така наглед сякаш четем просто историята на една отчаяна домакиня търсеща себе си и бореща се с живота , но в

книгата се прокрадват и мрачни тайни , а автоката използва един от любимите си похвати като прескача в миналото и настоящето и разкрива ужасяващи факти за живота на Фей. Не всичко е толкова розово , колкото изглежда , но трагичните  събития са загатнати леко и деликатно , за да оставят въображението на читатела да заработи на пълни обороти . Всъщност по - голямата част от същинското действие се развива буквално в последните 20 страници от книгата и виждаме как пъзелът се нарежда . Сполед мен подобна история би се харесала на всяка жена , тъй като лично за себе си определям книгата повече като женски роман , отколкото като криминален . 

Определено адмирирам готовността на авторката да излезе от зоната си на комфорт и от добре заучения сценарии в книгите си и да заложи на нещо доста различно. Това е риск , който не всеки автор би поел , но пък смятам ,че при нея резултатът е добър. На лице е един мрачен психологически трилър , чиято същност се разгръща плавно , за да  достигне повратната си точка и да остави читателя шокиран от случилото се. 

0 коментара:

Публикуване на коментар